Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Glutenintolerans

Det finns flera anledningar till varför många väljer att äta glutenfritt. Här kan du läsa mer om gluten, glutenintolerans och den glutenfria dieten.

Livsmedel med glutenMjöl, pasta och gryner innehåller gluten.

Vad är gluten?

Gluten används generellt som ett samlingsnamn för flera olika växtprotein som finns i sädesslag så som vete, råg och korn samt livsmedel som innehåller dessa sädesslag. Vete är det sädesslag som är mest känt för sitt höga gluteninnehåll, och det är även därför som det är så pass populärt för bakning. Gluten har nämligen mycket speciella egenskaper som gör det möjligt att baka mjuka, fina och fluffiga bröd.

Gluten finns även i andra typer av spannmål såsom spelt (dinkel), kamut och korsningar av alla nämnda spannmål. Det är därför viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen så att du väljer bort livsmedel som innehåller dessa typer av spannmål om du inte vill eller kan äta gluten. Här nedan ger vi dig några exempel på vad du ska välja bort och vad du kan välja istället vid en glutenfri diet:

Välj bortVälj istället
BrödGlutenfritt bröd (färdigt eller med glutenfri bakmix)
De vanliga mjölsorternaAlternativ kan vara frö- eller nötmjöl
FlingorGlutenfria flingor med ex. glutenfri havre (kan finnas glutenrester i havre)
PastaMajspasta, bönpasta, shiratakinudlar
BakverkIdag finns glutenfria kakor i de flesta livsmedelsaffärer
Vissa såserGör egna såser utan mjöl etc.
Vissa korvar och fiskpinnar etc. (se innehållsförteckningen)Korvar med mycket kött och fisk med egen panering (OBS! Titta alltid på innehållsförteckningen på korven)

Glutenintolerans

Vi alla vet att glutenintolerans gör så att man mår dåligt vid intag av gluten, men det är få som vet vad som faktiskt händer i kroppen när en glutenintolerant individ äter gluten. Det är dessutom vanligt att man blandar ihop veteallergi och glutenintolerans.

Glutenintolerans, eller celiaki som det ofta även kallas, är en så kallad autoimmun sjukdom som ger upphov till symtom såsom trötthet, diarré och andra magbesvär vid intag av gluten eller motsvarande prolaminer (växtlagerprotein) från vete, råg och korn samt liknande sädesslag. Diagnos ställs med hjälp av antikroppstester och biopsi. Den autoimmuna reaktionen som sker när en glutenintolerant person får i sig gluten är riktat mot enzymet tTG. Detta resulterar i något som med medicinska termer kallas ”platt mukosa”, vilket är när tarmens villi (tarmluddet) har blivit mer eller mindre förstört. Detta illustreras i bilden här nedan.

Illustration av hur tarmluddet tar skada av den autoimmuna reaktionen som sker när en glutenintolerant individ äter gluten

En teori till varför inte alla utvecklar glutenintolerans är att tTG-enzymet hos glutenintoleranta bidrar till modifieringen av glutenproteinet till en kemisk struktur som ökar förutsättningarna för en autoimmun reaktion. Utöver detta verkar det även som att man enbart kan utveckla glutenintolerans om man bär på genen HLA-DQ2 eller -DQ8(1), och på så vis har man dragit slutsatsen att sjukdomen delvis är genetisk.

Glutenfri diet

Det finns flera anledningar till att många använder sig av en glutenfri diet, och många förespråkar att gluten är orsaken till allt från gaser i magen, inflammatoriska tarmsjukdomar och övervikt till dålig sömn och hormonrubbningar. Det finns även en del studier inom ämnet som stödjer dessa resonemang. Ett annat vanligt skäl till att äta glutenfritt är att man per automatik ofta utesluter en hel del godsaker såsom bullar och kakor från kosten, vilket såklart är mycket bra för den som vill hålla vikten eller gå ner i vikt.

Många forskare och läkare är dock överens om att det inte finns någon medicinsk anledning till att utesluta gluten från dieten om man är frisk och inte lider av glutenintolerans. Dock har man under senare år börjat förstå att vissa med Irritable Bowel Syndrome (IBS) verkar vara mer känsliga mot gluten och därför kan uppleva besvär som uppkördhet, gaser i magen och diarré efter att de ätit livsmedel som innehåller gluten. Ny forskning ifrågasätter även detta och undersöker istället om det inte skulle kunna vara så att vissa typer av kolhydrater, som är vanliga i spannmål med gluten i, är boven i dramat. Utöver detta har många populärvetenskapliga böcker skrivits i ämnet, där man kan läsa om att gluten skulle kunna vara något som är dåligt för alla.

