Allt du vill veta om material i kläder
Elastan, polyester, viskos eller kanske bomull? Idag kan du välja och vraka bland en mängd olika material när du köper kläder. De olika materialen har olika egenskaper och kräver olika typer av skötsel, och vilket material du ska välja beror förstås också på när du tänkt bära plagget. Här går vi igenom:
- Vilka material som finns att välja på
- Vilka egenskaper materialen har
- Hur du bäst sköter olika plagg
- Vilka material som lämpar sig bra för träningskläder
Vilka textilier och material finns det?
Klädmaterial delas in i två kategorier: naturmaterial, det vill säga textil som framställts av material som hämtas från naturen, och syntetiska material, som tillverkas på konstgjord väg. Inom kategorin naturmaterial finns till exempel:
- Ull
- Bomull
- Linne
De syntetiska materialen är många och vissa material har flera benämningar, men några av de vanligaste syntetiska materialen är:
- Polyester
- Lyocell
- Elastan
- Polyamid
- Viskos
Både syntetiska material och naturmaterial har sina fördelar och nackdelar. Flera av de syntetiska materialen är till exempel mer slitstarka än naturmaterialen och blir inte lika skrynkliga, men många av dem sliter också mer på miljön än naturmaterialen. En del personer väljer helst bort material som ull eftersom man inte vill bära plagg som ursprungligen kommer från djur, medan andra föredrar att bara köpa bomull som odlats ekologiskt. Det finns minst sagt många perspektiv att väga in! Här nedanför får du en närmare beskrivning av de olika materialen och vad som kan vara värt att tänka på med vart och ett.
Materialguide: Vilka egenskaper har materialen?
Naturmaterial
Ull är naturfibrer som består av hår från ett djur, oftast från får. Andra alternativ är ull från get (kashmir), kanin (angora), alpacka och lama. Det färdiga plagget som görs av ullfibrer kallas ylle. Många förknippar i första hand ull med värmande vinterplagg, men eftersom ull andas mycket bra och dessutom har temperaturreglerande egenskaper kan det faktiskt bäras året om. Ull behöver sällan tvättas, utan ofta räcker det med att vädra plagget över natten. Argumenten mot ull handlar förstås om att det faktiskt kommer från djur, vilket gör att en del avstår från att bära ylleplagg. Det allra bästa är att försöka ta reda på varifrån ullen kommer så att du kan känna dig säker på att djuren inte plågats i processen.
Tvättråd: Tvättas så sällan som möjligt, men när du väl tvättar kan du använda du ylle- eller handtvättsprogrammet tillsammans med ett tvättmedel för ull (eller tvätta för hand). Vädra gärna plagget mellan tvättarna för att hålla det fräscht istället.
Bomull tillverkas av växtfibrer från bomullsbusken som växer på flera olika platser i världen. Det är ett av de vanligaste materialen i världen och finns i allt från t-shirts och skjortor till jeans och strumpor. Bomullstyg känns svalt även om det är varmt ute, är slitstarkt och känns mjukt mot huden. Dock krävs det stora mängder vatten, bekämpningsmedel och konstgödsel för att odla bomull, vilket inte är någon höjdare för miljön. Det finns dock några bra certifieringar att hålla utkik efter: GOTS (Global Organic Textile Standard) vars högsta certifiering garanterar att minst 70 % av själva råvaran är ekologisk, samt Ökotex, som ställer krav på att det färdiga plagget ska vara fritt från giftiga kemikalier.
Tvättråd: Ren bomull tål ofta höga temperaturer, ibland upp till 95 grader men oftast 60 grader. Bomull som inte tvättats tidigare kan krympa ett par centimeter vid tvätt. Det går bra att använda sköljmedel.
Linne är ett gammalt, traditionellt naturmaterial som fortfarande används till vissa plagg idag, men också till dukar, sängkläder och servetter. Trådarna framställs från lin, och tyget får en hög uppsugningsförmåga och krymper inte särskilt mycket vid tvätt. Linne är ett populärt material sommartid eftersom det känns svalt mot huden.
Tvättråd: Tvätta färgat linne i max 40 grader och ofärgat linne i 60 grader (vid fläckar som inte går bort kan du prova 80 grader), med tvättmedel men utan skölj- eller blekmedel.
Syntetiska material
Polyester är det vanligaste syntetiska materialet och tillverkas av olja. Det är ett populärt material i såväl vardags- som träningsplagg eftersom det är slitstarkt, torkar fort och inte behöver strykas, men däremot andas det inte särskilt bra vilket gör att det måste tvättas ofta. Polyester blandas ofta med andra material som bomull för att öka livslängden på exempelvis strumpor som ofta slits ut fort annars. Tyvärr tillverkas plagg i polyester med hjälp av starka kemikalier som inte återvinns utan spolas ut i naturen. Samtidigt släpper polyesterplagg ifrån sig mikroplaster vid tvätt som spolas ut våra hav, vilket inte är bra för vare sig djur eller natur. Ett alternativ är därför att köpa kläder av återvunnen polyester, som oftast tillverkas av gamla pet-flaskor (rPET) eller gamla polyesterkläder.
