Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Våra märkningar och certifieringar

Det finns flera olika märkningar och certifieringar att hålla reda på när det gäller ekologiska, miljömärkta och hållbara produkter. Eftersom vi vill göra det lätt för dig att göra medvetna val har vi i denna artikel har vi samlat alla märkningar och certifieringar du kan hitta i vårt breda sortiment .

  • Märkningar för ekologiskt innehåll
  • Andra miljö- och hållbarhetsmärkningar
  • Våra egna symboler

Märkningar för ekologiskt innehåll

Ekologiska märkningar skiljer sig åt beroende på om det handlar om ekologiska livsmedel, ekologisk hud- och hårvård eller ekologisk kosmetika. Detta beror på att det finns olika krav för vad produkten ska innehålla för att få kallas ekologisk. Nedan ser du de märkningar som du kan hitta på våra produkter och som står för att produkten har ett helt eller delvis ekologiskt innehåll.

EU-ekologiskt

EU-ekologiskt är den europeiska märkningen för ekologisk produktion. För att få märka ett livsmedel som EU-ekologisk måste det uppfylla strikta villkor som gäller hela produktionskedjan. Dessutom måste produkten märkas med symbolen EU-lövet. I ekologisk produktion av livsmedel tar du hänsyn till biologisk mångfald, bevarandet av naturresurser, miljöpraxis samt stränga djurskydd. Produkten måste innehålla minst 95 % råvaror från ekologiskt jordbruk och dessutom ska de övriga 5 % uppfylla andra strikta villkor.

När det gäller produkter som kommer från animalier finns det krav på hur djuren ska hanteras. Fodret som djuren äter ska vara ekologiskt, samt till största del vara odlat på den egna gården. Djuren ska få vara utomhus och få utlopp för sina naturliga beteenden.

I ekologisk växtproduktion är det viktigt att främja markens bördighet, att du kan få fleråriga växtföljder samt att du kan få ett kretslopp av organiskt material. Därför bör gödselmedel, jordförbättringsmedel samt växtskyddsmedel bara användas om de går ihop med den ekologiska produktionens principer och mål. Rent generellt har EU som krav att ett ekologiskt livsmedel måste tas fram utan syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. I ekologisk produktion är dessutom genmanipulation förbjuden. Dessutom bör produktionen främst förlita sig på förnybara resurser. Läs er om EU-ekologisk.

EU-ekologiskt.

KRAV

KRAV är en svensk märkning för livsmedel som bland annat innebär att produkten uppfyller EU:s förordning för ekologisk produktion. Förutom detta innebär märkningen dessutom att produkten uppfyller KRAVs tuffa regler när det gäller djurvälfärd, miljö och hälsa, klimat och bättre arbetsvillkor. Läs mer om KRAV.

Krav-märkningKrav.

EcoCert

EcoCert är det största oberoende kontrollorganet i Europa och utför inspektioner i över 80 länder. De utför certifieringar på såväl livsmedel som hud- och hårvårdsprodukter och kosmetika. För att en produkt ska få certifieras med EcoCert krävs att den innehåller minst 95 % naturliga ingredienser, samt att 10 % av dessa kommer från ekologiskt jordbruk. För kosmetiska produkter finns EcoCerts certifieringar COSMOS Organic samt COSMOS Natural. Läs mer om EcoCert.

EcocertEcoCert.

USDA Organic

USDA är en amerikansk federal myndighet som lyder under det amerikanska jordbruksdepartementet. USDA-märkningar finns i tre olika steg, varav de två högsta får bära USDA-logotypen på förpackningen (den lägsta certifieringen får endast bära certifieringslogotyp). För att få den lägsta certifieringen krävs att produkten innehåller minst 70 % ekologiska ingredienser. För nivå två gäller 95 % ekologiskt innehåll, och den tredje och högsta certifieringen gäller för 100 % ekologiska produkter. Läs mer om USDA Organic.

USDA OrganicUSDA Organic.

