Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Allt om superfrukten Baobab

Baobab är en mytomspunnen frukt som uppskattas både för sin goda smak och sitt näringsrika innehåll. Frukten är rik på antioxidanter, flera mineraler och kostfibrer, och används mest som pulver till dryck.

  • Vad är baobab?
  • Varför är baobab nyttigt?
  • Hur använder man baobabpulver?

En hand som håller i en baobabfrukt.

Vad är baobab?

Baobab är en frukt som ibland har kallats för apbröd, på grund av att babianer tycker om att äta sig mätta på den näringsrika frukten. Baobabträden växer i Afrika och ser speciella ut med sina tjocka stammar och vackra trädkronor. Frukterna växer en och en och påminner om stora nötter eller kakaobönor, där det tjocka skalen omhuldar det eftertraktade köttet.

Frukterna plockas och äts som näringskälla av lokalbefolkningen, och en viss andel pressas till juice eller mals till pulver som även vi i väst får ta del av. Frukten har en mild sötma och syrlighet som ger en god smaksättning åt dryck och smoothies.

Varför är baobab nyttigt?

Baobab äts och dricks inte enbart för den goda smakens skull, utan utnyttjas till stor del för sitt näringstäta innehåll av antioxidanter, mineraler och kostfibrer.

Antioxidanter förekommer i riklig mängd i baobab, bland annat som vitamin C, zink och koppar. Antioxidantvärdet är jämförbart med blåbär och gojibär, som annars anses vara några av de mest antioxidantrika frukter och bär som finns. Antioxidanter hjälper till att skydda kroppens celler mot fria radikaler, som kan få cellerna att åldras i förtid. Baobab är även en god källa till flera mineraler, bland annat magnesium, kalcium och kalium.

Kostfiber förekommer både som löslig och olöslig fibertyp och utgör nästan hälften av baobabfruktens innehåll. De lösliga fibrerna förser våra tarmbakterier med näring, så att de kan frodas och fortsätta motverka skadliga bakterier som gör oss sjuka. De olösliga fibrerna ser till att hålla magen igång, så att hela matsmältningssystemet fungerar utan problem.

Hur använder man baobabpulver?

Vill du prova att äta baobabfrukt är det lättaste sättet att använda baobabpulver. Du tillsätter det i juicer eller smoothies, för att ge en god sötma och fiberrik näring som komplement till den vanliga kosten. Det fina pulvret kan även användas i matlagning eller strös över gröt och filmjölk.

Fiberdrink med baobab: Blanda 0,5 msk pulver i 2 dl vatten eller juice. Söta med lite honung eller agavesirap och blanda till en jämn dryck. Starta dagen med denna energikick som gör magen glad!

Köp baobab:

 
Baobabolja
 
Baobabpulver EKO

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Lär dig allt om psylliumfröskal

Lär dig allt om psylliumfröskal

Vi går igenom det fiberrika fröets hälsofördelar!
 
Allt om den näringsrika maskrosen

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 
Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
 
Allt om reishi

Allt om reishi

Läs om supersvampen reishi och vad den används till.
 
Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayurvediska hälsosystemet.
 
Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
 
Allt om enzymer

Allt om enzymer

Läs om enzymernas funktion i magen.
 
Allt om lions mane

Allt om lions mane

Lions mane har använts länge inom den kinesiska kulturen. Läs mer om svampen!
 
Allt om den populära ginseng-roten

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
 
Läs allt om Atkins-dieten

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
 
Allt om cordyceps

Allt om cordyceps

Läs mer om den populära svampen cordyceps.
 
Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Allt om vårdande Aloe Vera

Allt om vårdande Aloe Vera

Aloe vera (Aloe barbadensis) har positiva egenskaper för vår insida och utsida.
 
Allt om äppelcidervinäger

Allt om äppelcidervinäger

Lär dig mer om äppelcidervinäger - vad är den så kallade modern hur används den?
 
Därför ska du äta fibrer

Därför ska du äta fibrer

Fibrer är bra för tarmfunktionen och bidrar med näring till tarmfloran!
 
Allt om krämer

Allt om krämer

Kräm, lotion och salva - här får du veta allt om hudkrämer i olika former.