Vitamin D
D-vitamin har många intressanta funktioner i kroppen, bland annat bidrar det till ett normalt immunsystem, nervsystem och till normal celltillväxt. Dessutom stödjer D-vitamin upptaget av kalcium i kroppen.
D-vitamin har många intressanta funktioner i kroppen, bland annat bidrar det till ett normalt immunsystem, nervsystem och till normal celltillväxt. Dessutom stödjer D-vitamin upptaget av kalcium i kroppen.
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som förekommer i två huvudsakliga former: D3, även känd som kolekalciferol, som är av animaliskt ursprung och produceras när vår hud exponeras för solljus, samt D2, eller ergokalciferol, som är den vegetabiliska varianten. Vi får i oss D-vitamin både genom kost och genom exponering för solens strålar. Men då Sverige inte har så mycket sol under större delen av året, kan det vara svårt att uppnå tillräckliga mängder D-vitamin genom dessa naturliga källor.
D-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen. Det reglerar kalciumbalansen i blodet och förbättrar absorberingen av kalcium från kosten, vilket är avgörande för skelettets hälsa. Dessutom är vitamin D nödvändigt för ett normalt fungerande immunsystem, cellernas tillväxt och för nervsystemet.
Äldre personer och de som täcker sig helt med kläder under sommarhalvåret löper en ökad risk för D-vitaminbrist. Denna brist kan visa sig på olika sätt på grund av dess påverkan på kalciumbalansen. Ibland har D-vitaminbrist associerats med depression, men det krävs mer forskning på det området. Hos barn kan långvarig D-vitaminbrist leda till rakit, även kallad "engelska sjukan," vilket manifesterar sig genom mjukt och missformat skelett. Allvarlig D-vitaminbrist kan även orsaka kramper, även om detta är mycket ovanligt i Sverige. För att få ett tillräckligt intag av D-vitamin kan det därför vara bra att komplettera kosten med ett tillskott.
Det dagliga rekommenderade intaget av D-vitamin bör vara ungefär 7,5 mcg, men de flesta har svårt komma upp i den nivån. Om vi får i oss för lite D-vitamin kan det påverka kalciumbalansen i kroppen och leda till brist på kalcium, vilket kan i sin tur negativt påverka skelettuppbyggnaden (1). Det finns olika varianter av tillskott med D-vitamin, bland annat så ingår det i många multivitaminer. Det finns också tillskott som varierar i styrka och omfattar allt från 2000 IE till 5000 IE. För dem som föredrar veganska alternativ kan D-vitamin extraheras från svamp eller lav, vilket ger veganska tillskott av D-vitamin i form av D2 eller D3. D-vitamin finns också i olika former som flytande, brustabletter och kapslar. Välj det alternativ som passar dig bäst!
De livsmedel som innehåller vitamin D är främst fet fisk som lax, makrill och sill men även äggula, kött och matfett är rika källor till vitamin D. Vitamin D2 (ergokalciferol) finns i vissa svampar som kantareller, men denna variant av D-vitamin har en lägre bioaktivitet än vitamin D3. Du får ungefär 10 % av allt D-vitamin från kosten, resterande bildas i huden vid kontakt med solen.
Eftersom D-vitamin är fettlösligt och inte utsöndras i urinen, är det möjligt för kroppen att lagra för mycket av det. Du kan inte konsumera farliga mängder enbart genom kosten och exponering för solen. Däremot kan höga halter av D-vitamin uppstå om man kombinerar flera olika tillskott som innehåller rikliga mängder av vitaminet. Överskott av D-vitamin kan resultera i förhöjda nivåer av kalcium i blodet, avlagring av kalcium i vävnader och på längre sikt, risk för njursvikt och andra hälsoproblem.
Tips! Vill du läsa mer om vitamin-D? Missa då inte vår stora guide.