Tvättråd: Tvättas i 40 grader med tvättmedel och sköljmedel som är anpassade efter plaggen. Vissa polyesterplagg tål torktumling, vissa inte (exempelvis ska fleecekläder inte torktumlas eftersom de inte tål den höga värmen).
Lyocell är ett biologiskt nedbrytbart material som tillverkas av cellulosa från träd, bland annat gran. Precis som vid tillverkningen av polyester används kemikalier när lyocell tas fram, men en majoritet av kemikalierna kan återvinnas tack vare att lyocell tillverkas i slutna system så att kemikalierna inte spolas ut i sjöar och hav. Lyocelltyg blir starkt, känns mjukt mot huden och har god förmåga att transportera bort fukt. Ibland kallas lyocell för Tencel, men det är egentligen ett varumärke som tillverkar lyocell med hållbarhetsmärkningen FSC.
Tvättråd: Tvätta i 30-40 grader och undvik helst sköljmedel och torktumlare. Lyocell kan i vissa fall krympa något vid tvätt.
Elastan är en töjbar fiber som tillverkas av plast. Eftersom plagg som består helt eller delvis av elastan blir mycket stretchiga är det populärt i till exempel underkläder, strumpor och badkläder, ofta i kombination med andra material för att göra dessa mer töjbara.
Tillverkningsprocessen av elastan kräver en hel del kemikalier och lösningsmedel som kan ha skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer. Andra namn på elastan är lycra och spandex.
Tvättråd: Tvättas i max 40 grader utan sköljmedel. Undvik att torktumla plagg som är märkta med elastan/lycra/spandex.
Polyamid är en starkt, elastiskt material som framställs av olja. Vid tillverkningen av polyamid är det möjligt att skapa mycket tunna, fina trådar vilket gör polyamid till ett av de mest populära materialen inom modebranschen trots att tillverkningen kräver stora mängder farliga kemikalier. Ett av de absolut vanligaste tygerna som tillverkas av polyamid är nylon, som framför allt kopplas ihop med strumpbyxor. Liksom polyester tappar polyamid små plastpartiklar vid tvätt som spolas genom reningsverk och ut till haven, där de sedan äts av plankton.
Tvättråd: Tvättas i 30-40 grader, utan sköljmedel. Polyamid ska inte torktumlas, men eftersom det torkar snabbt är det sällan ett problem.
Viskos tillverkas av cellulosa från träd, ofta gran. Processen att ta fram viskos är mer miljöskadlig än vid lyocell eftersom kemikalierna som används till viskos kan skada nervsystemet och ge fosterskador. Kemikalierna är dessutom skadliga för naturen och processen att ta fram tyg av viskos kräver stora mängder vatten. Materialet blir dock mjukt, andas bra och får ett fint fall. Färgen på tyget håller bra även efter tvätt. Viskos kallas ibland för rayon.
Tvättråd: Tvättas i 30 grader och sträcks när det är vått för att få tillbaka formen. Viskos kan fortsätta krympa vid varje tvätt, vilket gör att du måste sträcka ut det varje gång det tvättats. Tänk på att inte hänga plagget utan låta det torka liggandes eftersom plagget annars kan få fel form. Använd inte blekmedel och undvik att torktumla.
Bäst material för träningskläder
Många föredrar ett plagg som andas och transporterar bort fukt vid hårda träningspass, helt enkelt för att inte kapsla in svetten innanför kläderna. Flera av materialen i den här guiden är bra material för träningsplagg. De har bra egenskaper för att andas, och många tillverkare har dessutom förstärkt sina plagg med egenskaper som att de svalkar vid varma temperaturer eller inte drar åt sig av svettlukt.
De här materialen kan du hålla lite extra utkik efter när du handlar:
- Viskos: andas bra och håller färgen efter tvätt
- Lyocell: starkt, följsamt och transporterar bort fukt bra
- Bomull: andas bra och är slitstarkt
- Elastan: mycket stretchigt och formar sig efter kroppen.
Oftast består träningsplaggen av en kombination av flera material, till exempel bomull och elastan, för att få fram plagg som både andas, sitter bekvämt och är töjbara. Här ser du hela vårt utbud av snygga och bekväma träningskläder.
Tänk dock på att de flesta träningsplagg som andas har små lufthål i sig. Dessa lufthål täpps till när plagget tvättas med sköljmedel, så i de allra flesta fall är det bäst att låta sköljmedlet stå kvar på hyllan när du tvättar träningsplagg. Dessutom kan enzymer i sköljmedlet bryta ned elasticiteten i plaggen, vilket gör att de tappar formen och blir mindre stretchiga. Låt även bli att torka dina träningskläder i torktumlare eller torkskåp eftersom även det kan göra att plagget mister sin funktion.