IBS är ett tillstånd som ofta beskrivs som tarmkänslighet och är inte helt lätt att diagnostisera, och orsaken till att det uppstår är idag okänt. Man tror att det är många som lider av IBS utan att veta om det, och av alla de som söker hjälp för mag- och tarmbesvär har ca 6 av 10 IBS. Det finns inte heller någon direkt behandling för IBS i och med att symtomen och orsaken verkar kunna skilja sig från person till person, utan behandlingen går ut på att utesluta vissa typer av mat. Läs mer om IBS i vår artikel.

Förutom IBS är veteallergi och glutenintolerans två vanliga orsaker till att problem uppstår vid glutenintag, och av dessa är glutenintolerans det vanligast förekommande.

Glutenfria livsmedel

 
Core Shirataki Nudlar
 
Core Shiratakiris
 
Havregryn
 
Spaghetti
 
Pasta Fusilli
 
Havremjöl
 
Grova havreflingor
 
Havredryck

Referenser

1) Antonio Di Sabatino, Alessandro Vanoli, Paolo Giuffrida, Ombretta Luinetti, Enrico Solcia , Gino Roberto Corazza. 2012. The function of tissue transglutaminase in celiac disease. Autoimmun Rev. 2012 Aug; 11(10):746-53.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.
 
Glutenfria chokladmuffins med dadlar

Glutenfria chokladmuffins med dadlar

Saftiga chokladmuffins utan gluten & tillsatt socker men med ljuvlig smak.
 
Glutenfri tabbouleh med quinoa

Glutenfri tabbouleh med quinoa

En snabb och enkel tabbouleh med quinoa. Helt glutenfri!
 
Glutenfri jordgubbspaj

Glutenfri jordgubbspaj

Somrig paj med bovetemjöl som även passar dig som inte tål gluten.
 
Kladdkaka på dadlar

Kladdkaka på dadlar

Glutenfri kladdkaka gjord på dadlar som bidrar till en naturlig sötma.
 
Glutenfria pepparkakor

Glutenfria pepparkakor

Knapriga, nyttiga och underbart goda pepparkakor som är gluten- och sockerfria.
 
Mandelmjöl

Mandelmjöl

Mandelmjöl är rikt på protein och passar utmärkt för LCHF och glutenfri bakning.
 
Glutenfria muffins med saffranstopping

Glutenfria muffins med saffranstopping

Dessa glutenfria muffins med saffranstopping passar perfekt till julfikat.
 
Det här är hampa

Det här är hampa

Hampaväxten har många användningsområden och är mycket näringsrik.
 
Så tar du hand om din mage

Så tar du hand om din mage

Vad är maghälsa och hur kan vi ta hand om vår mage?
 
Frukostfrallor med protein

Frukostfrallor med protein

Goda och nyttiga frukostfrallor med extra mycket protein.
 
Små energibollar

Små energibollar

Små, energifyllda bollar gjorda på ingredienser från naturen. Nyttigt och gott!
 
Mat för dig med IBS-mage

Mat för dig med IBS-mage

Lindra IBS-mage med enkla medel.
 
Chokladtryfflar

Chokladtryfflar

Ljuvligt goda chokladtryfflar som du kan njuta med gott samvete.
 
Lär dig allt om psylliumfröskal

Lär dig allt om psylliumfröskal

Vi går igenom det fiberrika fröets hälsofördelar!
 
Så här fungerar ärtprotein

Så här fungerar ärtprotein

Ärtprotein är ett mångsidigt, vegetabiliskt protein med många fördelar.
 
Lussebullar med protein och fibrer

Lussebullar med protein och fibrer

Goda och nyttiga lussebullar i jultider som dessutom är låga på gluten.
 
Påsktårta med choklad

Påsktårta med choklad

Njut av en nyttigare tårta i påsk med detta underbart goda recept.
 
Amaranth - litet frö med näringsrikt innehåll

Amaranth - litet frö med näringsrikt innehåll

Amaranth är ett frö med stort näringsinnehåll och många användningsområden.
 
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Läs mer om antiinflammatorisk kost och hur det kan hjälpa.