Allt om hälsodrycken matcha
Den populära hälsodrycken matcha har druckits i Japan i hundratals år. På senare år har matcha även fått ett uppsving i andra delar av världen. Denär rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter och verkar både uppiggande och lugnande på samma gång. Lär dig mer om matcha i vår artikel.
- Vad är matcha?
- Hälsofördelar med matcha
- Vad smakar matcha?
- Hur dricker man matcha?
- Recept på matchalatte
Vad är matcha?
Ordet “matcha” betyder “malet te” och det är precis vad matcha är. Det gröna, finfördelade pulvret kommer från Japan där det har druckits i hundratals år och varit en del av den viktiga teceremonin. På senare tid har det fått ett uppsving även utanför landet och blivit en populär hälsodryck runt om i världen. Bladen i matcha kommer från teplantan Tencha. Det som gör matchan speciell är att man inte silar bort bladen från det färdiga teet utan de malda tebladen blandas ut som pulver. Det här gör att alla nyttigheter bevaras i drycken som på så vis innehåller mer näring än andra teer. Dessutom odlas och framställs teet på ett speciellt sätt; bland annat låter man det växa en period i skugga vilket gör att bladen blir sprängfyllda av klorofyll. Bladen ångbehandlas sedan innan de torkas för att behålla så mycket näring som möjligt.
Visste du att matcha kan användas som smaksättning i bakverk, desserter och maträtter.
Hälsofördelar med matcha
Så, vad är det då som är så bra med matcha? Eftersom man inte silar bort tebladen utan dricker dem med teet får man i sig vitaminer, mineraler, rikliga mängder klorofyll från de solskyddade bladen, antioxidanter, teanin samt koffein.
Koffein och Teanin i perfekt balans
Matcha innehåller både koffein och aminosyran teanin. Theanin är en aminosyra som finns naturligt i te. Den har visat sig kunna påverka frisättningen av olika neurotransmittorer i hjärnan och man kan se att både dopamin och serotonin kan öka efter intag av teanin. Även koffein påverkar våra signalsubstanser genom att öka frisättningen av både adrenalin och dopamin vilket kan motverka trötthet, öka vårt fokus och till och med ha prestationshöjande effekter.
Läs mer om teanin här!
Medan koffeinet upplevs som uppiggande har aminosyran teanin istället en lugnande inverkan på kroppen och dessa två påverkar varandra (1). Teaninet balanserar ut koffeinet på ett effektivt sätt, vilket gör att energinivån inte får en lika tydlig topp som vid intag av enbart koffein, utan verkar mer långvarigt i kroppen och kan ha en frisättning på upp till 6 timmar.
Tips! Lär dig allt om koffein!
Rikt på antioxidanter
Matcha är det te som är mest rikt på antioxidanter, framförallt polyfenoler och katekiner (2). Till exempel innehåller det mer än tio gånger mer näringsämnen än grönt te, vilket gör det fullproppat med hälsofördelar. Även jämfört med vissa frukter och bär har det riktigt höga värden. Mängden antioxidanter i ett livsmedel kan mätas med den så kallade ORAC-skalan som mäter mängden antioxidanter per hundra gram livsmedel. För jämförelse ligger mätvärdet på ORAC-skalan för matcha på 1400 enheter per gram medan blåbär ligger på 93 enheter per gram. Det nyttiga gojibäret ligger på 253 enheter per gram. ORAC-skalan mäter inte hur mycket av detta kroppen kan tillgodogöra sig, men det kan ändå vara en indikation på hur hälsosamt ett ämne är.
Matcha med klorofyll för immunförsvaret
Klorofyll är ett kraftfullt grönt pigment som finns hos gröna växter. Det kan liknas vid växternas blod då det har liknande struktur som vårt, men istället för järn innehåller det magnesium. Växter som är rika på klorofyll är ofta väldigt näringsrika. Matcha innehåller bland annat en hög koncentration av näringsämnen som stimulerar produktionen av immunstärkande enzymer i kroppen, bland annat vitamin A och C-vitamin. Det innehåller även vitamin D som kan verka stärkande för skelettet.
Främjar energiförbrukning
Precis som grönt te verkar matcha ha en god inverkan på vår metabolism genom att främja energiförbrukningen och öka fettförbränningen, vilket kan underlätta viktnedgång (3).
Tips! Läs mer om vilka hälsoeffekter grönt te har.
Vad smakar matcha?
Hur man upplever smaken av matcha kan skilja sig åt men ofta upplevs det som en grönskande smak av klorofyll, spenat eller alger. Smaken har fylliga toner av umami och är annorlunda mot andra tesmaker. Om matcha är framställd på rätt sätt ska den inte smaka bittert, utan snarare åt det sötare hållet. Ju grönare färg pulvret har, desto bättre matcha!
Hur dricker man matcha?
Matcha kan drickas varm eller kall, i smoothies eller juicer, som latte eller te. Det traditionella sättet att dricka matcha är utblandat med vatten. Vill du förbereda det på rätt sätt och njuta av hantverket mäter du upp pulvret med en chashaku,en traditionell sked i bambu. Blanda därefter pulvret med vatten uppvärmt till 60-80 grader i en djup skål. Använd gärna en bambuvisp, så kallad chasen. Rör ordentligt tills du har ett vackert grönt te.
Recept på matchalatte:
Ingredienser |
1-2 tsk matcha |
2 dl havremjölk |
Gör såhär: Värm en deciliter vatten till 60-80 grader och blanda ner matchapulvret. Använd gärna en bambuvisp. Hetta upp 2 dl havremjölk och skumma. Häll mjölken över matchablandningen och toppa med lite matchapulver. Vips har du den perfekta drycken!