Havrefrallor med fyllning
En smörgås med matig fyllning är perfekt lunch att ta med på picknicken. Här har vi bakat underbara havrefrallor och tipsar om två mättande fyllningar att lägga i dem.
Ingredienser till ca 20 brödbullar |
50 g jäst |
3 dl fingervarmt vatten |
3 dl kesella |
2 dl havregryn |
1/2 dl vetekli |
1 1/2 tsk salt |
1/2 dl olivolja |
3 dl fint rågmjöl |
7-9 dl vetemjöl, bovetemjöl eller teffmjöl |
Fyllning 1: Örtkeso, groddar och grillad aubergine |
250 g naturell keso |
1 msk hackad dill |
1 msk hackad gräslök |
1/2 tsk dijonsenap |
Groddar, t. ex. alfaalfa |
1 st aubergine |
Olivolja |
Salt och peppar |
Fyllning 2: Avokadosmör, äggsallad och grönkål |
1 st avokado |
2 kokta ägg (6 minuter) |
1 msk grekisk yoghurt |
1 krm paprikapulver |
2 msk hackad rödlök |
2-3 stora blad grönkål |
Olivolja |
Salt och peppar |
Gör såhär: Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet. Blanda tills jästen har lösts upp. Blanda ner havregryn, vetekli och kesella och låt stå i några minuter. Tillsätt salt, olivolja, rågmjöl och vetemjöl lite i taget och blanda ihop till en deg. Knåda några minuter med degkrokar eller för hand. Låt degen jäsa i ca 45 min under en handduk. Ta upp degen på ett bord och dela i 20 bitar som du formar till runda bollar. Sätt ugnen på 250 grader och låt bollarna jäsa 30 min till under en handduk. Pensla bröden med uppvispat ägg, vatten eller olja och strö över havregryn. Grädda bröden i mitten av ugnen i 10-13 min och låt svalna på ett galler.
Fyllning 1: Blanda keson med örterna och senapen. Skär auberginen på längden i cirka 4 cm tjocka skivor. Pensla skivorna med olivolja och grilla i grillpanna eller stekpanna ett par minuter på varje sida. Salta och peppra efter smak. Dela bröden och lägg på örtkeson. Lägg på en lagom mängd med groddar ovanpå keson och toppa med 1-2 skivor grillad aubergine. Vill du ha lite extra sälta och smak, riv lite parmesan på auberginen. Lägg på locket och packa in mackan i smörgåspapper.
Tips! Testa att göra egna groddar med hjälp av vår groddskola istället för att köpa färdiga.
Fyllning 2: Dela och gröp ur avokadon i en liten skål. Häll på några droppar olivolja och salta och peppra. Mosa med en gaffel tills det blir som ett bredbart avokadosmör. Koka äggen i 6 minuter. Skölj äggen i kallt vatten och låt svalna innan du skalar och delar dem i halvor. Gröp ur äggulan i en skål och blanda med yoghurt, lök, paprikapulver, salt och peppar och rör om till en smet. Hacka äggvitan i småbitar och blanda i. Strimla grönkålen i fina strimlor och lägg i en skål, häll på ett par droppar olivolja, salta lätt och krama in olivoljan för att göra grönkålen mjukare. Dela bröden och bred på avokadosmör på botten och locket. Lägg på ett par matskedar äggsallad på bottenhalvan och toppa med strimlad grönkål. Lägg ihop bröden och packa in i smörgåspapper.