Eteriska oljor och GRAS-status
Eteriska oljor är populära som doftsättare i aromaterapi i hudvårdsprodukter, men vissa av dem kan även användas som smaksättare i mat.
- Varningsmärken hos eteriska oljor
- Vad är GRAS-status
- Eteriska oljor i matlagning
Rosmarinolja är exempel på en olja med GRAS-status.
Eteriska oljor är högkoncentrerade oljor från växter, som beroende på sitt ursprung kan användas till aromaterapi, doftsättare i hudvårdsprodukter och smaksättare i mat. På grund av sitt högkoncentrerade innehåll kan dessa vara farliga att förtära, och i denna artikel ska vi gå igenom varningsmärken, GRAS-status och ätbara eteriska oljor.
Tips! Läs mer om varför eteriska oljor är bra och hur du väljer rätt eterisk olja.
Varningsmärken hos eteriska oljor
Rena eteriska oljor ska vara uppmärkta med tydliga varningssymboler, då oljorna i ren form kan vara frätande och ska inte användas vare sig på huden eller vid förtäring. Om du råkar svälja eller få på dig ren eterisk olja, ska du genast skölja noga med vatten på det drabbade området och vid behov uppsöka sjukvård. De uppmärkta varningsmärkena kan verka otäcka, men varningarna gäller alltså enbart eterisk olja i ren, koncentrerad form - inte utspädd. En eterisk olja ska vara utspädd med annan olja, hudvårdsprodukt eller mat till en koncentration på max 2 %. Eteriska oljor som kan användas i matlagning har en så kallad GRAS-status, vilket innebär att den i utspädd form kan användas som smaksättare.
Varning eterisk olja
Varningssymboler hos eteriska oljor gäller bara i koncentrerad form, ej utspädd!
Vad är GRAS-status?
GRAS-status innebär att en eterisk olja kan användas som smaksättare i matlagning. GRAS står för Generally Recognized As Safe, alltså erkänd som säker produkt. Enligt riktlinjer ska alla ämnen som används i livsmedel och som livsmedelstillsats vara kontrollerade och godkända utefter villkoren för det tilltänkta användningsområdet.
Lista med GRAS oljor
Eterisk olja | Latinskt namn |
• Apelsin | (Citrus sinensis) |
• Basilika | (Ocimum basilicum) |
• Bergamot | (Citrus bergamia) |
• Citron | (Citrus limon) |
• Citrongräs | (Cymbopogon flexuosus) |
• Citronmeliss | (Melissa officinalis) |
• Enbär | (Juniperus communis) |
• Grapefrukt | (Citrus X paradisi) |
• Kamomill | (Anthemis nobilis) |
• Kanel | (Cinnamomum zeylanicum) |
• Kassiakanel | (Cinnamomum cassia) |
• Krusmynta | (Mentha spicata) |
• Kryddnejlika | (Eugenia caryophyllata) |
• Kryddtimjan | (Thymus vulgaris) |
• Lime | (Citrus aurantifolia) |
• Mejram | (Origanum majorana) |
• Muskatellsalvia | (Salvia sclarea) |
• Oregano | (Origanum vulgare) |
• Pepparmynta | (Mentha piperita) |
• Pomerans | (Citrus aurantium) |
• Rosengeranium | (Pelargonium graveolens) |
• Rosmarin | (Rosmarinus officinalis) |
• Tangerin | (Citrus reticulata) |
• Vanilj | (Vanilla planifolia) |
• Ylang Ylang | (Cananga odorata) |
Eterisk olja
Eteriska oljor i matlagning
Eteriska oljor som kan användas i matlagning har en mycket kraftfull arom, och det krävs bara mycket små droppar för att smaksätta en hel maträtt eller ett bakverk. Använd exempelvis ett par droppar apelsin- eller citronolja istället för rivet skal i en kaka eller ett par droppar rosmarin- eller oreganoolja i en hel maträtt. Var noga med att inte överdosera då oljorna lätt tar överhand med sin koncentrerade smak.