Björksocker
Björksocker är en sockeralkohol hämtad ursprungligen från björken. Idag framställs det oftast på syntetiskt vis och kallas xylitol. Ett kalorisnålt alternativ till socker, men med samma söta smak.
- Björksockrets egenskaper
- Björksocker idag
- Biverkningar
Björksockrets egenskaper
Sockeralkoholen björksocker började utvinnas från björkens sav under andra världskriget. Sockerproduktionen barskrapades och man upptäckte då detta söta fiberämne att använda istället. Efter hand har man undersökt det närmare och upptäckt flera fördelar med den naturliga smakgivaren. Numer framställs xylitol även industriellt, med samma egenskaper.
Kanske den mest uppskattade egenskapen hos björksockret, är att den ser ut, smakar och beter sig som vanligt socker. Det är ett vitt, kristallint pulver som löser sig lätt i vätska och ger en god sötma. Björksockrets kemiska struktur med färre kolatomer, gör att våra kroppar inte kan tillgodose sig alla de kolhydrater som det innehåller. Utgången resulterar i ett lägre kaloriintag från björksockret, med nästan 40 % färre kalorier än vanligt socker. Ett gram björksocker ger bara 2,4 kcal, jämfört med sockrets 3,8 kcal.
Björksocker idag
Xylitol är mest använt som sötning i vissa drycker, tuggummin och tandkräm. Efter att ha upptäckt att munnens skadliga bakterier inte kunnat använda xylitolet som näring, fick ämnet ett stort genomslag inom tandkrämsindustrin. Man ansåg att det inte bara gav en uthärdlig smak till tandkrämen utan även hade en aktiv verkan i produkten. Xylitolets basiska pH-värde kunde även motverka syraangrepp på tänderna.
Vid sidan av den industriella användningen, finns det även att få tag i rent björksocker i hälsokosthandeln. Tack vare att björksockret väger lika mycket som strösocker och ger en likvärdig sötma till samma mängd, är det lätt att byta ut sockret mot björksocker. Björksocker kan användas till att söta kaffe och te, baka med och göra dessert av. Bara jäsdegar kan behöva lite hjälp på traven av vanligt socker för att växa ordentligt.
Biverkningar
Även om de flesta studier som gjorts har varit förknippat med tandhälsa, finns det även exempel på studier som undersökt björksockrets påverkan på människokroppen. Det har aldrig visat sig vara farligt ur hälsosynpunkt, men kan ha en laxerande verkan redan i relativt små doser. 50 gram björksocker kan ge upphov till en orolig mage, åtminstone för den som har magproblem. Att söta sitt kaffe eller använda i bakning är däremot sällan problematiskt för de allra flesta.
Observera att björksocker är gravt giftigt för hundar, så du som har hund ska se upp med vad du delar med dig av!
Testa du också att använda björksocker istället för socker, ett naturligt sätt att sänka kaloriintaget!