NaTrue

NaTrue är en certifiering som har upprättats av International Natural and Organic Cosmetics Association, med syftet att reglera och skydda naturliga hudvårdsprodukter. Märkningen är uppdelad i tre nivåer. Den första nivån garanterar att produkten har naturligt innehåll och att den hanterats på ett hållbart och varsamt sätt. Steg två garanterar att produkten har minst 70 % naturliga ingredienser som dessutom kommer från ekologiska jordbruk. För att uppnå den tredje nivån krävs det att produkten innehåller minst 95 % ekologiska ingredienser. Produkterna får inte heller testas på djur. Läs mer om NaTrue.

NaTrueNaTrue.

Cosmebio

Cosmebio är en fransk märkning som utförs av Ecocert och som används på ekologisk kosmetika. För att märkningen ska få användas krävs att produkten innehåller minst 95 % naturliga ingredienser från naturliga källor, att minst 95 % av växt- och jordbruksingredienserna är kravodlade samt att minst 10 % av hela innehållet är kravodlat (vatten räknas ej). Läs mer om Cosmebio.

CosmebioCosmebio.

Soil Association Organic

Soil Association är en ekologisk märkning från Storbritannien som ofta ses på bland annat hudvårdsprodukter. Märkningen innebär att minst 95 % av ingredienserna måste vara framställda enligt de internationella lagstiftningarna om ekologisk odling. Det finns även krav på vilka förpackningsmaterial som får användas. Läs mer om Soil Association Organic.

Soil Association OrganicSoil Association Organic.

Andra miljö- och hållbarhetsmärkningar

Utöver de ekologiska märkningarna så finns det flera andra märkningar som garanterar att produkten är tillverkad med hänsyn till människa, djur och miljö. Håll utkik efter märkningarna nedan om du vill vara säker på att din produkt är ett hållbart val för både dig och planeten.

Svanen

Svanen är sedan 1989 Nordens officiella miljömärkning. Organisationen granskar varor och tjänsters miljöpåverkan hela vägen från råvara till avfall. För att få märkas med Svanen måste produkten uppfylla flera kriterier när det kommer till påverkan på människa, djur och miljö. En Svanenmärkt produkt får bland annat inte innehålla hälsoskadliga ämnen och får inte heller ha testats på djur. Läs mer om Svanen.

SvanenSvanen.

Asthma Allergy Nordic (Svalan)

Asthma Allergy Nordic är astma- och allergiförbunden i Sverige, Norge och Danmarks nya gemensamma nordiska produktmärkning som ersätter Astma- och Allergiförbundets tidigare Svalan-märkning. Symbolen innebär att produkten är fri från allergener och parfym, samt att andra irriterande ämnen ingår i en så låg mängd att det inte finns några rapporterade medicinska fall vid användning av produkterna. Läs mer om Astma- och Allergiförbundet.

SvalanAsthma Allergy Nordic.

Fairtrade

Fairtrade kallades tidigare Rättvisemärkt, och är en internationell produktmärkning som syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Främst fokuserar man på första ledet i kedjan där villkoren är som sämst. Märkningen motverkar bland annat barnarbete och diskriminering, och främjar istället demokrati, organisationsrätt, miljöhänsyn och ekologisk produktion. Läs mer om Fairtrade.

FairtradeFairtrade.

Vegan Society

Märkningen Vegan från Vegan Society garanterar att produkten är fri från produkter med animaliskt ursprung, samt att inga animaliska produkter har använts vid framställningen. Läs mer om Vegan Society.

Vegan Society.

Cruelty Free

Märkningen Cruelty Free som utfärdas av Cruelty Free International innebär att produkten inte testats på djur i något steg av produktutvecklingen. För att få certifieringen krävs det att varken företaget, laboratoriet eller underleverantörerna har använt sig av djurtester. Läs mer om Cruelty Free.

Cruelty Free (Leaping bunny)Cruelty Free.

MSC

MSC, eller Marine Stewardship Council, är en global och oberoende organisation som motverkar miljöproblemet med överfiskning. MSC-märkningen förekommer på livsmedel och kosttillskott med hållbart fångad fisk och skaldjur. Exempelvis visar märkningen på att fiskbestånden är livskraftiga, att den marina miljön värnas och att yrkesfisket har en god förvaltning. Dessutom måste företagen som hanterar och säljer MSC-märkta produkter uppfylla MSC:s spårbarhetsstandard. Läs mer om MSC.

