Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Allt om Q10

Q10 fick sitt stora genombrott på 90-talet och är idag ett av måra mest populära kosttillskott. Det är lätt att förstå eftersom Q10 har många funktioner i kroppen och är en viktig del av våra vitala organ.

Bild på olika antioxidanter så som olja, avokado och nötter.Många ämnen i maten fungerar som antioxidanter, exempelvis nötter, fröer och apelsiner.

Vad är Q10?

Coenzym Q10 är ett viktigt kroppseget ämne som produceras i levern och finns naturligt i några av våra livsmedel, där makrill och rapsolja är två betydande källor. Ämnet har liknande egenskaper som ett vitamin och finns i högst mängd i våra vitala organ, bland annat i hjärtat, samt i immunsystemets alla celler. Q10 har en viktig roll som antioxidant och för en normal hjärt- och kärlhälsa. I takt med att vi blir äldre försvagas den egna produktionen av Q10 och produktionsminskningen startar redan när vi är runt 30 år.

Antioxidanten Q10 hjälper till att hämma cellnedbrytningen som orsakas av fria radikaler i kroppen. Även oxideringen av det onda LDL-kolesterolet motverkas med hjälp av en insats från Q10.

Q10 är även delaktig i energiprocessen, som en komponent i cellernas mitokondrier där all energi från maten omvandlas till den energiform som kroppen kan förbruka. Q10 behövs för att denna process ska fungera.

Vid låga nivåer av Q10 kan man uppleva en känsla av orkeslöshet, något som är särskilt vanligt hos äldre vuxna vars produktion minskats. Q10 kan därför användas även i syfte att minska tröttheten.

Q10 som kosttillskott är populärt både i uppiggande syfte och som hälsokost för hjärta och immunsystem. Studier kring dess effekt görs regelbundet för att kartlägga dess betydelse för vår kropp. I en av de senare studierna (1) undersökte man patienter som medicinerats för hjärtsvikt. Över 400 patienter med medicinering deltog i studien som pågick under två års tid. Hälften av deltagarna åt 100 mg Q10 tre gånger per dag utöver sin vanliga medicin, medan den andra gruppen fick placebo vid sidan av sin vanliga medicin. Resultatet var slående; ca 43 % av de som åt Q10 hade färre komplikationer och problem, och tilltron till Q10 kunde förstärkas ytterligare.

Varför Q10 som kosttillskott?

Eftersom Q10 har många olika funktioner i kroppen äts det som tillskott av ungefär lika många orsaker. Ett tillskott kan särskilt gynna äldre vuxna när egenproduktionen minskar, i syfte att återupprätta nivåerna och för att bidra till en normal hjärt- och kärlhälsa, som antioxidant eller för att minska trötthetskänslor.

Vill du testa ett tillskott av Q10, ska du leta efter en produkt som innehåller ubikinon. Det är den konstgjorda formen av Q10 som motsvarar vårt kroppsegna ämne och som är lätt för oss att ta upp. Tänk på att Q10 är fettlösligt och bör därför ätas i samband med måltid för att kunna tas upp ordentligt.

Q10

 
Q10
 
Q10 100
 
Q10+Selen+Vitamin E
 
Q10 300
 
Bio-Qinon Q10
 
Q10 200

Referenser:

1. Mortensen, Rosenfeldt, Kumar, Dolliner, Filipiak, Pella, Alehagen, Steurer, Littarru. 2014.The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure: Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial. (Hämtad 2014-10-27)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Allt om den näringsrika maskrosen

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
Hjärt- och kärlhälsa

Hjärt- och kärlhälsa

Ta hand om hjärtat och kolesterolvärdet med rätt kost och levnadsvanor.
 
Därför ska du äta antioxidanter

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
 
Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 
Lär dig allt om psylliumfröskal

Lär dig allt om psylliumfröskal

Vi går igenom det fiberrika fröets hälsofördelar!
 
Allt om reishi

Allt om reishi

Läs om supersvampen reishi och vad den används till.
 
Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayurvediska hälsosystemet.
 
Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Allt om enzymer

Allt om enzymer

Läs om enzymernas funktion i magen.
 
Allt om lions mane

Allt om lions mane

Lions mane har använts länge inom den kinesiska kulturen. Läs mer om svampen!
 
Allt om superfrukten Baobab

Allt om superfrukten Baobab

Baobab är en näringsrik frukt med antioxidanter, mineraler och kostfibrer.
 
Allt om den populära ginseng-roten

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
 
Läs allt om Atkins-dieten

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Allt om cordyceps

Allt om cordyceps

Läs mer om den populära svampen cordyceps.
 
Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 
Allt om äppelcidervinäger

Allt om äppelcidervinäger

Lär dig mer om äppelcidervinäger - vad är den så kallade modern hur används den?