Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Allt om enzymer

De mikroskopiska enzymerna har många viktiga funktioner i kroppen, trots sin ringa storlek. Enzymer är proteinbaserade och hjälper till att bryta ned maten vi äter så att all näring kan tas upp ordentligt.

Enzymer har stor påverkan på magen.

Enzymernas funktion

Kroppen har mängder av enzymer med olika egenskaper och funktioner. Enzymer består av proteiner i mikroskopiska molekyler, som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och hjälper till att öka eller minska hastigheten på reaktionen. Våra celler innehåller mängder av enzymer och kan ha upp till 1000 stycken i sig. Enzymerna behövs för att maten vi äter ska kunna brytas ned och vi ska kunna ta upp näringen. Även vitaminer, mineraler och hormoner kan inte fungera ordentligt utan närvaro av enzymer.

Koenzymer är små molekyler som binder till enzymerna och bidrar till dess funktion, och hjälper till att transportera kemiska grupper mellan enzymerna. Koenzymer tillverkas från vitaminer, bland annat fungerar flera B-vitaminer och Q10 som koenzymer och koenzymerna återskapas sedan till stor del i kroppen för att hålla koncentrationen på en balanserad nivå.

Matsmältningens olika enzymer

Matsmältningen är en avancerad process som ständigt pågår i kroppen. Enzymer har en stor roll i att allt ska fungera och de fyller sin funktion redan från munnen och ner till tarmen.

När vi tuggar maten utsöndras enzymet amylas redan i munhålan via saliven. Amylas hjälper till vid spjälkningen av kolhydrater. I magsäcken hamnar maten i magsyran, där enzymet pepsin bryter ned proteiner ur maten. Pepsin är beroende av mängden magsyra för att fungera fullt ut. När maten sedan kommer ned till tolvfingertarmen fortsätter amylas-enzymet att bryta ned kolhydrater samtidigt som enzymet lipas sköter fettnedbrytningen och trypsin bryter ned proteiner.

Generellt kan man dela upp de olika enzymerna i tre grupper:

Metaboliska enzymerArbetar i blodomloppet, organ och vävnader.
MatsmältningsenzymerTillverkas naturligt i kroppen och hjälper till att bryta ned maten för att näringen ska tas upp.
MatenzymerTillförs till oss via maten vi äter. Matenzymer får vi i oss främst av frukt och grönsaker och de hjälper till vid matsmältningen precis som kroppens egna matsmältningsenzymer.

Tillskott med enzymer

 
Enzym Balans Premium
 
Enzym Balans
 
Laktas Mage
 
Betain HCL
 
Probiotic Complex
 
Bromelain
 
Gluten Enzymes
 
Enzymkomplex

Tips vid matsmältningsproblem

Problem med matsmältningen kan visa sig som magsmärtor, lös eller hård mage och om näringsupptaget är fattigt kan det även ge upphov till orkeslöshet. Det kan finnas många olika anledningar till varför problem uppstår; långvarig stress, för dåligt tuggad mat eller brist på enzymer. Vissa av oss saknar till och med vissa enzym, och ett vanligt problem är avsaknaden av laktas, det enzym som bryter ned laktos från mjölkprodukter. Laktosintolerans är ett vanligt problem som bäst avhjälps genom uteslutande av mjölkprodukter alternativt välja laktosfria produkter.

Vid matsmältningsproblem är det därför viktigt att se över sina vanor och sin kost för att ta reda på vad som orsakar problemen. Se till att ha en grund av näringsrik, varierad kost och äta under lugna, avstressade former. Äter du en ensidig kost kan det vara grund för vissa problem. Personer som äter en mycket proteinrik kost eller har en kost som till största del består av kolhydrater, kan båda få liknande problem även om det beror på olika kosthållning.

Det finns även en rad livsmedel och kosttillskott du kan tillföra för att gynna matsmältningen. Vetegräs, papaya och aloe vera har visat sig innehålla en hög andel enzymer. Äter du en kost med mycket protein är tillskott med enzymerna bromelain, proteas och papain att föredra, då dessa enzymer hjälper till att bryta ned just proteiner. Även för kolhydratrik eller fettrik kost finns enzymtillskott med de lämpliga enzymerna amylas och lipas. Är du laktosintolerant finns det laktatenzym att tillgå för de tillfällen du vill kunna äta produkter med mjölk utan att få problem med magen.

Ett annat tips att tänka på är att enzymer som vi får i oss via maten har visat sig att vara värmekänsligt och förstörs till viss del vid temperaturer över 48 grader. Därför är det att föredra att regelbundet äta en del råkost. Speciellt äldre människor kan behöva tänka lite extra på vad de får i sig, eftersom vår kroppsegna enzymproduktion avtar med åren. Kort och gott är en balanserad och varierad kosthållning samt ett tillskott av rätt typ enzymer vid behov den bästa lösningen för en glad mage.

Enzymrika livsmedel

 
Chlorella EKO
 
Spirulina EKO
 
Vetegräs EKO
 
Chlorellapulver
 
Vetegräs Juicepulver
 
Papayapulver EKO
 
Korngräs Juicepulver

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Allt om den näringsrika maskrosen

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 
Lär dig allt om psylliumfröskal

Lär dig allt om psylliumfröskal

Vi går igenom det fiberrika fröets hälsofördelar!
 
Allt om reishi

Allt om reishi

Läs om supersvampen reishi och vad den används till.
 
Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
 
Så tar du hand om din mage

Så tar du hand om din mage

Vad är maghälsa och hur kan vi ta hand om vår mage?
 
Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayurvediska hälsosystemet.
 
Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
 
Allt om lions mane

Allt om lions mane

Lions mane har använts länge inom den kinesiska kulturen. Läs mer om svampen!
 
När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
 
Allt om superfrukten Baobab

Allt om superfrukten Baobab

Baobab är en näringsrik frukt med antioxidanter, mineraler och kostfibrer.
 
Allt om den populära ginseng-roten

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
 
Läs allt om Atkins-dieten

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
 
Allt om äppelcidervinäger

Allt om äppelcidervinäger

Lär dig mer om äppelcidervinäger - vad är den så kallade modern hur används den?
 
Allt om cordyceps

Allt om cordyceps

Läs mer om den populära svampen cordyceps.
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 
Allt om vårdande Aloe Vera

Allt om vårdande Aloe Vera

Aloe vera (Aloe barbadensis) har positiva egenskaper för vår insida och utsida.