Ansiktsmassage för lymfsystemet - så gör du!
Vår inspiratör Susanna Jungblom delar med sig av sin dagliga rutin med ansiktsmassage. Den sätter verkligen igång ditt system – bokstavligen! Med fokus på lymfsystemet jobbar Susanna med speciellt utvalda punkter. Själv ser hon tydliga resultat. Få reda på hur du steg för steg kan ge dig själv en härlig massage och vad det är som faktiskt händer i kroppen!
Ansiktsmassage kan göras med en Gua Sha-sandsten, men också med fingrarna!
Ansiktsmassage som en del av en daglig rutin
För Susanna är ansiktsmassage inte ämnat endast för speciella tillfällen – tvärtom så är det något hon ger sig själv dagligen som en del av en välgörande rutin. Massagen är en mysig, fin stund för att rå om sig själv.
– Ibland brukar jag lyssna på nån bra podd eller bra musik. Ibland hinner jag inte på morgonen, men jag ser alltid till att ta mig tiden på kvällarna.
Susanna använder kallpressade oljor till massagen, då de både känns och är välgörande för hennes hy. För Susanna är vår kallpressade jojobaolja en stor favorit. Andra kallpressade oljor som arganolja och mandelolja funkar lika bra det med – här är det lite utifrån eget tycke, smak och behov.
Susanna har stor kunskap om hur lymfmassage fungerar och varför det fungerar. Själv gör hon det inte bara för de effekter som anas på ytan – där hon upplever att hon fått mindre synliga rynkor och fastare hy – hon gör det lika mycket för den härliga känslan av att göra något för sig själv. Hon tror att effekterna som hon ser i spegeln har att göra med att slaggprodukter och toxiner rensas ut av massagen, men den fina stunden är minst lika viktig.
– Jag mår bra och känner mig fin och ville därför fortsätta göra det efter att jag testat. Jag känner att jag gör någonting för mig själv!
Susannas ansiktsmassage steg för steg
Susanna visar hur går tillväga steg för steg.
1. Rengör, rengör, rengör
– Det viktigaste är att börja med att tvätta rent – det är viktigt att vara väldigt ren! Tvätta händerna och rengör ansiktet. Ta sedan på ansiktsoljan i ansiktet. Man kan ha olika tekniker – ibland använder jag fingrarna och ibland en Gua Sha-sandsten. Använder du Gua Sha ska du ha relativt mycket olja för att det ska glida. Om du använder fingrarna vill du ha lite motstånd så att du kan jobba med musklerna.
2. Öppna upp lymfsystemet
– Efter rengöring och olja så öppnar jag upp lymfsystemet genom att pressa. Du har olika punkter att trycka på för att öppna upp lymfsystemet. Bland annat vid nyckelbenen, nedanför örat, och mellan kindbenet och käkbenet. Även vid tinningen och näsan. Det jag brukar göra är att använda mina tummar på dessa punkter. Tryck 8-10 gånger på varje punkt för att sätta igång flödet.
3. Börja massera
– Sedan börjar jag med massagen. Du kan använda knogarna för att dra, eller en Gua Sha-sten. Sedan jobbar jag bara från mitten och ut, eventuellt neråt beroende på var i ansiktet det är. Men från mitten och ut hela tiden.
4. Avsluta med skön pann-press
– Jag slutar alltid med att pressa i pannan. Det blir som ett naturligt alternativ till dyra ansiktsbehandlingar. Jag pressar och trycker upp, och fortsätter ut i hårbotten. Lymfsystemen går hela vägen, så när man rör hårbotten så hänger allting med. Det brukar jag avsluta med, det är väldigt skönt.
Vad är grejen med lymfmassage?
Om du inte är så bevandrad inom ämnet ansiktsmassage kanske du frågar dig vad som egentligen är grejen. Och kanske undrar du hur det fungerar i kroppen – hur kan lite massage rensa ut kroppens slaggprodukter och gifter? Ansiktsmassage kan självklart göras på många olika sätt – precis som en vanlig ryggmassage eller helkroppsmassage. Man behöver inte ha en plan för att ha en härlig stund och få avkoppling. Men masserar du med lymfsystemet i åtanke så sker processer som påverkar kroppen inifrån!
– När man masserar ökar elastin- och kollagenproduktionen. Det är inte bara för att rensa utan även för att tillföra mer lyster och glöd så att fina linjer försvinner. Det är en blandad effekt.
Tips för nybörjaren!
Susanna tipsar om redskap att använda om du är helt nybörjare eller inte har full koll, för att göra det enkelt för dig själv.
– En Gua Sha-sten gör att du får lagom tryck på huden. Ta på rikligt med olja - så att du glider fram med stenen på huden! Du kan också använda en jade roller, då bara följer du med den och rullar på. Eller så kan du gå till en massör som är utbildad på ansiktsmassage och fråga om du kan få lite tips och tricks.
Det är svårt att göra fel
När det kommer till ansiktsmassage är det svårt att göra fel. Däremot finns det några principer som är bra att tänka på för att få bästa resultat!
– Om du drar för mycket i huden så är det såklart inte bra. Det du ska göra är egentligen att jobba med dina muskler, speciellt om du använder händerna för att massera – då är det musklerna du ska jobba med. Inte att dra i huden, då blir ju huden lös. Men i grund och botten är det väldigt svårt att göra fel!
Vill du jobba mot resultat är upprepning A och O enligt Susanna, som ju själv utför massagen dagligen. Själv har hon sett tydliga skillnader på sin haka.
– Ju mer man gör någonting desto större effekt ger det. Lymfan har ingen pump, som hjärtat, men med fingrarna så hjälper du flödet ut genom att öppna upp. Det har hjälpt mig väldigt mycket och det jag har sett på mig själv är att jag alltid har haft en dubbelhaka, en liten påse liksom. Det är genetiskt. Det är ofta vätska som samlas där. När du då öppnar upp de punkterna och drar bort dem eller masserar så följer dessa med ut och försvinner. Om du inte gör det så fastnar de där. Det är för att hjälpa kroppens egna process.