Multimineral

Ett multimineral innehåller några eller många olika mineral och används för att säkerställa det dagliga behovet av mineraler. Mineraler är viktiga för att vi ska må bra och de bidrar till att bygga upp delar av vår kropp. Nedan ser du alla våra multimineraler!

Mer om multimineraler

Mineraler är viktiga för att vi ska må bra och de bidrar till att bygga upp delar av vår kropp. De är livsnödvändiga att tillföra eftersom vi själva inte kan tillverka dem. För lite mineraler kan ge specifika sjukdomstillstånd, men för stora mängder från kosttillskott kan också vara skadligt.

Frukt och grönsaker som är rika på mineraler

Få i dig rätt mängd mineraler via frukt och grönt.

Studier visar att vi har minskat mineralhalten i marken med 75 procent på 100 år och alltså bara har 25 procent kvar. Växterna är inte lika näringsrika som förr. När vi köper mat kollar vi sällan på innehållsförteckningen för att se vilka mineraler vi får i oss. Livsmedelsindustrin processar vår mat för att ge den bättre hållbarhet, konsistens och smak men det gör i sin tur att flera mineraler och andra näringsämnen som vitaminer, antioxidanter och fibrer försvinner.

Magnesium

Den kanske allra mest kända mineralen är magnesium. Vi är många som känner till den och många som använder den. Den behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättning av kalcium och för normal nerv- och muskelfunktion. Om magnesium lätt ska tas upp av kroppen ska du söka efter lättupptagliga former som magnesium-citrat, magnesium-malat och magnesium-laktat eller magnesium i jonform. Undvik magnesiumoxid, som knappt kan tas upp alls. Läs mer om magnesium.

Zink

Zink är en viktig mineral som bland annat fungerar antiinflammatoriskt. Zink ingår i över 300 enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer och mineraler. Zink är också kopplat till en normal blodsockerreglering. En orsak till det är att zink reglerar insulin. Zink är också kopplat till normalt blodtryck, minne och inlärning samt till att motverka oxidativ stress som i sin tur hänger ihop med vårt åldrande.

När du letar efter tillskott med zink är ett tips att titta efter dess kelaterade form, exempelvis zinkglukonat och zinkaspartam. Att ett mineral är kelaterat innebär att den är bunden till en aminosyra och detta förbättrar upptaget.

Selen

Selen finns i jorden, dock är våra svenska jordar fattiga på selen och gör att vi generellt får i oss för lite och kan då behöva äta mer selenrik kost eller ta tillskott. Fisk, skaldjur och ägg är de rikaste källorna till selen. Selen skyddar våra celler att åldras i förtid och hjälper till att stärka vårt immunförsvar. Vita blodkroppar, som försvarar kroppen mot infektioner, verkar fungera sämre vid för lite selen i kroppen. Dessutom bidrar selen till normal sköldkörtelfunktion och normal bildning av spermier.

Selen ingår i många multimineraltillskott, men det är viktigt att tänka på att multimineraltillskott tillverkade utanför Sverige ofta innehåller mindre selen än optimalt. Detta eftersom de inte är anpassade till våra förhållanden.

Järn

Järn behövs i små mängder men är livsviktig. Järn ingår i hemoglobin, blodets röda färgämne, som transporterar syre från lungorna ut i blodet. Järn är även med i produktionen av dopamin, ett hormon som bland annat påverkar vår muskelfunktion och vårt humör. Järn förekommer i två olika varianter. Människan kan bara ta upp den ena varianten som kallas hemjärn. Allt icke-hemjärn måste först omvandlas för att vi ska kunna tillgodogöra oss det. Det är bara runt 5-10% av allt järn vi få i oss som vi har förmåga att ta upp och det är främst animaliska livsmedel som innehåller störst andel hemjärn. Mellan män och kvinnor är det rekommenderade dagliga intaget olika. Män rekommenderas ett intag på 9 mg medan kvinnor i fertil ålder rekommenderas ett intag på närmare 15 mg. Det beror på att kvinnor regelbundet förlorar en liten mängd järn i och med menstruation. Även gravida kvinnor rekommenderas ett högre intag järn under senare delen av graviditeten, eftersom järnet behövs för fostrets utveckling. Järnbrist kan medföra att vi blir trötta och för svårt att koncentrera oss. Om järnnivåerna blir mycket låga kan vi riskeras av att drabbas av blodbrist. Det betyder att vi har för litet antal röda blodkroppar i blodet, vilket kan resultera i ett nedsatt immunsystem och att vi blir orkeslösa med mera. Ett järntillskott kan vara ett bra alternativ och då ska du välja det som innehåller järnfumarat eller järnkarbonat.Tillskott med järnoxid har ett sämre upptag i kroppen. Läs mer om järn.

Jod

Jod kopplas samman med sköldkörteln och har många funktioner i kroppen. Det bidrar till sköldkörtelns normala funktion och är en del av det färdiga sköldkörtelhormonet. Jod bidrar till nervsystemets normala funktion, normal hudkvalitet och bidrar till en normal energiomsättning. I Sverige har vi mycket jodfattiga odlingsjordar vilket gör att vårt bordssalt berikat med jod, vilket också är vår största jodkälla. För lite jod kan medföra att hormonproduktionen blir för låg, ämnesomsättningen stannar av och vi blir överviktiga. Fisk, skaldjur, alger, mjölkprodukter förekommer naturligt i jod. Rekommenderat dagligt intag för jod är 150 mcg per dag. Läs mer om jod.

