Groddskola - Grodda hemma
Groddar är goda, näringsrika och enkla att odla hemma i köket. De kräver ingen jord utan bara vatten två gånger om dagen, och inom ett par dagar har du färdiga groddar att toppa en sallad eller smörgås med. Vi guidar dig steg för steg och självklart kan du köpa både frön och groddburkar hos oss!
Groddarna kan ätas råa eller tillagade, till exempel som en del av en fräsch sommarsallad, i wok eller som gott tillbehör.
Vad är groddar och vad kan man grodda?
Groddar är helt enkelt frön som börjat gro men som skördas innan de blivit en fullt utvecklad växt. Fördelen med att skörda groddarna tidigt är att de är sprängfyllda med energi och näringsämnen som växten behöver för att bli större och dessa ämnen är förstås bra även för oss människor att få i oss. Det är dessutom ett billigt sätt att få i sig näringsrik mat. Det finns mängder av fröer som går bra att grodda. Några av de vanligaste som krasse finns att köpa i många mataffärer, men vissa finns bara att få tag på i hälsokostbutiker.
Några exempel på groddar som blir goda att äta är:
- Baljväxter som bönor och alfafa
- Grönsaker som rädisor och vattenkrasse
- Oljeväxter som solros och sesam
- Spannmål som vete och quinoa
Så groddar du hemma
Du behöver:
- Fröer att grodda
- En groddburk
- Vatten
Gör såhär:
- Blötläggning
Börja med att skölja burken, sållet och fröerna grundligt. Placera sedan fröerna i burken och häll på kallt vatten så att alla fröer täcks. Läs på förpackningen hur länge fröerna ska ligga i vatten. Låt stå så länge som instruktionerna anger och häll sedan av vattnet. - Sköljning
För att groddarna ska ta fart och växa behöver de sköljas noga och regelbundet. Skölj fröna genom att låta kallt vatten rinna ner i hela burken, gärna under ett par minuter. Ju mer grundligt du sköljer groddburken med fröna, desto bättre chans har de att gro. När du sköljt klart skruvar du på locket och ställer burken i en lutande vinkel för att allt vatten ska rinna bort. Upprepa sköljningen 2 gånger per dag. - Placering
Ställ burken på en ljus och varm plats mellan sköljningarna - 18-22 grader är lagom. Undvik direkt solljus. Skaka om burken regelbundet för att separera groddarna och förhindra att vissa groddar får för mycket fukt. - Skörd
Groddarna är färdiga att skördas inom ett par dagar (se instruktioner på förpackningen). Skölj groddarna en sista gång innan de ska ätas. Groddarna kan förvaras i en försluten burk i kylskåp 2-3 dagar efter skörd.
Det är lätt att grodda fröer, men det finns några saker som du ska undvika:
- För mycket fröer i burken. När fröerna ligger för tätt kommer de inte att gro, så följ alltid instruktionerna på påsen.
- För lite vatten. Skölj så ofta som det står på påsen för bästa resultat.
- För hög eller låg rumstemperatur. För varmt eller för kallt klimat gör det svårare att grodda.
- För mycket vatten. Detta kan leda till mögel i burken vilket visar sig med sporer och en unken lukt ur burken.