Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Ginkgo biloba: Allt du behöver veta

Ginkgo biloba är ett flera hundra miljoner år gammalt träd som länge använts inom den traditionella kinesiska medicinen. Eftersom ginkgo biloba innehåller många olika ämnen har det blivit mycket uppmärksammat även i den moderna forskningen och forskarna tror att det kan ha positiva effekter på bland annat minne, hjärta, kärl och vid sjukdomar som astma. 

  • Vad är ginkgo biloba?
  • Vad är ginkgo biloba bra för?
  • Ginkgo biloba i modern forskning
  • Hur använder man ginkgo biloba?

Ginkgo biloba-blad.

Vad är ginkgo biloba?

Ginkgo biloba kallas också för kinesiskt tempelträd och är världens äldsta trädart. Trädet har nämligen funnits på vår planet i över 200 miljoner år och träden kan bli mycket gamla, de äldsta idag levande träden är ungefär 1500 år. Ginkgo biloba är det enda trädet i sitt slag och det finns inga släktingar kvar på jorden. Man vet dock att det under forntiden fanns ett helt ginkgo-släkte, bestående av flera nära besläktade träd. Under de omfattande klimatförändringar som skett under jordens utveckling dog alla ginkgo-träden utom ginkgo biloba ut. Att ginkgo biloba överlevde dessa enorma påfrestningar beror troligtvis på att det är ett oerhört tåligt träd som klarar av att stå emot mikrober, föroreningar, kemikalier, ozon och att det även är otroligt stresståligt. 

Ginkgo biloba-träd klassas som vuxna, eller mogna, när de nått en ålder av 20-30 år. Vid 30-40 års ålder blir träden fröbärande och de har då nått en höjd av 20-40 meter. Vissa träd kan dock bli bra mycket högre än så. Trädet bär gröna blad, som på hösten får en vacker gul färg varefter de snart faller till marken. Innan bladen blir gula skördar man de blad som ska användas för att utvinna det extrakt som sedan används i olika naturläkemedel och hälsokostprodukter. Extraktet från ginkgo biloba-bladen har varit godkänt för att användas kommersiellt sedan 1974 och har sedan dess kommit att bli ett mycket populärt ämne. 

Vad är ginkgo biloba bra för?

Ginkgo biloba har sitt ursprung i Kina, där det har haft och fortfarande har en mycket viktig roll i den kinesiska medicinen och det är även en viktig del av kulturen och den andliga tron. Traditionellt sett har man använt trädets frukt för att behandla en rad olika åkommor, bland annat astma. I gamla skrifter är ginkgo biloba flitigt omnämnt och det påstås bland annat att barn med astma har hjälpts av den anrika växten.

Idag har mycket av ginkgo biloba-forskningen inriktats mot kognition, minne, demenssjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar. Även om det inte finns tillräckligt med studier för att kunna fastställa några hälsoeffekter av ginkgo biloba, vet vi att ginkgo biloba-bladen innehåller en rad olika ämnen som kan om kan vara intressanta ur hälsosynpunkt, där de största ämnesgrupperna är ginkgolider, bilobalider samt flavonoider. Nedan går vi igenom dessa och hur de eventuellt kan påverka kroppen.

Ginkgolider - Tros verka antiinflammatoriskt

Ginkgolider är en grupp av ämnen där det mest aktiva ämnet är ginkgolid A (1). Detta ämne har undersökts flitigt i djurförsök, där man sett att det verkar kunna minska effekterna av en signalmolekyl som kallas PAF. När PAF binder till sin receptor stimuleras tillverkningen av olika inflammatoriska proteiner och det som främst intresserar forskarna är huruvida ginkgo biloba, genom att motverka PAF, kan minska inflammation i kroppen. Svaret på den frågan får framtida forskning utvisa. 

Bilobalider - Intressanta inom neurologisk forskning

Bilobalider är näst efter ginkgolid A det mest aktiva ämnet i ginkgo biloba (1). Dessa båda ämnen är mycket lika varandra i sin struktur och bilobaliderna har, precis som ginkgolid A, visat tecken på att besitta antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom har man sett att bilobaliderna verkar kunna ha en nervskyddande effekt hos djur som drabbats av stroke eller Alzheimer's sjukdom. Det verkar som att bilobaliderna påverkar PAF, precis som ginkgolid A, men att det även påverkar andra ämnen som är kopplade till neurologisk inflammation. Det är just av denna anledning som bilobaliderna har blivit speciellt intressant inom den neurologiska forskningen. 

Flavonoider - Naturens antioxidanter

Flavonoider är en grupp av antioxidanter, ämnen som kan bidra till att skydda kroppens celler från oxidativ stress. Flavonoider är en grupp av många olika ämnen och till flavonoiderna räknas bland annat flavoner, flavonoler, tanniner och bioflavoner. Man vet att det finns ett 20-tal olika flavonoider i ginkgo biloba och det färdiga ginkgo biloba-extraktet består till ungefär 25 % av flavonoider. De olika flavonoiderna har olika egenskaper och undersökningar av flavonoider som finns i ginkgo biloba har visat att det i extrakt från denna växt finns flavonoider som bland annat kan påverka signalvägar involverade i hjärnfunktion, kognition och cellöverlevnad. En flavonoid vid namn quercetin har visats ha speciellt intressanta effekter på personer med högt blodtryck. Detta har gjort att många hjärt- och kärlforskare börjat intressera sig för ginkgo biloba och dess innehåll. 

