Allt du vill veta om omega-3
Fet fisk har flera fördelar, bland annat på grund av sitt rika innehåll av omega-3. Omega-3 är ett väl beforskat ämne med mycket lovande resultat. Lär dig mer i vår artikel!
Lax är en bra källa till omega-3.
Vad är omega-3 fettsyror?
Det finns två huvudsakliga fettsyror som din kropp inte kan producera själv, vilket gör dem till livsnödvändiga fettsyror som inte intas via kosten. Till dessa fettsyror hör omega-3-fettsyrorna och omega-6-fettsyrorna. Dessa fettsyror utgör ursprungsämnen till olika typer av s.k. eikosanider som sedan har olika funktioner i kroppen.
I många avseenden har omega-3 och omega-6 rakt motsatta effekter och det är framförallt ration dem emellan som avgör slutresultatet.
Omega-3 i vår kost
När man studerat kosten hos jägare och samlare har det visat sig att vi åt ungefär lika mycket omega-3 som omega-6. Idag består den västerländska kosten av betydligt mycket mer omega-6-fettsyror, bl.a. på grund av lägre intag av fisk. Omega 6-fettsyror ger upphov till en rad ämnen som bidrar till hjärt-kärlsjukdomar, utveckling av allergier och olika typer inflammatoriska sjukdomar.
I dagsläget är det inte klarlagt vilken ratio mellan dessa två fettsyror som är optimal ur ett allmänt hälsoperspektiv, men det är bland forskarna allmänt accepterat att vi bör sträva efter att öka intaget av omega 3-fettsyror. Dessa fettsyror har nämligen visats sig ha en rad positiva fördelar på vår hälsa.
Tips! Läs mer om omega-6 i vår artikel.
Omega-3 och hjärt-kärlsjukdomar
Den positiva effekten på hjärta och kärl uppmärksammades först hos eskimåerna på Grönland. Den mest betydande effekten är omega-3-fettsyrornas förmåga att reducera risken för arytmier, men de har även visats kunna sänka aggregering av blodplättar, sänka blodfetterna, öka HDL-kolesterolet (även kallat det goda kolesterolet), minska LDL-kolesterolet (även kallat det onda kolesterolet) och minska blodtrycket(1).
Omega-3 har flera positiva effekter på våra blodfetter, men framförallt genom att sänka nivån av triglycerider. Studier har visat på att omega-3 har förmåga att sänka triglyceriderna och blodtryck, som båda är riskfaktorer för hjärtsjukdomar (2).
Omega-3 dosering
Hur mycket omega-3 bör du får i dig på dag då? Eftersom omega-3 och omega-6 konkurrerar med varandra, så är det framförallt ration dem emellan som är väsentlig. Om du via kosten får i dig mycket omega-6-fettsyror, så bör du se till att få i dig mycket omega-3-fettsyror. Den optimala ration är som nämnts inte klarlagd, men enligt livsmedelsverket bör du få i dig 2,5-3 gram omega-3 per dag (3). Detta motsvarar ungefär en portion lax eller 2 omega-3-kapslar om dagen.
Tips! Testa Omega-3 Fiskolja från Healthwell.
Omega-3 Fiskolja | Omega-3 Plus | Algolja Omega-3 | Antarctic Krill Oil | Isländsk Omega-3 | |
Format: | Kapsel | Kapsel | Kapsel | Kapsel | Flytande |
Portion: | 2 kaps | 2 kaps | 2 kaps | 1 kaps | 1 tsk |
Ursprung: | Fiskolja med 35 % omega-3 | Fiskolja med 60 % omega-3 | Algolja | Krillolja med 25 % omega-3 | Fiskleverolja (från torsk) |
Omega-3 | 2000 mg | 1000 mg | 250 mg | 120 mg | 1100 mg |
EPA | 360 mg | 330 mg | 83 mg | 60 mg | 400 mg |
DHA | 240 | 220 mg | 167 mg | 32.5 mg | 500 mg |
Vitamin E | 4 mg | 2 mg | - | - | - |
Astaxanthin | - | - | - | 100 µg | - |
Övriga omega-3-fettsyror | 100 mg | 50 mg | - | 27.5 mg | 200 mg |
Övriga fettsyror | - | - | - | Omega-6, omega-9 | - |
Våra Omega-3
Biverkningar av Omega-3
Fet fisk kan innehålla en högre grad av skadliga ämnen såsom dioxiner och PCB. Generellt innehåller den odlade laxen mindre miljögifter. I omega-3-tillskott renas dock oljan från dessa toxiner.
Omega-3-fettsyrorna oxideras och härsknar lätt, vilket medför negativa hälsoeffekter. För att skapa lång hållbarhet och förhindra oxidering tillsätts E-vitamin till fiskoljan. När du köper fiskolja bör du alltså försäkra dig om att produkten innehåller E-vitamin.
Eftersom omega-3 eventuellt kan minska blodets koaguleringsförmåga så varnas ibland för dess ökade risk för blödning. Denna effekt har dock inte klarlagd hos människor och även höga doser av omega-3 har visats påverka koaguleringsförmågan i väldigt liten utsträckning. American Heart Association (AHA) rekommenderar dessutom ett intag av totalt 1 gram av EPA plus DHA per dag, baserat på kliniska studier.
Referenser
1. Vijaya Juturu. 2008. Omega-3 fatty acids and the cardiometabolic syndrome.