Bipollen, pollengranulat
Bipollen har på senare tid blivit alltmer vanligt och uppskattat som daglig hälsokost. Ett helt naturligt sätt att ta tillvara på naturens fantastiska näringskällor. Bipollen, eller pollengranulat som det även kallas, är nämligen fulla av vitaminer, mineraler och enzymer.
- Varifrån kommer bipollen?
- Rekommendationer
- Biverkningar
Varifrån kommer bipollen?
Pollengranulat, som i dagligt tal brukar kallas bipollen, är de klumpar av växtpollen som bin för med sig på sina bakben. Pollen innehåller nämligen de näringsämnen som bin behöver och vill åt. När dessa mikroskopiska pollen klumpas samman med nektar, bildas bipollen.
Bipollen är mycket näringstätt och anses av många frälsta användare vara ett superlivsmedel av rang, och något av naturens mest kompletta råvara. Ungefär 35 % av bipollen består av proteiner, och är således mer rikt på protein än nötkött sett till 100 gram råvara.
Utöver det innehåller det även flera av de enzymer och coenzymer som kroppen behöver, samt en högre koncentration av vitaminer och mineraler än frukt och grönt. Bland annat är det rikt på B-vitaminer, järn och zink. Bipollen har även börjat studeras för sitt innehåll av antibakteriella ämnen, som kan vara intressant för vårt immunsystem. Flera förespråkare menar att det kan hjälpa till i kampen mot resistenta bakterier. Fler studier behövs dock innan detta kan säkerställas. Faktum är i alla fall att det innehåller såpass många hälsofrämjande näringsämnen att det är dumt att avstå.
Rekommendationer
Om du inte har tillgång till färsk bipollen från en biodlare, går det att få tag i på hälsokostmarknaden. Både rent bipollen som råvara och i koncentrerad mängd i tablettform finns att tillgå.
Den söta, något nötiga smaken tycker de flesta smakar gott, och passar bra tillsammans med gröt, chiapudding eller i en smoothie. Bipollen kan även pryda bakverk och desserter som en lite nyttigare topping. Bipollen innehåller relativt mycket kalorier från kolhydrater, men eftersom bipollen är mycket näringstätt behövs bara en liten mängd varje dag för att ta tillvara på innehållet och ger således heller inte mycket energi att tala om. Ca en matsked eller 10 gram dagligen är det officiella rekommendationen i dagsläget.
Bipollen
Biverkningar av bipollen
Om du inte tidigare har ätit bipollen bör du starta lugnt med en liten dos varje dag, som du sedan trappar upp successivt. En plötslig tillvänjning kan annars ge upphov till huvudvärk och illamående.
Är du allergisk mot andra produkter från bin eller bistick ska du vara försiktig även med bipollen. Testa tolerans genom att äta bara ett korn till en början, och känner du ingenting kan du öka långsamt. Pollenallergiker däremot har vanligtvis inga problem med bipollen, eftersom den typen av allergi sitter i luftvägarna och inte via matintag.
Bipollen är ett bra sätt att ta tillvara på naturens egen hälsokost. Gott, näringsrikt och naturligt!