Därför är mjölksyrabakterier bra för dig
En stor del av vårt immunsystem finns i våra tarmars naturliga bakterieflora, som hjälper till att skydda oss från skadliga bakterier. Ibland kommer vår mage i obalans, och en extra skjuts av mjölksyrabakterier kan hjälpa magen att hitta balansen igen.
Yoghurt är en bra källa till de gynnsamma mjölksyrabakterierna.
Vad är mjölksyrabakterier?
Mjölksyrabakterier är bakterier som finns naturligt i mag- och tarmsystemet och produceras i tarmen. Hela 90 % av immunsystemets celler finns i tarmen och bakterierna hjälper magen att reagera normalt på olika födoämnen istället för att överreagera på ett sätt som vi får ont av. Tarmfloran innehåller normalt miljarder goda bakterier från flera hundra olika bakteriestammar. Dess nytta för oss består i att bilda ett syratåligt skydd längs slemhinnan där det motverkar skadliga bakterier som orsakar sjukdomar. De kan även hjälpa kroppen att ta upp viktiga vitaminer och mineraler, exempelvis järn och zink.
När tarmfloran rubbas av olika skäl, till exempel på grund av stress eller magsjuka, drabbas vi av magbesvär. Det i sin tur kan leda till ett nedsatt immunförsvar, så att vi riskerar att bli sjuka. Genom att tillföra nya mjölksyrabakterier till tarmarna kan vi hjälpa till att återuppbygga floran och försvaret.
Mjölksyrabakterier i mat
Förr i tiden var det lättare att få i sig mjölksyrabakterier via kosten, eftersom vi syrade olika livsmedel för att förbättra hållbarheten på dem. Dagens kylmöjligheter motverkar förstås de skadliga bakterierna, men har även gjort det svårare för oss att få de goda bakterierna. Främst sura och fermenterade livsmedel, såsom filmjölk, yoghurt, syrade grönsaker och kombucha innehåller mjölksyrabakterier, samt livsmedel berikade med probiotika.
Livsmedel med levande bakteriekultur kallas probiotika, som är ett samlingsnamn på goda bakterier med bevisad effekt. Utöver det finns även prebiotika, som fungerar som föda till de goda bakterierna. Exempel på prebiotika är lösliga och gelbildande fibrer, som betaglukaner i havre och chiafrön. Livsmedel med synbiotika innehåller både pro- och prebiotika i symbios för bästa effekt. Ett bra tips är därför att äta prebiotiska livsmedel samtidigt som du äter probiotika, för att främja tillväxten av bakterierna i tarmen.
Kosttillskott med mjölksyrabakterier
Kosttillskott med mjölksyrabakterier innehåller vanligen flera miljarder bakterier från de vanligaste stammarna. Tillskott finns i olika former, t.ex. kapslar, tabletter eller flytande. Om du ofta har magproblem, eller tillfälligt fått en obalans i tarmarna på grund av sjukdom eller andra orsaker, kan probiotika hjälpa magen att lättare hitta balans igen.
Något som är bra att tänka på är att då och då byta ut ditt probiotikatillskott mot ett med andra sorters bakteriestammar. Om du äter för mycket av samma sorts bakterie under lång tid kan denna bakterie till slut ta över och ersätta andra sorters goda bakterier, vilket kan orsaka en obalans i tarmfloran. Genom att växla mellan ett par olika kosttillskott med olika bakteriestammar ser du därmed till att du får en bra variation av bakterier. En bra tumregel är att byta tillskott ungefär var tredje-var fjärde vecka. Ha gärna en vecka emellan där du låter magen vila och återställa sig innan du börjar på nästa kur.