MSCMSC.

Friend of the Sea

Friend of the Sea är en organisation som gör oberoende kontroller av livsmedel, kosttillskott och vattenbruk för att säkerställa att de inte har skadlig inverkan på vare sig människor eller miljö. Friend of the Sea är en pålitlig märkning och har blivit den ledande certifieringen för säkra marina produkter som inte har negativ inverkan på våra hav. Läs mer om Friend of the Sea.

Friend of the SeaFriend of the Sea.

GOTS

GOTS står för Global Textile Standard och är den officiella miljömärkningen för textil. Den avser hela produktionen från råvara till färdig textil. Detta innefattar bearbetning, tillverkning, paketering, märkning, handel och distribution. Det finns även krav på arbetsförhållandena i fabrikerna. Läs mer om GOTS.

GOTSGOTS.

Våra egna symboler

Dessa är de symboler vi själva använder på våra produktsidor. Symbolerna är till för att du som kund lätt ska kunna hitta våra gröna och veganska produkter.

EKO-symbolen (Ekologiska livsmedel)

Symbolen med det gröna lövet och texten Eko hittar du på våra produktsidor för livsmedel som uppfyller EU:s krav för ekologisk produktion, och som är märkta med EU-lövet på förpackningen.


Ekologiska livsmedel.

Gröna lövet (Ekologiskt innehåll)

Symbolen nedan med det gröna lövet hittar du på våra övriga produkter med ekologiskt innehåll. Den gäller för bland annat kosmetiska produkter som hud- och hårvård, eteriska oljor, städprodukter och miljövänliga tillbehör som exempelvis vattenflaskor.

Ekologiskt innehåll.

Vegetarian Friendly

Symbolen Vegetarian Friendly är vår symbol för produkter med växtbaserat innehåll. Produkten är även lämplig för vegetarianer och veganer.

Vegetarian FriendlyVegetarian Friendly.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga växer på björkar och är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 
Hemmagjord hårinpackning med ricinolja

Hemmagjord hårinpackning med ricinolja

Gör en enkel och djupvårdande hårinpackning med ricinolja från Pure.
 
Hälsosamma grötwraps - recept av Kalorismart

Hälsosamma grötwraps - recept av Kalorismart

Goda och hälsosamma kycklingwraps som får härlig färg av rödbetspulver.
 
Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
 
Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 
Så mycket energi förbrukar du

Så mycket energi förbrukar du

Hur många kalorier förbrukas vid en promenad?
 
Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 
Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Byt ut ditt vanliga socker mot ett näringsrikare kokossocker.
 
Är choklad nyttigt - egentligen?

Är choklad nyttigt - egentligen?

Sanningar och myter kring choklad.
 
Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Vilken är egentligen den bästa kosten för vår hjärna?
 
Vad är rooibos?

Vad är rooibos?

I denna artikel får du lära dig mer om det hälsosamma rooibosteet.
 
Curcumin från gurkmeja

Curcumin från gurkmeja

Åmnet curcumin är intressant för hälsan och lederna utifrån flera aspekter.
 
Vad är bockhornsklöver?

Vad är bockhornsklöver?

Bockhornsklöver är en ört som används som smaksättare och som kosttillskott.
 
Vad är NAD+?

Vad är NAD+?

Lär dig allt om det omtalade koenzymet och vilka funktioner det har i kroppen.
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Macadamia

Macadamia

Macadamianötter kan användas både i matlagning och som hudvårdsprodukt.
 
Kalorismarts apelsinsorbet med C-vitamin

Kalorismarts apelsinsorbet med C-vitamin

Kalorismarts recept på en vitaminrik apelsinsorbet toppad med mörk choklad.
 
Gör din egen tvål

Gör din egen tvål

Att göra egen tvål är bättre för både dig och klimatet!
 
Fördelarna med kokosolja - för hår, hud och matlagning

Fördelarna med kokosolja - för hår, hud och matlagning

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.