Därför blir vi sjuka - sanningar och myter
Under vinterhalvåret kan det kännas som att förkylningarna avlöser varandra en efter en, och det finns många olika teorier om vad det är som gör att vi smittas. Men vad stämmer egentligen och vad är myt? Ta reda på det här!
- Kyla gör oss sjuka
- Barn smittar mer än vuxna
- Handtorkar sprider smitta
- Virus smittar via badvatten
- Stress ökar risken för att bli sjuk
- C-vitamin hjälper mot förkylning
- Våra kostval påverkar immunförsvaret
Förkylningar med feber och snuva sprider sig snabbt framförallt under vinterhalvåret.
Kyla gör oss sjuka
Falskt. Under vinterhalvåret är luften kall samtidigt som luftfuktigheten är låg, vilket enligt nyare forskning verkar vara ultimata förhållanden för virus att trivas i. Detta är en av anledningarna till att sjukdomar som t.ex. förkylningar och influensor ofta är säsongsberoende och når sin topp under vinterhalvåret. En annan anledning är att vi hellre tränger ihop oss inomhus när det är kallt ute, vilket gör att virus sprids snabbare mellan människor. Men det är alltså inte kylan i sig som gör oss sjuka, utan det faktum att virusen får bättre förutsättningar att föröka sig.
Barn smittar mer än vuxna
Sant. Det är ingen slump att allehanda virus och bakterier färdas i raketfart på förskolan och skolan under vinterhalvåret. Anledningen till att barn smittar mer än vuxna har helt enkelt att göra med deras beteende när de är sjuka. Det är ju svårt att få små barn att nysa och hosta i armvecket, till exempel.
Handtorkar sprider smitta
Sant. Det finns studier som visar att handtorkar som ofta finns på offentliga toaletter kan bidra till spridningen av virus (1). Anledningen till detta är att luften slungar upp eventuella viruspartiklar som finns på dina händer i luften, där de lättare kan ta sig in i mun och näsa. För att vara på den säkra sidan bör du alltså använda en handduk eller pappershandduk istället.
Virus smittar via badvatten
Falskt. När till exempel ett förkylnings-, influensa- eller coronavirus hamnar i vattnet sprids det snabbt ut, och koncentrationen som vi kan få i oss är för låg för att det ska kunna göra oss sjuka. Så länge du håller avstånd till andra kan du alltså simma lugnt - bokstavligen.
Stress ökar risken för att bli sjuk
Sant. Stress, och framförallt långvarig sådan, kan påverka vårt immunförsvar och göra oss känsligare för infektioner. När kroppens stressystem är aktiverat prioriteras inte läkning, och därmed inte heller immunförsvaret. När vi sedan kopplar av kommer förkylningen som ett brev på posten. Försök därför hålla stressnivån på en lagom nivå för att bli mer motståndskraftig mot virus och infektioner.
C-vitamin hjälper mot förkylning
Delvis sant. Det finns i dagsläget inga studier som styrker att en C-vitaminkur kan bota en redan pågående förkylning. Vad som däremot är bevisat är att C-vitamin är viktigt för immunförsvarets normala funktion. Det finns också studier som tyder på att ett regelbundet intag av C-vitamin under en längre tid kan motverka förkylningar samt förkorta sjukdomstiden (2). Så fyll på med C-vitaminrika livsmedel som citrusfrukter, paprika och brysselkål. Du kan också säkerställa ditt intag med hjälp av ett smidigt kosttillskott i exempelvis tabletter eller pulver.
Våra kostval påverkar immunförsvaret
Sant. Hela 80 % av kroppens immunförsvar sitter faktiskt i tarmen och vad vi äter har därmed stor betydelse för hur vår hälsa ser ut. För att få en hälsosam tarmflora bör du äta rikligt med grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter och mejeriprodukter med mjölksyrabakterier. Du kan också komplettera kosten med ett kosttillskott med mjölksyrabakterier, som innehåller goda bakterier för din tarm. Se även till att få i dig tillräckligt med vitamin D, zink och selen eftersom dessa bidrar till immunsystemets normala funktion.
Tips! Läs vår artikel Få ditt friskaste år någonsin för att få fler tips på hur du håller dig så frisk som möjligt.
Boosta immunförsvaret:
Referenser:
1. P T Kimmitt, K F Redway. 2016. Evaluation of the potential for virus dispersal during hand drying: a comparison of three methods. (Hämtad 2021-12-09)
2. Harri Hemilä, Elizabeth Chalker. 2013. Vitamin C for preventing and treating the common cold. (Hämtad 2021-12-10)