Därför behöver vi elektrolyter
Upptäck värdet av elektrolyter och hur de påverkar dig i vardagen! Dessa viktiga mineraler påverkar inte bara vårt välmående, utan hjälper också till att balansera flera viktiga funktioner i vår kropp, inklusive vätskebalansen och våra muskelreaktioner. I den här artikeln går vi på djupet i elektrolyternas funktion i kroppen och ger tips på hur du kan hjälpa kroppen att få en bra mineralbalans.
- Vad är elektrolyter?
- Elektrolyter och mineralbalansen
- Hur elektrolyter påverkar kroppens signaler
- Elektrolytobalans och symptom
- Hur får man i sig elektrolyter?
- Sammanfattning
Elektrolyter har flera viktiga funktioner i kroppen.
Vad är elektrolyter?
Elektrolyter är viktiga näringsämnen och mineraler som naturligt förekommer i kroppen och är kända för sin elektriska laddning när de löses upp i vatten. Elektrolyter är avgörande för kroppens välbefinnande och behövs för att stödja flera viktiga funktioner. Dagligen förlorar vi elektrolyter genom urin och svettning, särskilt under träning och i varmt väder. Dessa essentiella elektrolyter spelar en avgörande roll för vårt välmående genom att stödja nervsystemets funktion, främja muskelhälsa och reglera kroppens vätskebalans och mineralbalans. Förutom deras roll i muskelfunktionen är elektrolyter också involverade i andra viktiga kroppsfunktioner, såsom hjärtats hälsa, energiproduktion och lagring, reglering av blodtrycket, upprätthållande av pH-balansen och aktivering av enzymer. De primära elektrolyterna i människokroppen inkluderar natrium (salt), klorid, kalcium, fosfat, magnesium och kalium. Särskilt magnesium är en nyckelkomponent för att bibehålla en hälsosam mineralbalans.
Natrium - Natrium är viktigt för syra-basbalansen samt vatten- och saltbalansen i kroppen. Balansen mellan natrium och kalium påverkar blodtrycket. Natrium behövs också för nervernas normala funktion och för upptaget av glukos och vissa aminosyror.
Klorid - Klorid är viktig för kroppens normala vätske- och saltbalans.
Kalcium - Kalcium behövs bland annat då skelett och tänder bildas samt vid blodkoagulering och nervfunktion.
Fosfat - Fosfor (fosfat) samverkar med kalcium vid bildning och stärkning av ben av tänder. Fosfor är även viktigt för syra-bas balansen i kroppen och energiproduktion till kroppens alla energikrävande funktioner.
Magnesium - Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion.
Kalium - Kalium är ett livsnödvändigt grundämne. Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket.
Elektrolyter och mineralbalansen
När vi kissar eller svettas genom träning, bastubad eller under varma dagar så förlorar vi vätska, viktiga mineraler och salter. Vi behöver därför fylla på lagren igen. För att återställa dessa förluster behöver vi inte bara dricka vatten och andra vätskor för att upprätthålla en normal vätskebalans, utan också se till att vi fyller på med de nödvändiga mineralerna för att säkerställa kroppens normala funktioner. Elektrolyter spelar en nyckelroll i att balansera både vätska och mineraler i kroppen. Ju mer vi förlorar, desto viktigare är det att vi ersätter dem. Normalt återställer kroppen vätske- och mineralbalansen över tid genom kosten, men vid större förluster eller om vi snabbt behöver återställa balansen (under 24 timmar) för att kunna fortsätta träna effektivt kan tillskott av elektrolyter vara fördelaktigt (1).
Hur elektrolyter påverkar kroppens signaler
Mineralbalansen i kroppen är avgörande för flera viktiga funktioner som påverkar vårt välmående. Elektrolyter spelar en central roll i dessa processer, särskilt när det gäller hjärnans signalfunktion. Vår hjärna kommunicerar genom elektriska impulser för att aktivera muskler eller utföra andra viktiga funktioner. Elektrolyter, som leder elektricitet, fungerar som budbärare för dessa signaler mellan hjärnan och musklerna. När kroppen förlorar elektrolyter genom svettning eller andra aktiviteter minskar tillgången på dessa viktiga mineraler till musklerna. Det kan resultera i att musklerna inte reagerar lika effektivt på hjärnans signaler, vilket kan påverka vår prestation och förmåga att utföra uppgifter som att lyfta vikter eller utföra andra fysiska aktiviteter. Därför är det särskilt viktigt att återställa elektrolytnivåerna under intensiv träning eller träning i varmt väder för att säkerställa optimal muskelfunktion och prestanda. Genom att fylla på med elektrolyter stöder vi inte bara vår mineralbalans och vätskebalans utan också vår prestationsförmåga.
Forskning visar att vätskenivån i kroppen blir positivt påverkad av att få i sig dryck med elektrolyter i under träning (2). Att få i sig elektrolyter i samband med träning gör det möjligt för kroppen att prestera på topp och samtidigt bibehålla optimal hydrering även under långvarig träning.