Krom

Krom är ett populärt tillskott hos de som vill få bukt med sitt sötsug och gå ner i vikt. Mineralet ingår i GTF, glukostolerans-faktorn. GTF är ett hormon som utsöndras samtidigt som insulin, och kontrollerar vävnadernas förmåga att ta upp kolhydrater ur blodet. Krom bidrar till att jämna ut blodsockernivåerna, vilket kan leda till minskat sötsug. Naturligt finns krom i luft, vatten och jord. Du får i dig krom via fisk, musslor, kött, nötter, baljväxter och fullkornsprodukter. Rekommenderat dagligt intag av krom är 50 mcg för en vuxen person. Krombrist är mycket ovanligt men ett för litet intag kan påverka ämnesomsättningen och insulinkänsligheten negativt. Läs mer om hur krom påverkar din kropp.

Mangan

Mangan behövs för att metabolismen ska fungera och ingår i flera proteiner. Det fungerar även som en antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler. Mangan får vi i oss genom det vi äter och främst i livsmedel som nötter, tis, havregryn, bladgrönsaker och fullkornsprodukter. Även i dricksvattnet. De nordiska näringsrekommendationerna anger inget rekommenderat intag (RI) för mangan eftersom det saknas underlag för att fastställa det. Tillskott med mangan kan vara aktuellt om du tränar hårt och mycket och har en högre metabolism.

Koppar

Koppar är ett ämne som behövs i små mängder men som är livsviktigt. Rekommenderat intag är knappt 1 mg per dag. För lågt intag kan leda till blodbrist. Det innebär att antalet röda blodkroppar är lägre än normalt, samma symptom som vid ett för lågt järnintag. Det beror på att koppar ingår i den enzym som omvandlar järn till den form vi kan ta upp. Har vi då för lite koppar, kan denna omvandlingsprocess inte utföras. Koppar finns naturligt i livsmedel som skaldjur, inälvsmat, bönor och fullkornsprodukter. Du ska undvika att överdosera koppar i större utsträckning. Eftersom koppar är en tungmetall som kan lagras i kroppen kan extrema doser ge dig illamående och kräkningar. Normala doser ger inga risker. Läs mer om koppar.

Kalcium

Kalcium finns i våra tänder, fritt i blodet och i vårt skelett. Det är den mineral som kroppen har mest av. Vi kan likna vårt skelett vid en kalciumbank. Överskott av fritt kalcium i blodet sätts in, och tas ut igen vid ett underskott. Detta reglage styrs av bland annat vitamin D, som vi alltså också måste äta i tillräcklig mängd för att vårt kalciumupptag ska fungera. Hur stort upptaget blir, påverkas också av hur mycket kalcium vi redan har i blodet. Om vi redan har ett stort förråd av kalcium, kommer vi alltså inte att ta upp lika mycket som när vi har ett litet förråd. Rekommenderat dagligt intag är runt 800 mg kalcium för en vuxen person. Mjölkprodukter är vår största källa till kalcium. Om du inte äter mjölkprodukter kan ett kalciumtillskott vara bra. Det är också populärt med tillskott hos de som vill gå ner i vikt. Det finns nämligen mycket som tyder på att kalcium kan minska upptaget av fett i tarmen och det skulle därigenom kunna bidra till en viktminskning. Läs mer om kalcium.

Kalium

Kalium bidrar till normal muskel- och nervfunktion samt till njurarnas funktion. Det samverkar även med mineralet natrium för att reglera blodtrycket. Natrium hjälper till att höja blodtrycket och kalium hjälper till att sänka det. Blodtrycket kan påverkas negativt av en allt för hög saltkonsumtion, därför är det viktigt att uppnå en balans mellan dom. Rekommenderat dagligt intag för en vuxen ligger mellan 3,1 och 3,5 mg kalium. Potatis, banan och de flesta frukter och grönsaker innehåller kalium men även fisk. Biverkningar av kalium finns inte vid normalt intag. Vid extrema doser på 15 g eller mer kan det ge rubbningar i hjärtrytmen. Läs mer om kalium.

Andra mineraler

Det finns över 70 andra mineraler och spårämnen som spelar en avgörande roll för uppbyggnaden och underhållet av din kropp. Många kan du få i dig via kosten men du kan med fördel komplettera en sund kosthållning med ett eller flera bra kosttillskott.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Urval
Varutyp
Multimineral5 Spårmineral1
Varumärke
Dense1 Great Earth1 Alg-Börje1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1 Healthwell1
Form
Tabletter 3
Kapslar 3
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 6 produkter
Urval
Varutyp
Multimineral5 Spårmineral1
Varumärke
Dense1 Great Earth1 Alg-Börje1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1 Healthwell1
Form
Tabletter 3
Kapslar 3
Sortering
Popularitet
MultiMineraler
90 kaps
Healthwell MultiMineraler
Produkt på köpet
199 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.67 / 5
MultiMineral
90 kaps
Holistic Multimineral
235 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.83 / 5
Alg-Börje Lithomax
200 tabl
199 kr
4,2
4.2
Betyg: 4.2 / 5
Bone Matrix
180 kaps
Dense Bone Matrix
20%
239 kr
299 kr
4,0
4
Betyg: 4 / 5
Multi Mineral
60 tabl
Great Earth Multi Mineral
119 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5