Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Groddskola - Grodda hemma

Groddar är goda, näringsrika och enkla att odla hemma i köket. De kräver ingen jord utan bara vatten två gånger om dagen, och inom ett par dagar har du färdiga groddar att toppa en sallad eller smörgås med. Vi guidar dig steg för steg och självklart kan du köpa både frön och groddburkar hos oss!

Färdiga groddar i glasburkarGroddarna kan ätas råa eller tillagade, till exempel som en del av en fräsch sommarsallad, i wok eller som gott tillbehör.

Vad är groddar och vad kan man grodda?

Groddar är helt enkelt frön som börjat gro men som skördas innan de blivit en fullt utvecklad växt. Fördelen med att skörda groddarna tidigt är att de är sprängfyllda med energi och näringsämnen som växten behöver för att bli större och dessa ämnen är förstås bra även för oss människor att få i oss. Det är dessutom ett billigt sätt att få i sig näringsrik mat. Det finns mängder av fröer som går bra att grodda. Några av de vanligaste som krasse finns att köpa i många mataffärer, men vissa finns bara att få tag på i hälsokostbutiker.

Några exempel på groddar som blir goda att äta är:

  • Baljväxter som bönor och alfafa
  • Grönsaker som rädisor och vattenkrasse
  • Oljeväxter som solros och sesam
  • Spannmål som vete och quinoa

Så groddar du hemma

Du behöver:

  • Fröer att grodda
  • En groddburk
  • Vatten

Gör såhär:

  1. Blötläggning
    Börja med att skölja burken, sållet och fröerna grundligt. Placera sedan fröerna i burken och häll på kallt vatten så att alla fröer täcks. Läs på förpackningen hur länge fröerna ska ligga i vatten. Låt stå så länge som instruktionerna anger och häll sedan av vattnet.

    Blötlagda groddfrön
  2. Sköljning
    För att groddarna ska ta fart och växa behöver de sköljas noga och regelbundet. Skölj fröna genom att låta kallt vatten rinna ner i hela burken, gärna under ett par minuter. Ju mer grundligt du sköljer groddburken med fröna, desto bättre chans har de att gro. När du sköljt klart skruvar du på locket och ställer burken i en lutande vinkel för att allt vatten ska rinna bort. Upprepa sköljningen 2 gånger per dag.

    Groddar blir sköljda

    Groddar blir avhällda
  3. Placering
    Ställ burken på en ljus och varm plats mellan sköljningarna - 18-22 grader är lagom. Undvik direkt solljus. Skaka om burken regelbundet för att separera groddarna och förhindra att vissa groddar får för mycket fukt.

    Placering av groddar
  4. Skörd
    Groddarna är färdiga att skördas inom ett par dagar (se instruktioner på förpackningen). Skölj groddarna en sista gång innan de ska ätas. Groddarna kan förvaras i en försluten burk i kylskåp 2-3 dagar efter skörd.

    Groddar på smörgås
    Färdiga groddar

Det är lätt att grodda fröer, men det finns några saker som du ska undvika:

  • För mycket fröer i burken. När fröerna ligger för tätt kommer de inte att gro, så följ alltid instruktionerna på påsen.
  • För lite vatten. Skölj så ofta som det står på påsen för bästa resultat.
  • För hög eller låg rumstemperatur. För varmt eller för kallt klimat gör det svårare att grodda.
  • För mycket vatten. Detta kan leda till mögel i burken vilket visar sig med sporer och en unken lukt ur burken.

Tips til produkter til at dyrke spirer

 
Groddburk
 
Groddningsburk
 
Groddningsställ
 
Broccoligroddar
 
Groddmix Rädisa
 
Groddmix senapsfrö
 
Krassefrön
 
Ruccolafrön
 
Rädisfrön
 
Andante Groddfrömix
 
Adagio Groddfrömix

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Hemmagjord hårinpackning med ricinolja

Hemmagjord hårinpackning med ricinolja

Gör en enkel och djupvårdande hårinpackning med ricinolja från Pure.
 
Träna hemma

Träna hemma

Här får du enkla tips på övningar att träna hemma, både inomhus och utomhus.
 
Hemmagjord granola med kokosolja

Hemmagjord granola med kokosolja

En crunchy granola med kokos, honung och nötter som gör varje frukost godare.
 
Hemmaträning: HIIT-pass på 7 minuter

Hemmaträning: HIIT-pass på 7 minuter

Har du svårt att hinna med träningen? Testa ett 7 minuters HIIT-pass!
 
Hemgjord nyponsoppa

Hemgjord nyponsoppa

Koka en välgörande nyponsoppa med nyponpulver.
 
Rena luften med eteriska oljor

Rena luften med eteriska oljor

Rena luften med eteriska oljor.
 
Johanna Hector: Öka rörligheten med yoga

Johanna Hector: Öka rörligheten med yoga

Undvik stelhet, smärta och obehag med Johanna Hectors rörlighetsövningar.
 
Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Hur håller man sina rutiner på semestern? Olga Rönnberg delar sina bästa knep!
 
Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Vilken är egentligen den bästa kosten för vår hjärna?
 
Gör din egen tvål

Gör din egen tvål

Att göra egen tvål är bättre för både dig och klimatet!
 
Havrefrallor med fyllning

Havrefrallor med fyllning

Baka saftiga havrefrallor och fyll dem med goda röror som mättar.
 
Bulletproof coffee

Bulletproof coffee

Bulletproof Coffee är succétrenden från USA med fett i kaffet. God energigivare!
 
Huskur vid bihåleinflammation

Huskur vid bihåleinflammation

Bihåleinflammation kan göra ont, men som tur är finns det huskurer att ta till!
 
Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
 
Johanna Hector om lusten till yoga, meditation och rörelse

Johanna Hector om lusten till yoga, meditation och rörelse

Johanna Hectors bästa yogaövningar och tips för rörelse och närvaro i vardagen.
 
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Läs mer om antiinflammatorisk kost och hur det kan hjälpa.
 
Vad är bockhornsklöver?

Vad är bockhornsklöver?

Bockhornsklöver är en ört som används som smaksättare och som kosttillskott.
 
Det här är lecitin

Det här är lecitin

Lecitin finns i alla celler och påverkar bland annat kolesterolvärdet.
 
Gör din egen ansiktskräm

Gör din egen ansiktskräm

Blanda din egen ansiktskräm så att den är anpassad efter just dina behov.
 
Träna med gummiband

Träna med gummiband

Träna enkelt med gummiband - perfekt för hemmaträning och på semestern,