Vad säger modern forskning om ginkgo biloba och hälsa?

Ginkgo biloba innehåller alltså många olika ämnen som kan vara intressanta ur hälsosynpunkt. Med tanke på de ovan nämnda ämnenas påstådda effekter är det kanske inte så förvånande att mycket av ginkgo biloba-forskningen inriktats mot kognition, minne, demenssjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar. 

När det gäller ginkgo biloba och effekten på nervsystemet finns det ett stort antal studier som rör Alzheimer's sjukdom och minnet. Man har i vissa studier sett att ginkgo biloba kan bidra till att förbättra blodflödet och syresättningen till hjärnan och detta kan enligt forskare, i alla fall i teorin, bidra till förbättrade kognitiva funktioner och bättre minne (2). Om det enbart teorier eller om det faktiskt kan ha någon effekt får framtida forskning utvisa. 

Ovan kunde du läsa om flavonoiden quercetin som visats kunna ha positiva effekter på personer med högt blodtryck (2). I vissa studier har man sett att ginkgo biloba kan hjälpa till att öka blodflödet i kroppen och man har även sett att ginkgolider, så som ginkgolid A, kan ha en hämmande effekt på blodplättarna. Detta skulle i sin tur kunna medverka till ett ökat blodflöde i kroppen. Med tanke på ginkgo bilobans potentiella effekter på hjärt- och kärlsystemet är det oerhört viktigt att man rådgör med sin läkare innan man börjar äta ginkgo biloba, detta är naturligtvis extra viktigt om man äter mediciner som påverkar blodet eller hjärtat. 

Inom den traditionella kinesiska medicinen har man använt sig av ginkgo biloba för att behandla astma. Detta har gjort att flera forskare blivit nyfikna och testat huruvida denna tes faktiskt har någon medicinsk effekt. Vad man sett är att det återigen är ämnet PAF som verkar vara involverat. PAF har nämligen en roll i patogenesen för astma och eftersom både ginkgolider och bilobalider verkar kunna hämma PAF:s aktivitet är det inte omöjligt att ginkgo biloba faktiskt kan ha en positiv effekt vid astma. 

Hur använder man ginkgo biloba?

Ginkgo biloba finns både som naturläkemedel och som hälsokostprodukt och ska användas enligt instruktionerna på produkten. I sällsynta fall kan ginkgo biloba ge upphov till biverkningar som huvudvärk, allergi samt mag- och tarmbesvär. 

Utöver att ingå som ingrediens i hälsokostprodukter finns det också flera skönhetsprodukter med innehåll av ginkgo biloba. Eftersom det är mycket motståndskraftigt mot bland annat föroreningar och kemikalier och dessutom innehåller rikligt med antioxidanter kan det vara en användbar ingrediens i olika typer av skönhetsprodukter, bland annat schampo och balsam.

Referenser:

[1] Isah T. Rethinking ginkgo biloba L.: medical uses and conservation. Pharmacogn Rev. 2015;9(18):140-148

[2] Nash KM, Shah ZA. Current perspectives on the beneficial role of ginkgo biloba in neurological and cerebrovascular disorders. Integr Med Insights. 2015 Nov 9;10:1-9

[3] Chu X, Ci X, He J, Wei M, Yang X, Cao Q, Li H, Guan S, Deng Y, Pang D, Deng X. A novel anti-inflammatory role for ginkgolide B in asthma via inhibition of the ERK/MAPK signaling pathway. Molecules. 2011 Sep 6;16(9):7634-48.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
 
Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 
Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 
Lär dig allt om psylliumfröskal

Lär dig allt om psylliumfröskal

Vi går igenom det fiberrika fröets hälsofördelar!
 
Allt du behöver veta om berberin

Allt du behöver veta om berberin

Berberin tros påverka kroppen på många sätt. Men hur fungerar ämnet egentligen?
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Allt om den näringsrika maskrosen

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 
Därför behöver vi elektrolyter

Därför behöver vi elektrolyter

Läs om elektrolyternas betydelse och hur du kan förebygga elektrolytobalans.
 
Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayurvediska hälsosystemet.
 
Allt om reishi

Allt om reishi

Läs om supersvampen reishi och vad den används till.
 
Allt du vill veta om mirakelalgen spirulina

Allt du vill veta om mirakelalgen spirulina

Spirulina innehåller fler än 100 nyttiga näringsämnen.
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Allt om lions mane (igelkottstaggsvamp)

Allt om lions mane (igelkottstaggsvamp)

Lions mane har använts länge inom den kinesiska kulturen. Läs mer om svampen!
 
Allt om enzymer

Allt om enzymer

Läs om enzymernas funktion i magen.
 
Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
 
Läs allt om Atkins-dieten

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
 
Allt om superfrukten Baobab

Allt om superfrukten Baobab

Baobab är en näringsrik frukt med antioxidanter, mineraler och kostfibrer.
 
Allt om hälsodrycken matcha

Allt om hälsodrycken matcha

Matcha är rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 
Allt om äppelcidervinäger

Allt om äppelcidervinäger

Lär dig mer om äppelcidervinäger - vad är den så kallade modern hur används den?