Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Därför är chiafrön nyttiga

Chiafrön var tidigare ett relativt okänt frö i Sverige, men är numera en vardaglig ingrediens och näringstillskott. De små svarta fröna är fulla av näringsämnen och kan användas till all möjlig matlagning och bakning.

  • Vad är chiafrön?
  • Varför är chiafrön så nyttiga?
  • Chiafrön till matlagning
  • Recept med chiafrön

Närbild på chiafrön på en träsked. Chiafrön är rika på flera näringsämnen.

Vad är chiafrön?

Chiafröet är ett litet, svart frö som tack vare sin mångsidighet och sitt rika näringsinnehåll blivit omåttligt populärt på senare år. Det lilla fröet härstammar från Mexiko där de växer i bergen, och sägs vara löparfolket Tarahumaras uppladdning och kraftkälla inför sin distanslöpning. Det mexikanska urfolket lät svälla fröerna i vatten och drack det sedan som en svalkande Chia fresca. Aztekerna har i årtusenden använt chiafrön som en del i sin hälsosamma kost och även för utvärtes bruk för att lindra smärtor och spänningar.

Varför är chiafrön så nyttiga?

Chiafrön är rika på en rad näringsämnen de flesta av oss är måna om att få i oss, varav de mest utmärkande näringsämnena är protein, omega-3 och kostfibrer.

Chiafrön innehåller:Bra för:
Ca 20 % proteinMättnadskänsla och muskeltillväxt
Lösliga kostfibrerNäring till goda bakterier samt positivt för kolesterolvärden
18 av 20 aminosyror - högvärdig proteinkällaNormal muskeltillväxt vid träning samt återhämtning efter träning
Omega-3Viktig fettsyra för hjärta, kärl och hjärna

Proteinhalten i chiafrön är hög, vilket är positivt för dig som vill ha en bra mättnadskänsla men utan att välja animaliska proteinkällor som proteinpulver. Protein fungerar som musklernas byggstenar och det är därför extra intressant för dig som styrketränar med målet att få starka, friska muskler som bär dig genom livet.

Lösliga kostfibrer har flera hälsofrämjande egenskaper. Lösliga kostfibrer ger näring åt goda bakterier i vår naturliga tarmflora, och bidrar genom det till ett fungerande immunsystem. Lösliga kostfibrer medverkar också till minskade kolesterolnivåer, genom att föra med sig gallsalter ut ur kroppen. Gallsalter tillverkas av kolesterol och återupptaget i kroppen är normalt sett stor. När fibrerna tar dem med sig måste dock nya gallsalter tillverkas och mer kolesterol går åt.

Högvärdig proteinkälla innebär att så många av de 20 aminosyrorna som möjligt ska ingå i proteinet. Aminosyror är de komponenter som bygger upp ett protein och ger det dess struktur och kroppsfunktion. Proteinets upptag i kroppen avgörs av hur många aminosyror som ingår, och ett protein med många aminosyror är därför att föredra. Ofta är animaliska proteinkällor mer högvärdiga, men chiafrön är en stark vegetabilisk motsvarighet. Chiafrön har ett innehåll på hela 20 % protein, där 18 av 20 aminosyror ingår.

Omega-3 är en essentiell fettsyra som har en stor betydelse för vår allmänhälsa. Fettsyran kan i vår vanliga kost vara svår att få i sig i en tillräcklig mängd, och chiafrön erbjuder en bra sammansättning av omega-3. Omega-3 har positiva effekter på hjärta och kärl, och bidrar till hjärnans normala funktion och utveckling. En matsked chiafrön ger så mycket som 1 gram omega-3, vilket ungefär motsvarar 75 gram lax. Läs mer om omega-3.

Köp chiafrön:

 
Chiafrön EKO
 
Chiafrö Svarta
 
Chia Brödmix

Chiafrön till matlagning

Chiafrön har en bred användning i köket, bara man är innovativ. Fröna har en svällande effekt i vätska, och bildar gelé runt sig, vilket gör chiafrön till en tacksam konsistensgivare i allt från gröt och dryck till desserter. Den naturella och milda smaken gör att chiafrön passar till det mesta och adderar näring till din måltid.

Att chiafröna sväller medför även en ökad och mer långvarig mättnad, eftersom fröna tar mer plats i magsäcken och maten blir mer komplex att bryta ner. Strö chiafrön i din frukostmysli eller prova att blanda i en smoothie, för en stadig frukost. Tänk på att tugga ordentligt så att kroppen lyckas komma åt så mycket näring som möjligt.

Chiapudding i en genomskinlig burk.Chiapudding kan göras med chiafrön och valfri mjölk som bas, och smaksättas som du vill.

Recept med chiafrön

Här har vi samlat våra goda recept med chiafrön - testa du med och hitta din favorit!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vitaminsmoothie

Vitaminsmoothie

Blanda enkelt en hälsosmoothie med hampaprotein, chiafrön och nyponpulver.
 
Stor guide: det här är vassleprotein

Stor guide: det här är vassleprotein

I denna artikel går vi igenom det fantastiska proteinet, vassleprotein!
 
Chiagröt med nötter

Chiagröt med nötter

Starta dagen men en härlig chiagröt. Snabbt och nyttigt!
 
Laktosfritt protein

Laktosfritt protein

Laktosfritt protein är inte alltid lätt att hitta, men finns i flera varianter.
 
Chiapudding med vanilj, bär och frukt

Chiapudding med vanilj, bär och frukt

Denna krämiga variant av chiapudding är rik på nyttigheter!
 
Chiapudding med smak av nypon

Chiapudding med smak av nypon

Nypon ger denna chiapudding en uppfriskande och god smak.
 
Stor guide: allt om protein

Stor guide: allt om protein

Protein är ett energigivande näringsämne som bygger upp musklerna.
 
Vegansk chiapudding med banan

Vegansk chiapudding med banan

Mättande och nyttig chiapudding som dessutom är vegansk - och riktigt god!
 
Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
 
Sojaprotein

Sojaprotein

Sojaprotein är en högvärdig och snabb proteinkälla som kan ersätta vassle.
 
Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
 
Det här är hampa

Det här är hampa

Hampaväxten har många användningsområden och är mycket näringsrik.
 
Därför behöver vi elektrolyter

Därför behöver vi elektrolyter

Läs om elektrolyternas betydelse och hur du kan förebygga elektrolytobalans.
 
Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Byt ut ditt vanliga socker mot ett näringsrikare kokossocker.
 
Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora. Läs mer!
 
Därför är tranbär bra

Därför är tranbär bra

Tranbär är rikt på antioxidanter och används som metod för att motverka UVI.
 
Proteinrik blåbärssmoothie

Proteinrik blåbärssmoothie

Smoothie med blåbär, ärtprotein och chiafrön.
 
Så här fungerar ärtprotein

Så här fungerar ärtprotein

Ärtprotein är ett mångsidigt, vegetabiliskt protein med många fördelar.
 
Därför är Svart te nyttigt

Därför är Svart te nyttigt

Hur tillverkas egentligen svart te och vad innehåller det för nyttiga ämnen?
 
Äggprotein som kosttillskott

Äggprotein som kosttillskott

Äggprotein är ett medlsnabbt protein med hög kvalitet.