Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Är choklad nyttigt - egentligen?

Vi kan nog alla skriva under på att choklad hör till livets läckerheter. Men är choklad så nyttigt som vi vill tro? Här går vi igenom sanningar och myter kring choklad och dess eventuella hälsofördelar.

Mörk choklad och kakaobönor i kakaofrukt.

Vad är choklad?

Choklad är samlingsnamnet för livsmedel baserade på kakaobönan. Bönorna finns i frukterna på kakaoträdet, Theobroma cacao, som växer direkt på trädets stam. Namnet betyder “gudarnas föda” och kakaofrukterna har använts i flera tusen år. För att framställa dagens choklad fermenteras bönorna och det är här som aromen utvecklas. Därefter torkas och rostas de och skalen separeras bort. Bönorna mals sedan till kakaomassa i stora kvarnar innan kakaomassan skiljs från kakaopulvret. För att sedan få själva chokladen blandas kakaomassa, kakaosmör och socker. Ju högre kakaohalt, desto mindre socker - men även mer fett. Vad som får och inte får kallas choklad regleras inom EU.

Mörk choklad - För att få kallas mörk choklad ska chokladen innehålla minst 35 % kakaomassa, inklusive minst 18 % kakaosmör och minst 14 % fettfritt kakaopulver enligt EU:s gemensamma regler.

Mjölkchoklad - Tillsätter man mjölk till chokladen blir det mjölkchoklad. Mjölkchoklad ska innehålla minst 25 % kakao.

Vit choklad - Vit choklad innehåller ingen kakaomassa alls, utan enbart socker, kakaosmör och mjölkpulver. Då kakaomassa är ganska smaklöst smaksätts vit choklad ofta med vanilj.

Visste du att det krävs mellan 300-600 bönor för att få 1 kilo choklad!

Är choklad nyttigt?

Det är kakaon i chokladen som står för det nyttiga innehållet. Kakaon är i grund och botten rik på flera intressanta näringsämnen. Det är bland annat en källa till fibrer, vitaminer och mineraler som magnesium, zink och järn. Mängden fibrer i choklad kan dock inte jämföras med fiberinnehållet i till exempel spannmål, frukt och grönsaker och ger bara ett litet tillskott till det totala fiberintaget. Men i choklad finns också andra nyttiga ämnen. Bland annat innehåller choklad teanin, en aminosyra som fungerar både lugnande och kan gynna vår koncentrationsförmåga.

Tips! Läs mer om teanin.

Kakao innehåller antioxidanter i form av flavonoider. Både katekiner och antocyanider återfinns i kakao. Flavonoider är ämnen som bidrar till att skydda kroppen från oxidativ stress och de antioxiderande egenskaperna hos kakao kan vara mer än dubbelt så starka som de hos grönt te. Dessvärre försvinner en del av dessa egenskaper i framställningen av chokladen. Trots det så finns det studier som har visat att det är lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar vid regelbundet intag av mörk choklad (1).

Kakao innehåller också teobromin och koffein,två ämnen som bidrar till att vi känner oss pigga och alerta (2).

Sist men inte minst har choklad visat sig kunna påverka vårt humör och vår lust till det bättre. Kakao innehåller nämligen tryptofan, en aminosyra som utgör grundstommen till signalsubstansen serotonin. När serotonin frisätts i kroppen signalerar det till hjärnan att vi mår bra. Studier har visat att mörk choklad som innehåller 85 % kakao skulle kunna påverka vårt humör positivt (3).

Glöm inte att fira chokladens dag den 11 november! Prova vårt recept på ljuvliga chokladtryfflar.

Välj rätt choklad

Vilken choklad du föredrar har såklart delvis att göra med smaken, men kanske söker du en choklad med fler näringsämnen och mindre socker? Då kakao i grunden är rikt på flera intressanta näringsämnen är det kakaobönans väg från träd till färdig chokladkaka som avgör hur många nyttigheter som finns kvar. Det du kan gå efter när du letar efter choklad med många näringsämnen, är följande faktorer:

Tillverkningsprocessen är det första du kan ta hänsyn till. När chokladen produceras, genomgår den en värmeprocess. Denna värmeprocess, som stiger upp till cirka 70 grader, förstör värmekänsliga näringsämnen som då försvinner från kakaon (4). Råchoklad är den enda chokladsorten som inte genomgår denna värmande process och inte överstiger mer än cirka 40 grader vid tillverkning, vilket gör att näringen bevaras bättre. Dessa ämnen har dock en bitter smak, vilket är den främsta anledningen till att man vill ta bort dem vid framställningen av ljusare choklad. Provar du en råchoklad så är det främst bitterheten och hårdheten du kommer att märka skillnad på. Rå kakao innehåller tre gånger fler antioxidanter än en mörk chokladkaka som säljs i handeln.

Kakaohalten är den andra faktorn du kan gå efter. Generellt kan du tänka att ju mörkare chokladen är desto mer näringsrik är den, både på grund av att den innehåller mer kakao och för att sockerhalten är lägre. Mörk choklad som säljs i affären brukar innehålla minst 55 % kakao, och finns ända upp till 100 %. Mjölkchoklad ligger ofta på runt 30 % kakao, och innehåller istället mer kakaosmör, socker och mjölkpulver. Eftersom vit choklad inte innehåller kakaomassa, utan bara kakaosmör, består den ofta av en hel del socker.

Rättvis handel kan vara något att vara uppmärksam på när du väljer choklad, då kakaoproduktionen kantas av dåliga arbetsförhållanden, slavarbete och i vissa fall även barnarbete (6). Att handla ekologiskt och rättvisemärkt kan vara ett steg mot en bättre chokladindustri.

