Det här är lecitin
Lecitin är fettämne som finns naturligt i kroppens celler och som har visats kunna påverka transporten av fett i kroppen, och i sin tur ha effekt på vårt korttidsminne. Lecitin i kosttillskott utvinns oftast från sojabönor eller solrosfrön. Läs mer om det spännande ämnet lecitin nedan!
- Lecitins egenskaper
- Hälsoeffekter
- Användningsområden
Vad är lecitin och vad har det för hälsofördelar?
Lecitin som kosttillskott utvinns bland annat ur solrosfrön.
Lecitin är uppbyggt av de vitaminliknande substanserna kolin och inositol tillsammans med fosfor, fosforsyra och fosfatider. Lecitin är ett naturligt ämne som finns i alla kroppens celler och cellmembran, med speciellt höga nivåer finns i hjärnan, levern, benmärgen och njurarna. Lecitin deltar bland annat i kroppens transport av fett genom att delta i produktionen av transportproteiner, framför allt det goda kolesterolet HDL. Dessutom bidrar lecitin till att emulgera kolesterolet i blodet, vilket leder till att det inte sätter sig i kärlväggarna. Genom att underlätta transporten av kolesterol och fett kan lecitin bidra till sänkta nivåer av LDL-kolesterol.
Genom att delta i fettransporten kan lecitin även påverka fettinlagringen i levern till det bättre. Detsamma gäller för kolesterolnivåerna i blodet. Dessa egenskaper har gjort att lecitin blivit känt som ett ämne för hjärtat och kärlen. Mycket forskning kretsar kring enzymet lecitin:kolesterol acyltransferas (LCAT) som främjar bildandet av HDL i kroppen, samt hur detta enzym påverkar hjärt- och kärlhälsan.
Eftersom lecitin utgör en stor del av hjärnans totala vikt tros det även ha en viktig roll i hjärnans och nervsystemets funktion. Bland annat verkar lecitin delta i bildandet av myelin, vilket är det som omger nervtrådarna och får nervsignaler att komma fram fortare, samt att det bidrar till att förbättra korttidsminnet. Ämnet har uppmärksammats i studier kring kognition och minne hos äldre med Alzheimers och demens (1). Fler studier behövs dock för att kunna dra några slutsatser.
Lecitin i mat och tillskott
Namnet lecitin härstammar från grekiskans lekitho, vilket betyder äggula. Namnets härkomst återspeglar en av de främsta källorna till lecitin, vilket alltså är äggula. Förutom ägg finns lecitin även i soja, vete, solrosor, raps, jordnötter, majs och lever. Dessutom kan det utvinnas från animaliskt fett, men detta är relativt ovanligt. Istället är det soja som fungerar som den främsta källan till lecitin. Lecitin som tillskott utvinns ofta ur sojabönor, raps eller solrosfrön. Ofta kommer det i pulverform så att det enkelt kan blandas i en juice eller smoothie.
Animaliskt lecitin är relativt tjockt och trögflytande i sin konsistens, medan det vegetabiliska lecitinet är mer lättflytande. Beroende på ursprung skiljer sig även innehållet åt. Det animaliska lecitinet har ett högre innehåll av mättade och enkelomättade fettsyror, medan det vegetabiliska lecitinet har ett högre innehåll av fleromättade fettsyror.
Sojabönor är även det en vanlig källa till lecitin.
Lecitin används också inom livsmedelsindustrin där det fungerar som emulgerings- och antioxidationsmedel för allt från kakor och choklad till margarin. Lecitin känns igen som E322 och får användas utan begränsning i alla livsmedel där det är godkänt som livsmedelstillsats. Även om livsmedelsindustrin står för den största användningen av lecitin används det även en hel del inom skönhetsbranschen. Här används det i balsam för att ge en antistatisk effekt samt som emulgeringsmedel i produkter framför allt avsedda för torr och känslig hy.
Lecitinets ursprung måste alltid redovisas på produkten. Detta beror på att lecitin teoretiskt kan orsaka allergiska reaktioner hos ärt-, bön- och jordnötsallergiker eftersom lecitin kan innehålla spår av sojaprotein. Om lecitinet utvunnits ur sojabönor står det ofta sojalecitin i ingredienslistan.