Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Fiskolja - därför är det så nyttigt!

Du har förmodligen fått höra att fisk sägs kunna göra dig intelligent, frisk och vital. Påståendet grundar sig i att fisk och fiskolja innehåller den hälsosamma fettsyran omega-3 med flera goda effekter.

  • Varför är fiskolja nyttigt?
  • Det unika med fiskolja
  • Bra att veta om fiskoljekapslar

Varför är fiskolja nyttigt?

Fisk och fiskolja har länge varit på tapeten som hälsosamt för oss, och det ligger mycket bakom påståendet. Det är fettsyran omega-3 som ligger till grund för fiskoljans positiva effekter. Det är en essentiell så kallad alfalinolensyra, som är livsviktig och bidrar till flera goda effekter för oss

.Tre laxkotletter på en skärbräda med en kniv, salladsblad och örter.
Lax är rikt på den nyttiga fiskoljan.

Hjärnan använder omega-3 för att utvecklas normalt och det är därför viktigt under graviditet och ett barns första tid. Även i vuxen ålder kan det ge effekter på kognitiva funktioner, bland annat har människor med koncentrationssvårigheter kunnat uppleva förbättrade resultat av fiskoljetillskott.

Hjärtat påverkas positivt av fiskolja, som har visat sig kunna sänka blodfetter och reducera det farliga kolesterolet. Det bidrar även till att hålla blodtrycket på en hälsosam nivå.

Ledrörligheten tros kunna bibehållas med hjälp av fiskolja. Fettsyrorna har studerats för att verka inflammationsdämpande och för att eventuellt lindra ledbesvär. Teorin bakom är att EPA och DHA bidrar till att frigöra prostaglandiner som stimulerar blodcirkulationen. För att uppnå den effekten krävs dock en större mängd fettsyra som är svårt att äta sig till och enbart läkemedelsklassade fiskoljekapslar innehåller en tillräcklig dos.

Fiskoljemängden som behövs för att vi ska märka av effekterna är runt 3 gram per dag, vilket motsvarar en portion lax. Många av oss äter inte tillräckligt mycket fisk för att få i oss denna mängd. Fet fisk är bland annat böckling, lax, sill och strömming. Även annan fisk och skaldjur innehåller omega-3, men inte i lika stor grad. När det gäller fiskkonsumtionen finns det mycket att tänka på. Då våra vatten tyvärr har mycket miljögifter i sig rekommenderas det att du är försiktig med att äta viltfångad fisk från förorenade vatten. Välj gärna odlad fisk istället, men tänk miljösmart och handla från ett hållbart fiske.

Det unika med fiskolja

Omega-fettsyror finns inte bara i fisk utan även i vegetabiliska oljor, nötter och alger. Skillnaden mellan vegetabiliska källor och fisk är de två fettsyrorna EPA och DHA, som har störst effekt på hälsan. Kroppen kan bilda dessa fettsyror själv när du äter omega-3, men i praktiken är denna process undermålig. Från fisk får vi dessa fettsyror direkt, eftersom fisken själv har bildat dem genom att äta plankton.

Vegetabiliska källor innehåller dessutom ofta en högre mängd omega-6. Det är också en nyttig fettsyra, men som dessvärre konkurrerar om samma enzymer som omega-3, och omega-6 tenderar att vinna. Balansen mellan fettsyrorna är därför viktig och i fiskolja får vi en god balans.

Tips! Läs mer om omega-6.

Bra att veta om fiskoljekapslar

Med fiskoljekapslar kan du ta del av fettsyrans hälsosamma effekter utan att behöva äta en stor mängd fisk. Det är förstås att föredra att äta fisk, eftersom du även får annan näring från den, men kapslar kan hjälpa till att fylla resterande behov. Det rekommenderade intaget av fisk är tre portioner i veckan och de flesta kommer inte upp i den mängden.


Fiskoljekapslar är en smidig källa till omega-3.

När du letar efter ett fiskoljetillskott finns det några riktlinjer som kan vara bra att ta hänsyn till:

  • - Fiskoljetillskott finns med både fiskolja och fiskleverolja. Skillnaden mellan dessa är att fiskolja utvinns ur kokat, centrifugerat och pressat fiskkött medan fiskleveroljan, som namnet antyder, utvinns ur fiskens lever. Båda alternativen är rika på den nyttiga omega-3-fettsyran medan fiskleverolja har ett naturligt högre innehåll av A- och D-vitamin.
  • - Leta efter fiskolja från fisk som levt i kalla vatten.
  • - Kapslarna härsknar lätt och bör därför innehålla en antioxidant. Vanligt är att man tillsätter antioxidanten vitamin E.
  • - Förvara kapslarna svalt, gärna i kylskåp, och väl förslutet för att bespara hållbarheten.
  • - Tips! Väl kylda kapslar motverkar eftersmak av lax.

