Aspartam
Aspartam är ett av de mest använda sötningsmedlen och också ett av de tillsatsämnen som gett upphov till flest tidningsrubriker genom åren. Med en sötma som är 200 gånger starkare än den från socker har aspartam blivit ett mycket populärt ämne att använda i olika typer av lightprodukter. Men vad är aspartam?
- Vad är aspartam?
- Hur många kalorier innehåller aspartam?
- Hur fungerar aspartam?
- Är aspartam farligt?
- Påverkar aspartam blodsockret?
- Hur används aspartam?
Aspartam är 200 gånger sötare än socker och behövs i minimala mängder.
Vad är aspartam?
Aspartam är ett av de mest kända sötningsmedlen samt ett av de mest använda. Det artificiella sötningsmedlet består av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra och är ett mycket sött, vitt och luktlöst pulver. Man uppskattar att aspartam är ungefär 200 gånger sötare än vitt socker och av denna anledning går det åt ytterst små mängder aspartam för att göra ett livsmedel lika sött som om det varit sötat med socker.
Hur många kalorier innehåller aspartam?
Eftersom det krävs så otroligt små mängder aspartam blir kalorimängden från aspartam i stort sett försumbar. Av denna anledning har aspartam blivit oerhört populärt att använda i olika dietprodukter där man önskar minska på kaloriinnehållet. 100 g aspartam innehåller ungefär 400 kcal, vilket är mer än strösocker, men då det endast är milligramstora mängder man behöver blir antalet kalorier i stort sett noll.
Hur fungerar aspartam?
När vi äter passerar maten först via munnen och ner genom matstrupen innan det når magsäcken. Från magsäcken portioneras maten vidare ut i tarmarna innan det slutligen når ändtarmen och det lämnar kroppen. I mag- och tarmkanalen bryts aspartam ner till de två aminosyror aspartam består av, asparaginsyra och fenylalanin. Förutom dessa aminosyror bildas även metanol som en biprodukt. Bildandet av metanol har fått många att rygga tillbaka och ifrågasätta säkerheten hos aspartam, men faktum är att metanol även bildas vid nedbrytning av andra livsmedel, till exempel frukt och juice. Dessutom är mängderna som bildas så oerhört små att det inte är någon hälsorisk. Mängden metanol som bildas är faktiskt högre från ett glas juice än den är från ett glas aspartamsötad läsk, vilket kan vara lugnande för den som oroar sig.
Är aspartam farligt?
Aspartam är en tillsats som det har skrivits mycket om, där påståenden om negativa hälsoeffekter har spridits genom åren. Som med allt annat är lagom alltid bäst. Man kan äta och dricka produkter som innehåller aspartam utan att man behöver överdriva, på samma sätt som man kan äta sockrade produkter utan att överdriva.
Aspartam är utan tvekan ett av de mest välstuderade tillsatsämnena. Studier visar att aspartam inte skulle kunna ha några negativa hälsoeffekter eller biverkningar. Detta gäller vid ett intag av aspartam som är under den maximala dagsdosen 40 mg/kg kroppsvikt/dag(1). Översatt i livsmedel motsvarar denna gräns 4 liter aspartamsötad läsk per dag för en person som väger 60 kg.
Det finns en liten grupp av människor som dock är strängt förbjudna att inta aspartam och det är personer som har sjukdomen fenylketonuri, eller PKU som den också kallas(1). Sjukdomen är mycket ovanlig men kortfattat innebär den att kroppen inte kan bryta ner aminosyran fenylalanin, vilket ju är en av de aminosyror som utgör grunden i aspartam. Om du någon gång sett texten: innehåller en källa till fenylalanin, är det för att göra personer med PKU uppmärksammade på att aminosyran finns i produkten och att de därmed ska undvika den.
Påverkar aspartam blodsockret?
Aspartam har ingen effekt på blodsockret. Det innebär att aspartam inte leder till någon frisättning av insulin från bukspottkörteln och detta gör att aspartam även kan ätas av personer med diabetes.
Hur används aspartam?
Aspartam är vanligast som tillsats i olika typer av livsmedel, bland annat drycker, proteinpulver, godis och desserter av olika slag. Aspartam bryts ner vid kontakt med sura lösningar och höga temperaturer och därför används aspartam sällan i bakverk. Förutom som tillsats finns aspartam även att köpa i form av bordssötningsmedel, men det vanligaste är trots allt att det används som tillsats. På ingredienslistan känns aspartam igen under förkortningen E951.
Referenser
- Livsmedelsverket (Hämtad 2023-09-21)