Guarana eller koffein
I Sydamerika växer en mycket koffeinrik växt vid namn guarana. Guarana innehåller dubbelt så mycket koffein som kaffebönan och har blivit en populär ingrediens i bland annat energidrycker. Koffein är i sin tur känt för att bidra till ökad kognitiv förmåga och vakenhet. I denna artikel kan du lära dig mer om denna naturligt koffeinrika växt.
- Vad är guarana?
- Effekter i kroppen
- Användning och källor
Vad är guarana?
Guarana utvinns av frön från klängväxten Paullinia cupana Kunth, en lönnväxt som växer i Sydamerika och då framför allt i Brasilien. Guarana är mest känt för sina uppiggande effekter, vilka kommer av frönas innehåll av koffein. Namnet ”guarana” härstammar från portugisiskan och betyder ungefär ”frukt som liknar människoögon”. När den röda guaranafrukten öppnas ser innehållet nämligen ut som ögonglober, så att frukten fått det namn den fått är inte så förvånande.
Guaranafrön är ungefär lika stora som kaffebönor, men varje frö innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein som kaffebönor. Ett frö kan ha ett koffeininnehåll på upp mot 6 %, vilket står att jämföras med kaffebönor som innehåller 1-2 % koffein. Förutom koffein innehåller guaranafrön även teobromin och teofyllin, två ämnen som även de fungerar stimulerande för nervsystemet.
Effekter i kroppen
De flesta effekter man kan se av guarana kan tillskrivas koffeinet. Koffein har nämligen flera olika effekter i kroppen, bland annat verkar det uppiggande, temperaturhöjande och bidrar till ökad kognitiv förmåga.
Det är väl känt att koffein binder till så kallade adenosinreceptorer i det centrala nervsystemet. Adenosin, som normalt är det som binder till dessa receptorer, är en signalsubstans som bland annat stimulerar känslor av trötthet. När vi får i oss koffein kommer koffeinet att binda till adenosinreceptorerna, vilket förhindrar att adenosin kan binda dit och utöva sina effekter. Koffein förhindrar alltså att adenosin gör oss trötta och detta är alltså förklaringen till att koffein har uppiggande effekter.
Koffein är mest känt för sina uppiggande effekter, men det har även en temperaturhöjande effekt i kroppen. För att höja temperaturen i kroppen åtgår mer energi och av denna anledning är koffein ett intressant ämne i samband med fettförbränning. Koffein kan också stimulera frisättningen av adrenalin i kroppen. Adrenalin är en signalsubstans och är känd för att aktivera det så kallade fight-or-flight-systemet, vilket förbereder oss för att reagera på en hotande fara. Detta genom att bland annat öka blodflödet till musklerna och vidga luftrören. Adrenalin får oss med andra ord att bli alerta och detta är något som många eftersträvar, inte minst inför ett träningspass. Det beredskapsläge som kroppen hamnar i vid adrenalinfrisättning kräver också mycket energi, något som kan hjälpa till att öka kroppens förbränning.
Användning och källor
När de röda bären skördats läggs de i vatten tills det röda skalet faller av. Därefter soltorkas och ugnstorkas fröna, varefter de mals ner till ett fint pulver. Det är sedan pulvret som används i olika produkter, framför allt i drycker av olika slag. I Brasilien, guaranans hemland, är det till exempel mycket vanligt med en läskedryck, Guarana Antarctica, vilken görs på just guarana. I Sverige är återfinns guarana främst i energidrycker av olika slag samt i kosttillskott. Gravida, ammande och personer med hjärtproblem bör undvika guarana på grund av det höga koffeininnehållet.