Är jod viktigt för oss?
Jod behövs för att hormonproduktionen ska fungera och har en stor inverkan på vår ämnesomsättning. Jod är även viktigt för barns utveckling och gravida har därför ett ökat behov. Vår största källa till mineralet är bordssalt som är berikat med jod.
- Vad är jod?
- Var finns jod naturligt?
- Algen kelp
- Biverkningar
Vad är jod?
Jod är ett livsnödvändigt grundämne som ingår i sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen. Sköldkörteln kräver närvaro av jod för att för att kunna tillverka hormoner, och jod har därför en stor inverkan på vår ämnesomsättning. Jod stärker också tillväxten och är viktig för barns utveckling. Gravida rekommenderas därför att äta extra jod.
Tips! Läs mer om mat och kosttillskott under graviditeten.
Jod har många funktioner i kroppen och den främsta kopplas samman med sköldkörteln. Det bidrar till sköldkörtelns normala funktion och är en del av det färdiga sköldkörtelhormonet. Sköldkörtelns viktigaste funktion är att tillverka hormonerna tyroxin och trijodtyronin, även förkortat T4 och T3. Hormonerna styr kroppens ämnesomsättning eller energiförbrukning. De har även en stor inverkan på nästan alla kroppens organ och påverkar bland annat hjärtfrekvens och kaloriförbrukning. När sköldkörteln inte fungerar som den ska kan produktionen av T3 och T4 öka eller minska. Jod har fler egenskaper och bidrar även till nervsystemets normala funktion, till en normal energiomsättning samt till en normal hudkvalitet.
Jod finns i alger.
Rekommenderat intag av jod
Rekommenderat dagligt intag för jod är 150 mcg per dag för vuxna. Gravida och ammande har ett större behov av mineralet. Eftersom vi har mycket jodfattiga odlingsjordar i Sverige är vårt bordsalt berikat med jod, vilket också är vår största jodkälla. För lite jod kan medföra att hormonproduktionen blir för låg, ämnesomsättningen stannar av och vi blir överviktiga. Den som lever på kaloriunderskott under en lång tid, utesluter animaliska produkter eller inte äter berikat bordssalt löper störst risk att få i sig för låga nivåer och behöver få i sig extra jod från andra källor.
Kön/Grupp/Ålder | Rekommenderat dagligt intag av jod |
Spädbarn 6-11 månader | 80-90 mikrogram |
Barn 1-10 år | 100 mikrogram |
Flickor 11-17 år | 120 mikrogram |
Pojkar 11-14 år | 130 mikrogram |
Pojkar 15-17 år | 140 mikrogram |
Vuxna över 18 år | 150 mikrogram |
Gravida och ammande | 200 mikrogram |
Källa: Livsmedelsverket
Var finns jod naturligt?
Jod förekommer i fisk, skaldjur och mjölkprodukter men även alger, i bland annat kelp. Vår största källa till jod är via bordssaltet om det är joderat. Det är att rekommendera jodberikat salt. Tidigare innehöll våra odlingsjordar mer jod och därmed även våra vanliga livsmedel men idag är tyvärr odlingsjordarna utlakade och jodfattiga.
Algen kelp
Kelp är en brunalg som växer i havsvatten runt om i världen och är känd som en av de säkraste källorna till jod. Den växer i klara och grunda vatten längs kusterna och kan bli upp till 80 meter. Man skördar sedan sjögräset och torkar det långsamt för att sedan göra pulver, eller använda det i livsmedel och kosttillskott. Kelp är rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter men även selen och vitamin K2. Det finns maträtter där kelp används, exempelvis nudelrätter, sallad och buljong. Läs mer om alger.
Biverkningar
Med normala intag av jod finns inga biverkningar. Doser på över 1000 mcg kan medföra störningar i hormonproduktionen.