Allt om Q10
Q10 fick sitt stora genombrott på 90-talet och är idag ett av måra mest populära kosttillskott. Det är lätt att förstå eftersom Q10 har många funktioner i kroppen och är en viktig del av våra vitala organ.
Många ämnen i maten fungerar som antioxidanter, exempelvis nötter, fröer och apelsiner.
Vad är Q10?
Coenzym Q10 är ett viktigt kroppseget ämne som produceras i levern och finns naturligt i några av våra livsmedel, där makrill och rapsolja är två betydande källor. Ämnet har liknande egenskaper som ett vitamin och finns i högst mängd i våra vitala organ, bland annat i hjärtat, samt i immunsystemets alla celler. Q10 har en viktig roll som antioxidant och för en normal hjärt- och kärlhälsa. I takt med att vi blir äldre försvagas den egna produktionen av Q10 och produktionsminskningen startar redan när vi är runt 30 år.
Antioxidanten Q10 hjälper till att hämma cellnedbrytningen som orsakas av fria radikaler i kroppen. Även oxideringen av det onda LDL-kolesterolet motverkas med hjälp av en insats från Q10.
Q10 är även delaktig i energiprocessen, som en komponent i cellernas mitokondrier där all energi från maten omvandlas till den energiform som kroppen kan förbruka. Q10 behövs för att denna process ska fungera.
Vid låga nivåer av Q10 kan man uppleva en känsla av orkeslöshet, något som är särskilt vanligt hos äldre vuxna vars produktion minskats. Q10 kan därför användas även i syfte att minska tröttheten.
Q10 som kosttillskott är populärt både i uppiggande syfte och som hälsokost för hjärta och immunsystem. Studier kring dess effekt görs regelbundet för att kartlägga dess betydelse för vår kropp. I en av de senare studierna (1) undersökte man patienter som medicinerats för hjärtsvikt. Över 400 patienter med medicinering deltog i studien som pågick under två års tid. Hälften av deltagarna åt 100 mg Q10 tre gånger per dag utöver sin vanliga medicin, medan den andra gruppen fick placebo vid sidan av sin vanliga medicin. Resultatet var slående; ca 43 % av de som åt Q10 hade färre komplikationer och problem, och tilltron till Q10 kunde förstärkas ytterligare.
Varför Q10 som kosttillskott?
Eftersom Q10 har många olika funktioner i kroppen äts det som tillskott av ungefär lika många orsaker. Ett tillskott kan särskilt gynna äldre vuxna när egenproduktionen minskar, i syfte att återupprätta nivåerna och för att bidra till en normal hjärt- och kärlhälsa, som antioxidant eller för att minska trötthetskänslor.
Vill du testa ett tillskott av Q10, ska du leta efter en produkt som innehåller ubikinon. Det är den konstgjorda formen av Q10 som motsvarar vårt kroppsegna ämne och som är lätt för oss att ta upp. Tänk på att Q10 är fettlösligt och bör därför ätas i samband med måltid för att kunna tas upp ordentligt.