Brännässla
Brännässlor är inte bara ett brännande ogräs utan också en näringsrik grönsak med högt innehåll av klorofyll, vitaminer och mineraler som passar att använda i allt från smoothies till bröd. Med sina lugnande och renande egenskaper passar nässlor även utmärkt att använda som hudvårdsprodukt.
- Brännässlans näringsinnehåll
- Användningsområden
Brännässla
Brännässla (Urtica dioica) är en meterhög ört som ofta växer i stora bestånd. Längs bladens kanter och längs stjälken finns brännhår som ger upphov till en brännande och kliande smärta om vi kommer åt dem. De brännande egenskaperna har gjort att brännässlan idag oftast ses som ett förrädiskt ogräs som vi bör hålla oss borta ifrån. Men faktum är att brännässlan är mycket näringsrik och det finns uppgifter om att nässlor åts redan på medeltiden. På senare år har nässlan återfått lite av sin forna status och idag används nässelpulver flitigt i både smoothies och olika maträtter. Och man behöver inte vara rädd för att bränna sig eftersom nässelgiftet som finns i brännhåren förstörs när växten torkas, upphettas eller kokas.
Brännässlor är inte bara ett brännande ogräs utan också en näringsrik grönsak.
Vill man plocka nässlor själv är det bra att veta att det är riskfritt att ta mitt på bladen eftersom det där inte växer några brännhår. För att vara säker på att inte bränna sig på bladen runt omkring kan det dock vara fördelaktigt att ha handskar på sig under plockningen. När man plockar nässlor bör man undvika att plocka de nässlor som vuxit i skugga eftersom dessa innehåller högre halt nitrater.
Brännässlans näringsinnehåll
Nässlor går ibland under namnet landbackens alger, vilket beror på deras otroligt näringstäta innehåll. Nässlorna är speciellt rika på vitaminer, mineraler och klorofyll. Brännässlan har traditionellt setts som en läkeväxt och använts vid influensa, för att förbättra matsmältningen och som vätskedrivande medel. Huruvida nässlor faktiskt kan lindra åkommor eller förbättra kroppsfunktioner är inte helt vetenskapligt bevisat, men att det gröna ogräset är näringsrikt råder inget tvivel om.
Brännässlor innehåller vitaminerna B, C och K tillsammans med en uppsjö av mineraler, bland annat i form av kisel, kalium, magnesium och järn. Dessutom är de rika på både protein och fibrer och passar både dig som är vegetarian och dig som vill ha en riktig näringsboost i vardagen.
Användningsområden
Nässlan kan användas på många olika sätt. Av de unga nässelbladen kan man göra nässelsoppa, en grön delikatess som är skönt värmande på vårkanten. Nässlor kan plockas från tidig vår till sen höst och kan torkas till te, malas till nässelpulver eller förvällas och användas som ingrediens i sallader.
Nässlor ska även ha positiva egenskaper för hår, hud och naglar. Speciellt personer med oren hy och eksem kan dra nytta av nässlans renande och lugnande egenskaper. Brännässlan ska dessutom ha antibakteriella effekter på huden och verka uppstramande. Ett tips är att testa en ansiktsmask som du gör genom att blanda ett par matskedar yoghurt med en eller två teskedar nässelpulver. Vill man tillföra huden extra fukt och näring kan man även blanda i ett par droppa vegetabilisk olja av valfritt slag, exempelvis jojobaolja. Börja med att rengöra huden noga och applicera sedan masken över ansikte och hals. Låt masken verka i ungefär tio minuter innan du sköljer av masken med ljummet vatten.
Ansiktsmask med nässla
Brännässla kan även användas för håret och då i form av nässelschampo. Nässlorna har lugnande effekt på hårbottnen och ska hjälpa till att motverka mjäll.
Nässlornas möjliga användningsområden i matlagning begränsas egentligen enbart av ens fantasi. Förvällda nässlor kan användas i olika grytor, smoothies och juicer eller varför inte prova att blanda i lite nässelpulver i frukostgröten eller i smeten nästa gång du bakar bröd? Som nämndes ovan kan nässlor även torkas för att användas som te. Smakmässigt påminner nässlan om en blandning mellan spenat och gurka, vilket gör att de passar som ingrediens i eller som tillbehör till många goda rätter.