Glutenintolerans
Det finns flera anledningar till varför många väljer att äta glutenfritt. Här kan du läsa mer om gluten, glutenintolerans och den glutenfria dieten.
Mjöl, pasta och gryner innehåller gluten.
Vad är gluten?
Gluten används generellt som ett samlingsnamn för flera olika växtprotein som finns i sädesslag så som vete, råg och korn samt livsmedel som innehåller dessa sädesslag. Vete är det sädesslag som är mest känt för sitt höga gluteninnehåll, och det är även därför som det är så pass populärt för bakning. Gluten har nämligen mycket speciella egenskaper som gör det möjligt att baka mjuka, fina och fluffiga bröd.
Gluten finns även i andra typer av spannmål såsom spelt (dinkel), kamut och korsningar av alla nämnda spannmål. Det är därför viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen så att du väljer bort livsmedel som innehåller dessa typer av spannmål om du inte vill eller kan äta gluten. Här nedan ger vi dig några exempel på vad du ska välja bort och vad du kan välja istället vid en glutenfri diet:
Välj bort | Välj istället |
Bröd | Glutenfritt bröd (färdigt eller med glutenfri bakmix) |
De vanliga mjölsorterna | Alternativ kan vara frö- eller nötmjöl |
Flingor | Glutenfria flingor med ex. glutenfri havre (kan finnas glutenrester i havre) |
Pasta | Majspasta, bönpasta, shiratakinudlar |
Bakverk | Idag finns glutenfria kakor i de flesta livsmedelsaffärer |
Vissa såser | Gör egna såser utan mjöl etc. |
Vissa korvar och fiskpinnar etc. (se innehållsförteckningen) | Korvar med mycket kött och fisk med egen panering (OBS! Titta alltid på innehållsförteckningen på korven) |
Glutenintolerans
Vi alla vet att glutenintolerans gör så att man mår dåligt vid intag av gluten, men det är få som vet vad som faktiskt händer i kroppen när en glutenintolerant individ äter gluten. Det är dessutom vanligt att man blandar ihop veteallergi och glutenintolerans.
Glutenintolerans, eller celiaki som det ofta även kallas, är en så kallad autoimmun sjukdom som ger upphov till symtom såsom trötthet, diarré och andra magbesvär vid intag av gluten eller motsvarande prolaminer (växtlagerprotein) från vete, råg och korn samt liknande sädesslag. Diagnos ställs med hjälp av antikroppstester och biopsi. Den autoimmuna reaktionen som sker när en glutenintolerant person får i sig gluten är riktat mot enzymet tTG. Detta resulterar i något som med medicinska termer kallas ”platt mukosa”, vilket är när tarmens villi (tarmluddet) har blivit mer eller mindre förstört. Detta illustreras i bilden här nedan.
En teori till varför inte alla utvecklar glutenintolerans är att tTG-enzymet hos glutenintoleranta bidrar till modifieringen av glutenproteinet till en kemisk struktur som ökar förutsättningarna för en autoimmun reaktion. Utöver detta verkar det även som att man enbart kan utveckla glutenintolerans om man bär på genen HLA-DQ2 eller -DQ8(1), och på så vis har man dragit slutsatsen att sjukdomen delvis är genetisk.
Glutenfri diet
Det finns flera anledningar till att många använder sig av en glutenfri diet, och många förespråkar att gluten är orsaken till allt från gaser i magen, inflammatoriska tarmsjukdomar och övervikt till dålig sömn och hormonrubbningar. Det finns även en del studier inom ämnet som stödjer dessa resonemang. Ett annat vanligt skäl till att äta glutenfritt är att man per automatik ofta utesluter en hel del godsaker såsom bullar och kakor från kosten, vilket såklart är mycket bra för den som vill hålla vikten eller gå ner i vikt.
Tips! Gör glutenfria muffins med dadlar.
Många forskare och läkare är dock överens om att det inte finns någon medicinsk anledning till att utesluta gluten från dieten om man är frisk och inte lider av glutenintolerans. Dock har man under senare år börjat förstå att vissa med Irritable Bowel Syndrome (IBS) verkar vara mer känsliga mot gluten och därför kan uppleva besvär som uppkördhet, gaser i magen och diarré efter att de ätit livsmedel som innehåller gluten. Ny forskning ifrågasätter även detta och undersöker istället om det inte skulle kunna vara så att vissa typer av kolhydrater, som är vanliga i spannmål med gluten i, är boven i dramat. Utöver detta har många populärvetenskapliga böcker skrivits i ämnet, där man kan läsa om att gluten skulle kunna vara något som är dåligt för alla.
IBS är ett tillstånd som ofta beskrivs som tarmkänslighet och är inte helt lätt att diagnostisera, och orsaken till att det uppstår är idag okänt. Man tror att det är många som lider av IBS utan att veta om det, och av alla de som söker hjälp för mag- och tarmbesvär har ca 6 av 10 IBS. Det finns inte heller någon direkt behandling för IBS i och med att symtomen och orsaken verkar kunna skilja sig från person till person, utan behandlingen går ut på att utesluta vissa typer av mat. Läs mer om IBS i vår artikel.
Förutom IBS är veteallergi och glutenintolerans två vanliga orsaker till att problem uppstår vid glutenintag, och av dessa är glutenintolerans det vanligast förekommande.