Aminosyran L-Glutamin
Glutamin är en av flera aminosyror som finns i och påverkar vår kropp. Glutamin är en aminosyra vi själva till viss del kan tillverka och lagra men som också är nödvändig att vi får i oss genom kosten. Glutamin är en viktig aminosyra som ingår i bland annat vår tarm- och maghälsa, men också i energiförbrukningen i våra muskler och det viktigaste vi har i vår kropp - immunsystemet. Lär dig mer om denna intressanta aminosyra!
L-glutamin som ett kompleterande kosttillskott kan hjälpa dig att vara säker på att du får i dig den mängd du behöver av denna viktiga aminosyra!
Vad är glutamin?
Glutamin är den vanligast förekommande aminosyran i kroppen och har flera viktiga funktioner, såsom att ge energi till tarmbakterierna och stödja tarmflorans normala funktion. Tillräckliga glutaminnivåer är viktiga för njurarnas normala funktion samt för att immunsystemet ska fungera normalt, framförallt då glutamin sägs ha en inverkan på de vita blodkropparna samt vår mage och tarm, där den största delen av vårt immunförsvar sitter. Kroppen kan delvis producera glutamin själv och gör detta i tarmen om du har en frisk och normalt fungerande tarm, men vi behöver också få i oss denna viktiga aminosyra via kosten.
Var finns glutamin naturligt?
Glutamin förekommer naturligt och i högre mängd i proteinrika livsmedel såsom kött, fisk, kyckling och ägg. Glutaminet förekommer dock i formen glutaminsyra där bara en viss del omvandlas till glutamin i kroppen. Det kan också vara svårt att få i sig tillräckligt med glutamin från enbart kosten då det är en aminosyra som är känslig för upphettning. Vill du vara säker på ditt intag av glutamin så finns det kosttillskott med glutamin, både i kapsel- och pulverform. Den vanligaste formen av glutamin i kosttillskott är l-glutamin.
Vad är skillnaden mellan glutamin och l-glutamin?
Skillnaden mellan glutamin och l-glutamin är vilken form av glutamin det är. Glutaminsyra är den form som finns i livsmedel och det är bara en del av glutaminsyran som kroppen kan ta tillvara och omvandla till glutamin. Med glutamin menas ofta glutaminsyra och l-glutamin innebär att det är i L-form, vilket betyder att glutaminet är i fri form och är lättare för kroppen att ta upp. L-glutamin är också den formen av glutamin som finns naturligt i kroppen.
Vad är glutamin bra för?
Glutamin har flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat så spelar glutamin en viktig roll i kroppens immunförsvar där det fungerar som bränsle för de vita blodkropparna. De vita blodkropparnas främsta funktion är att skydda kroppen mot infektioner så att vi håller oss friska.
När vi tränar så förbrukar kroppen mer glutamin och glutaminet spelar en viktig roll i syrebalansen i kroppen för att vi ska orka träna hårdare. Glutamin står för över 35 % av det kväve som transporteras till våra muskler och är viktig för energiomsättningen i muskelvävnaden. Det är framförallt under hård träning som vi kan ha nytta av tillskott med lättupptaglig l-glutamin för att vara säkra på att depåerna håller en normal nivå.
Glutamin för magen
Glutamin tros ha en viktig roll för vår tarmflora och studier har visat att glutamin kan ha en möjlig påverkan på tarmens mikrobiota. Glutaminet tros nämligen fungera som bränsle för tarmbakterierna och ha en läkande effekt på tarmslemhinnan (1). Det är viktigt med en hälsosam slemhinna i tarmen då den tar vara på och släpper igenom viktiga näringsämnen från vår kost. Man tror också att glutamin kan påverka hela tarmens mikrobiota positivt och även hjälpa vid förstoppning och trög mage (2).
Man har även studerat glutaminets påverkan på olika magbesvär såsom IBS, med intressanta resultat (3). Fler studier behövs dock för att vi helt ska kunna förstå glutaminets påverkan på vår hälsa.
Har glutamin några biverkningar?
Det finns inga kända biverkningar av för mycket glutamin då kroppen kan göra sig av med överskottet på naturlig väg. Väljer du att inta högre doser av glutamin rekommenderas det att intas med mycket vatten då höga doser av glutamin kan ge besvär som trög mage och förstoppning.
Underskott av glutamin
Om du stressar mycket eller tränar intensivt och hårt under en längre period så kan glutaminnivåerna i kroppen bli så pass låga att depåerna töms snabbare än vad kroppen kan tillgodogöra sig. Glutaminnivåerna kan också bli låga vid längre magbesvär eller efter ett trauma, till exempel efter en operation. Ett underskott av glutamin kan ge olika magbesvär, trötthet och känsla av minskad energi i kroppen.
Tillskott med L-glutamin
Referenser
1&2.The Role of Glutamine in the Complex Interaction between Gut Microbiota and Health: A Narrative Review (Hämtad 2024-05-22)
3. Samira Rastgoo, Nasser Ebrahimi-Daryani, Shahram Agah, Sara Karimi, Mohammad Taher, Bahram Rashidkhani, Ehsan Hejazi, Fatemeh Mohseni, Mina Ahmadzadeh, Amir Sadeghi, Azita Hekmatdoost. 2021.Glutamine Supplementation Enhances the Effects of a Low FODMAP Diet in Irritable Bowel Syndrome Management. (Hämtad 2024-05-23)