Hälsoeffekter av olivbladsextrakt
Att oliver och olivolja är hälsosamt har vi vetat länge, och det ses som en naturlig del av en hälsosam kost. Precis som dessa livsmedel innehåller även olivbladsextrakt verksamma ämnen som kan ha hälsofrämjande egenskaper, i en betydligt mer koncentrerad form.
- Vad är olivbladsextrakt?
- Olivbladsextrakt mot förkylning
- Olivbladsextrakt mot högt blodtryck
- Har olivbladsextrakt biverkningar?
Kosttillskott med olivbladsextrakt
Vad är olivbladsextrakt?
Olivbladsextrakt kommer från olivträdets blad (Olea europaea) som växer i det europeiska medelhavsområdet. Olivblad har en tusenårig historia som hälsomedel för diverse åkommor både i förebyggande syfte för immunsystemet och för att lindra befintliga symptom. Precis som oliver och olivolja innehåller olivbladsextrakt hälsosamma ämnen, men i en högre koncentration.
Olivblad innehåller bland annat polyfenoler, där oleuropein är den mest omtalade. Oleuropein har visat sig kunna hjälpa till att stimulera produktionen av de vita blodkropparna, samt besitter en unik förmåga att motverka reproduktion av bakterier i kroppen. Oleuropein har även en antioxidant förmåga, som hjälper till att motverka cellnedbrytning (läs mer om detta nedan).
Olivbladsextrakt mot förkylning
Olivbladsextrakt har länge använts mot virus, infektioner och svamp, och har studerats för sin effekt på immunsystemet. Det man har upptäckt är att oleuropein verkar tillsammans med aminosyror för att ta sig in i celler och och hämma bakterier och virus att sprida sig. Detta utan att skapa en resistens eller obalans i den naturliga bakteriefloran.
Oleuropein fungerar även som en antioxidant som motverkar att oxidativ stress uppstår. När vi har en osund livsstil, exempelvis äter en bristfällig kost, utsätts för strålning eller röker, frisätts fria radikaler i kroppen. Dessa fria radikaler bryter sedan ner våra celler och föråldrar dem. Det finns flera näringsämnen som fungerar som antioxidanter och agerar motpol till dessa, och hela tiden pågår en kamp mellan fria radikaler och antioxidanter i kroppen. Det är när de fria radikalerna väger över som oxidativ stress uppstår, och kan verka negativt för vår allmänna hälsa. Därför är det viktigt att dels se till att undvika skadliga ämnen och dels få i sig ämnen som fungerar som antioxidanter.
Olivbladsextrakt mot högt blodtryck
En annan del av olivbladsextraktets verkan som har studerats noggrant är dess effekt vid högt blodtryck, där det även finns vetenskaplig dokumentation. I en studie (1) undersökte man effekten av olivblad i jämförelse med behandling vid milt förhöjt blodtryck, och upptäckte att olivbladsextraktet var lika effektivt.
En annan studie (2) gjordes på flera tvillingpar där den ena tvillingen fick olivbladsextrakt och den andra fick placebo. Där såg man både en sänkning av blodtrycket och en förbättring av kolesterolvärden hos de personer som fått olivbladsextrakt.
Högt blodtryck är en riskfaktor för hälsan, och vid milt förhöjt blodtryck är de vanligaste åtgärderna att förbättra kosthållning och motionsvanor, och här kan kosttillskott med olivbladsextrakt vara ett komplement. Vid allvarligare fall av högt blodtryck där starkare botemedel är inblandat, bör man alltid rådfråga sjukvården innan man kombinerar med örttillskott då dessa kan påverka effekten av botemedlet.
Har olivbladsextrakt biverkningar?
Olivbladsextrakt som kosttillskott har inga rapporterade biverkningar vid en normal användning. Det man dock bör vara uppmärksam på är kombinationen av örttillskott och botemedel, och alltid kontrollera med sjukvården före användning. Kosttillskott med olivblad rekommenderas heller inte till gravida och ammande.
Källor studier:
- Olive (Olea europaea) leaf extract effective in patients with stage-1 hypertension: comparison with Captopril. Susalit E1, Agus N, Effendi I, Tjandrawinata RR, Nofiarny D, Perrinjaquet-Moccetti T, Verbruggen M. 2011.
- Effect of EFLA 943 in adault twins with mild hypertension Mocetti, Schmidlin, Aydogan, Bradi, Busjahn. 2010.
Övriga källor:
Olivextrakt kan sänka blodtrycket, Epoch Times 17 sep 2008.
Mic McMullen, fytoterapeut för Aftonbladet Hälsa 8 dec 2000.