Elektrolytobalans och symtom
En elektrolytobalans innebär i korthet att relationen mellan mineralerna och mängden vätska i kroppen är rubbad. Mängden elektrolyter är antingen större eller mindre än den borde vara i relation till mängden vätska i kroppen. En obalans i elektrolytbalansen i kroppen, eller en så kallad elektrolytrubbning, visar sig ofta ganska snabbt eftersom de har en så pass viktig roll i kroppens funktioner. Ofta märks rubbingen när vi svettats mycket, så som efter ett tungt träningspass, ett bastubad eller under en väldigt varm sommardag.
Symptom som skulle kunna tyda på en rubbning i elektrolytbalansen är till exempel huvudvärk, trötthet, yrsel, koncentrationssvårigheter och rastlöshet. Men det kan även visa sig genom sömnproblem, svaghet, kramper, hjärtklappningar och förändringar i blodtryck. Detta är även starkt kopplat till vätskenivån i kroppen, eftersom det är genom svett vi förlorar elektrolyter och således även vätska. Eftersom de olika elektrolyterna och mineralerna är involverade i så många olika processer och funktioner i kroppen så kan symptomen på en obalans skilja sig väldigt mycket från fall till fall.
Mineralbalansen och vätskebalansen i kroppen är två viktiga och sammanvävda processer som ömsesidigt påverkar varandra. Att bara dricka vatten är därför inte tillräckligt om kroppen lider av uttorkning, då det kan leda till brist på mineraler. För att upprätthålla en sund balans krävs det också att vi återställer mineralbalansen eftersom båda aspekterna är nödvändiga för att upprätthålla en optimal balans i kroppen.
Det är vanligt att vi själva har en ganska god uppfattning om vår mat- och dryckeskonsumtion under dagen samt om vi har svettats mycket, vilket kan ge oss en ledtråd om vi behöver justera vårt intag av vatten och mineraler. Genom att vara medvetna om våra kroppsliga signaler kan vi därför försöka hjälpa kroppen att upprätthålla elektrolytbalansen. Om du misstänker att du har en obalans i mineralerna i kroppen eller en elektrolytrubbing är det viktigt att kontakta sjukvården för vidare undersökning.
Hur får man i sig elektrolyter?
Här nedan listar vi de vanligaste mineralerna och vilka livsmedel som har högt innehåll av mineraler:
- Kalium: Bananer, rödbetor, lax, vita bönor, avokado, potatis, mjölk, svamp
- Natrium: Dillgurka, musslor, bordssalt, ost, torrostade solrosfrön
- Magnesium: Spenat, pumpakärnor, limabönor, tonfisk, fullkornsris, mandlar
- Fosfor: Gulfenad tonfisk, tofu, mjölk, kyckling, pilgrimsmusslor, pumpakärnor, quinoa
- Kalcium: Mjölk, ost, spenat, tofu, yoghurt, okra, öring, sommarsquash
Det är viktigt att komma ihåg att de flesta människor oftast inte behöver tänka på elektrolytbalansen eftersom kroppen naturligt reglerar den. Det är vanligtvis tillräckligt att se till att äta och dricka ordentligt under varma dagar och träningstillfällen, samt att ha en balanserad och näringsrik kost. I de fall när man upplever att balansen är rubbad, när man svettats lite extra under väldigt varma sommardagar eller efter intensiv träning så finns det elektrolyttillskott att äta för att stödja kroppens mineralbalans.
Tillskott med elektrolyter:
Sammanfattning
Elektrolyter är avgörande för kroppens välbefinnande och behövs för att stödja flera viktiga funktioner. Dagligen förlorar vi elektrolyter genom urin och svettning, särskilt under träning och i varmt väder. För att säkerställa att vår kropp fungerar optimalt kan det vara fördelaktigt att fylla på med elektrolyter både under och efter träning samt vid varma temperaturer. Elektrolyter spelar också en nyckelroll i överföringen av signaler från hjärnan till våra muskler, vilket i sin tur kan förbättra vår prestation under intensiva träningspass. Genom att komplettera med elektrolyter kan vi stödja kroppens förmåga att reagera effektivt på fysisk aktivitet och främja optimal muskelfunktion.
Vi får i oss elektrolyter genom kosten men vi kan även fylla på med kosttillskott i de fall vi känner att vi behöver lite extra hjälp på traven. Till exempel om du svettas mycket på grund av träning, värme eller andra aktiviteter, kan det vara fördelaktigt för din kropp att fylla på med elektrolyter. Detta kan bidra till att förbereda dig för kommande träningspass genom att öka styrkan i kroppens impulser och förbättra musklernas respons. Att upprätthålla en balanserad nivå av elektrolyter är således viktigt för att främja både din hälsa och din prestation under träning och vardagsaktiviteter.
Referenser:
1. Susan M Shirreffs, Michael N Sawka. 2011. Fluid and electrolyte needs for training, competition, and recovery. (Hämtad 2024-03-27)