Tips! Vill du prova en mörkare chokladbit eller rentav råchoklad, men besväras av den bittra smaken, ska du prova att låta chokladen smälta på tungan, istället för att tugga på den. På så sätt kommer aromerna fram bättre.

Kalorier i choklad

Ljus och mörk choklad skiljer sig alltså åt både vad gäller smak och näringsinnehåll, men när det kommer till kaloriinnehållet är skillnaderna faktiskt inte så stora. Däremot upplever många att det är lättare att hålla nere mängden mörk choklad jämfört med ljus choklad, då den innehåller mindre socker och har en fylligare smak. Så trots att kaloriinnehållet per gram inte varierar så mycket mellan sorterna blir slutsatsen såklart att du får i dig färre kalorier om du håller nere intaget.

Kom ihåg! Choklad är farligt för både hundar och katter redan i små mängder då de inte kan bryta ner ämnet teobromin. Ju mörkare chokladen är desto större är risken för förgiftning. Kontakta en veterinär om ditt djur har fått i sig choklad (6).

Produktrekommendationer:

 
Rawchoklad
 
Mörk choklad
 
Vit Choklad
 
Choklad Mix Pack
 
Rawchoklad Vit
 
Tryfflar EKO

REFERENSER:

  1. Elizabeth Mostofsky, Martin Berg Johansen, Anne Tjønneland, Harpreet S Chahal, Murray A Mittleman, Kim Overvad. 2017. Chocolate intake and risk of clinically apparent atrial fibrillation: the Danish Diet, Cancer, and Health Study. (Hämtad: 2024-09-18)
  2. Livsmedelsverket. Koffein. 2023. (Hämtad: 2024-09-18)
  3. Ji-Hee Shin, Chong-Su Kim, Jiah Cha, Sojeong Kim, Seokoh Lee, Suyeon Chae, Woo Young Chun, Dong-Mi Shin. 2022. Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial. (Hämtad: 2024-09-18)
  4. Maria Teresa Montagna,,Giusy Diella,Francesco Triggiano,,Giusy Rita Caponio,Osvalda De Giglio,Giuseppina Caggiano,Agostino Di Ciaula, Piero Portincasa. 2019. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. (Hämtad: 2024-09-18)
  5. Medveten konsumtion. Kakao och choklad. 2021. (Hämtad: 2024-09-18)
  6. Giftinformationscentralen. Choklad - husdjur. (Hämtad: 2024-09-18)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Glutenfria chokladmuffins med dadlar

Glutenfria chokladmuffins med dadlar

Saftiga chokladmuffins utan gluten & tillsatt socker men med ljuvlig smak.
 
Julens ischoklad med kokosolja

Julens ischoklad med kokosolja

Äntligen kan du göra den klassiska ischokladen mer nyttig med kokosolja!
 
Proteinrika chokladbollar

Proteinrika chokladbollar

Som klassiska chokladbollar - bara nyttigare. Och godare!
 
Chokladbitar

Chokladbitar

Gott supergodis, gärna med en kopp kaffe. Alla vet att mörk choklad är nyttigt!
 
Chokladbräck

Chokladbräck

Njut av krämig choklad, knapriga nötter och torkad frukt med dessa chokladbräck.
 
Jordnöt- och chokladfudge

Jordnöt- och chokladfudge

Ett lite nyttigare alternativ till godis!
 
Därför är blåbär så nyttigt

Därför är blåbär så nyttigt

Blåbärspulver är rikt på antioxidanter och lutein, och smakar dessutom gott!
 
Därför är Svart te nyttigt

Därför är Svart te nyttigt

Hur tillverkas egentligen svart te och vad innehåller det för nyttiga ämnen?
 
Chokladtryfflar

Chokladtryfflar

Ljuvligt goda chokladtryfflar som du kan njuta med gott samvete.
 
Recept: Nyttig chokladdryck med chaga

Recept: Nyttig chokladdryck med chaga

Pimpa din kopp chagate med en gnutta kakao och kokosolja.
 
Påsktårta med choklad

Påsktårta med choklad

Njut av en nyttigare tårta i påsk med detta underbart goda recept.
 
Susanna Jungbloms apelsin- och chokladfudge

Susanna Jungbloms apelsin- och chokladfudge

Baka Susanna Jungbloms enkla och goda apelsin- och chokladfudge till jul!
 
Dadelchokladmousse

Dadelchokladmousse

Choklad och hallonmousse gjord på dadlar och kokosgrädde.
 
Ischoklad med pepparmint

Ischoklad med pepparmint

Letar du efter den perfekta ischokladen? Här har du den - med ljuvlig mintsmak!
 
Julig chokladkola

Julig chokladkola

Lyxig chokladkola som fullkomligt smälter i munnen.
 
Pannkakstårta med citron, rostad kokos och chokladfrosting

Pannkakstårta med citron, rostad kokos och chokladfrosting

Pannkakstårta på proteinpannkakor. Garnerad med citron, kokos och choklad!
 
Incabär: Så nyttigt är det

Incabär: Så nyttigt är det

Incabär är gyllene tungkittlare fulla med vitaminer, fibrer och bioflavonoider.
 
Så nyttigt är maca

Så nyttigt är maca

Macaroten kallas Amazonas ginseng tack vare sin uppiggande effekt.
 
Kalorismarts apelsinsorbet med C-vitamin

Kalorismarts apelsinsorbet med C-vitamin

Kalorismarts recept på en vitaminrik apelsinsorbet toppad med mörk choklad.
 
Fiskolja - därför är det så nyttigt!

Fiskolja - därför är det så nyttigt!

Fiskolja innehåller de hälsosamma fettsyrorna EPA och DHA.