Därför är tranbär bra
Det röda tranbäret är mest känt som ett husmorsrecept mot urinvägsinfektion, men faktum är att det är mycket mer än så. Tranbäret är rikt på antioxidanter, C-vitamin och flera mineraler. Dessutom smakar det gott både till saft, sylt och i mysli.
Tranbär innehåller gott om antioxidanter, C-vitamin, mineraler och det spännande ämnet D-mannose som tros kunna hjälpa vid urinvägsinfektion.
Tranbärets egenskaper
Tranbäret har fått sitt engelska namn cranberry tranor och det latinska namnet är Vaccinium oxycoccos. Tranbär är starkt röda, runda bär som växer i krypande ris över öppna myrar och mossar i Sverige. Bäret har en frisk och syrlig smak som påminner lite om lingonet, och används både till att torkas, saftas och syltas. Idag används även extrakt av tranbär till kosttillskott, och främst marknadsförs dessa kosttillskott för urinvägarna.
Tranbär är rikt på flera antioxidantgrupper, bland annat antocyaniner med sin rödblå färg, polyfenoler och katekiner. Tranbär innehåller även reservatrol, som även det fungerar antioxidativt i kroppen och som tros kunna motverka angrepp från bakterier. Även en riklig mängd C-vitamin, järn, zink och folsyra ingår i tranbär, och det är med andra ord en riktig näringsskatt.
Tips! Torkade tranbär går att äta som de är eller blanda i müsli, smoothies eller sallader för ett gott och hälsosamt mellanmål!
D-mannose i tranbär
D-mannose är en typ av kolhydrat som förekommer i en del frukter, och särskilt rikligt i tranbär. Det rekommenderas ofta vid urinvägsinfektion då det tycks kunna binda till bakterier i urinvägarna och på så sätt hjälpa till att skölja ut dessa ur kroppen på naturlig väg. En studie har till exempel visat på att ett tillskott med D-mannose fick goda resultat vid mild urinvägsinfektion hos kvinnor (1). Det har därför blivit ett populärt ämne vid just urinvägsinfektion.
Tranbär och urinvägsinfektion
Att dricka osockrad tranbärssaft är ett gammalt husmorsknep för att motverka urinvägsinfektion, och det har även fått visst stöd från modern forskning. En studie har till exempel visat att det kan vara effektivt med tranbär för att förebygga återkommande urinvägsinfektioner hos kvinnor just på grund av att det tycks hindra bakterier för att fästa vid urinvägarnas väggar (2).
I en annan mindre studie där man undersökte effekten av tranbärsjuice hos personer som drabbas av återkommande urinvägsinfektioner, lät man en grupp som led av liknande symtom och återfallsrisk att testa tranbärsjuice (2). Patienterna delades in i två grupper med 22 personer i varje grupp. Den ena gruppen fick tranbärsextrakt på daglig basis, medan den andra gruppen inte fick det. Undersökningen pågick under två månaders tid och man jämförde sedan resultaten med de två månader som föregått testperioden. I gruppen som fått tranbärsextrakt visade resultatet att frekvensen av urinvägsinfektioner hade minskat med 73 % efter testperioden, medan det för kontrollgruppen bara minskat med 15 %. Sju personer i testgruppen blev helt symptomfria, medan det i kontrollgruppen inte fanns någon som blivit symptomfri. Man jämförde även den genomsnittliga varaktigheten för urinvägsinfektionen, vilket för testgruppen var 2,5 dagar, i jämförelse med kontrollgruppen som hade 3,6 dagar i genomsnittlig tid. Totalt tre personer ur testgruppen fick gå vidare till medicinsk behandling, medan det var hela åtta personer ur kontrollgruppen som behövde behandling. Utifrån denna studie kunde man dra slutsatsen att tranbärsextraktet fick effekt, men fler och större studier behövs för att undersöka hur det verkligen kan påverka infektionsrisken.
Tranbärsprodukter
Referenser:
- Stefano Salvatore, Alessandro Ferdinando Ruffolo, Guglielmo Stabile, Arianna Casiraghi, Gabriella Zito, Francesco De Seta. 2023. A Randomized Controlled Trial Comparing a New D-Mannose-based Dietary Supplement to Placebo for the Treatment of Uncomplicated Escherichia coli Urinary Tract Infections.
- L Domenici, M Monti, C Bracchi, M Giorgini, V Colagiovanni, L Muzii, P Benedetti Panici. 2016. D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study.
- A. Ledda, A. Bottari, R. Luzzi, G. Belcaro, S. Hu, M. Dugall, M. Hosoi, E. Ippolito, M. Corsi, G. Gizzi, P. Morazzoni, A. Riva, L. Giacomelli, S. Togni. 2015. Cranberry supplementation in the prevention of non-severe lower urinary tract infections: a pilot study.