Ät mycket fisk och komplettera med fiskoljekapslar för en hälsosam vardag!

Varför är omega-3 bra?

Fet fisk och fiskolja är vår främsta källa till omega-3 och innehåller rikligt med fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). Dessa fettsyror främjar en normal hjärt- och kärlfunktion och DHA bidrar även till hjärnans utveckling och kognitiva funktion.

Personer som inte äter fisk tillräckligt ofta kan ha svårt att tillgodose dagsbehovet av omega-3. Oavsett varför man väljer att inte äta fisk kan fiskolja vara ett enkelt och smidigt sätt att tillgodose dagsbehovet av hälsosamma omega-3-fettsyror. Vi har ekologisk omega-3 med ekologisk fiskolja.

Vegetabilisk omega-3

Äter du en vegetabilisk kost kan linfröolja eller algolja vara bra alternativ. Linfröolja pressas från linfrön och är en bra vegetabilisk källa till omega-3. Algolja kommer från alger som växer i havet. Det är tack vare alger som fiskar får i sig omega-3, som vi sedan äter via fiskrätter eller fiskolja. Genom att äta algerna direkt hoppar du över mellansteget med fisk och får i dig omega-3 direkt.

Referenser:

  1. Yashodhara BM, Umakanth S, Pappachan JM, Bhat SK, Kamath R, Choo BH. Omega-3 fatty acids: a comprehensive review of their role in health and disease. Postgrad Med J. 2009 Feb;85(1000):84-90.
  2. www.slv.se
  3. Effect of randomized supplementation with high dose olive, flax or fish oil on serum phospholipid fatty acid levels in adults with attention deficit hyperactivity disorder. GS Young, JA Conguer, R Thomas. Reprod Nutr Dev. 2005.
  4. Omega-3 fatty acids: a comprehensive review of their role in health and disease. BM Yashodhara, S Umakanth, JM Pappachan, SK Bhat, R Kamath, BH Choo. Postgrad MEd, 2009.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayurvediska hälsosystemet.
 
Vad är rooibos?

Vad är rooibos?

I denna artikel får du lära dig mer om det hälsosamma rooibosteet.
 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
 
Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
 
Därför behöver vi elektrolyter

Därför behöver vi elektrolyter

Läs om elektrolyternas betydelse och hur du kan förebygga elektrolytobalans.
 
Därför är chiafrön nyttiga

Därför är chiafrön nyttiga

Chiafrön är nyttiga hälsofrön fulla av protein, omega-3 och kostfibrer.
 
Därför är tranbär bra

Därför är tranbär bra

Tranbär är rikt på antioxidanter och används som metod för att motverka UVI.
 
Krillolja

Krillolja

Krillolja är ett rent omega-3-tillskott med ursprung i Antarktis kalla vatten.
 
Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora. Läs mer!
 
Därför ska du smörja in dig med magnesium

Därför ska du smörja in dig med magnesium

Vi berättar varför du ska smörja in dig med det livsviktiga mineralet magnesium!
 
Därför är Svart te nyttigt

Därför är Svart te nyttigt

Hur tillverkas egentligen svart te och vad innehåller det för nyttiga ämnen?
 
Därför pratar alla om macapulver

Därför pratar alla om macapulver

Macaroten är rik på näring och ger kraft och energi likt ginseng.
 
Därför ska du äta antioxidanter

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
 
Därför används aktivt kol för tänder och detox

Därför används aktivt kol för tänder och detox

Aktivt kol har fått stor genomslagskraft för tandblekning och detox.
 
Därför är örtte bra

Därför är örtte bra

Lär dig mer om örtteernas olika effekter i kroppen.
 
Därför är blåbär så nyttigt

Därför är blåbär så nyttigt

Blåbärspulver är rikt på antioxidanter och lutein, och smakar dessutom gott!
 
Därför är vitt te bra

Därför är vitt te bra

Vitt te innehåller mest näring av alla tesorter. Läs mer om vitt te här.
 
Därför pratar alla om hallonketon

Därför pratar alla om hallonketon

Hallonketon används vid viktminskning för aptitkontroll och fettförbränning.