Healthwell Vitamin D3 5000 IE
- Normalt immunsystem
- Bidrar till kalciumupptaget
Andra alternativ
- Produktbeskrivning
- Näringsinnehåll
- (594) Recensioner
- Leverans & betalning
D-vitamin - vårt mest högdoserade
Under de mörka vintermånaderna är det svårt för många att få i sig tillräckligt med D-vitamin och därför presenterar vi nu vårt mest högdoserade D-vitamintillskott någonsin: Vitamin D3 5000 IE från Healthwell. D-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen, såsom att upprätthålla ett fungerande immunsystem och stärka upp skelett och tänder. Studier har även visat att det är lättare att bli gravid genom konstgjord befruktning, IVF, om man har rätt nivåer av D-vitamin i kroppen (1).
Vitamin D3 5000 IE innehåller naturligt fett från fårull och är en fettlöslig vitamin som behöver en liten mängd fett för att kunna tas upp av kroppen.
- Passar bra under vinterhalvåret
- Naturligt fett från fårull
- Bidrar till vår allmänhälsa
- Mycket högdoserat, 5000 IE
- Lättupptaglig form
Vad är D-vitamin bra för?
Vitamin D3 är känd som ”solens vitamin” eftersom den bildas när solens UVB-strålar når kolesterolet i vår hud. I Sverige är solen bara tillräckligt stark för att detta ska ske ett par timmar om dagen under sommarmånaderna. Den dos av D-vitamin som bildas i huden under sommaren kan lagras i kroppen, men räcker endast några månader och oftast inte hela vintern. Enligt Livsmedelsverket är vitamin D3 en av de vitaminer som vi på norra breddgrader riskerar att få för lite av. D-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen. Den bidrar bland annat till att reglera kalciumbalansen, vilket i sin tur innebär att den bidrar till att stärka upp skelettet och våra tänder. Cellerna och vårt nervsystem behöver D-vitamin för att fungera korrekt och det är även ett förstadium till hormoner. Läs mer om D-vitamin.
D-vitamin gör mig piggare och gladare.
- Lena
Tips! När man äter en högre mängd D-vitamin är det bra att komplettera med vitamin K, för att hjälpa kroppen att slussa kalciumet dit det gör som mest nytta i kroppen.
D-vitamin i mat
Den främsta källan till D-vitamin är solen, som ger oss 90 % av vårt D-vitamin. Förutom det finns D-vitamin i fet fisk som lax, makrill och sill, samt äggula och kött. Det finns även i magra mjölkprodukter som ofta blivit berikade med D-vitamin samt viss vild svamp.
Största naturliga källan av D-vitamin kommer från solens strålar.
IVF och D-vitamin
Studier har visat att kvinnor som genomgår en konstgjord befruktning, IVF, har lättare att bli gravida om de har normala nivåer av D-vitamin, än kvinnor med för låga nivåer (2). Folsyra är ett annat vitamintillskott som rekommenderas under just graviditeter eftersom vitaminet minskar chansen till ryggmärgsbrock hos fostret. Folsyra med tillsatt D-vitamin finns även som kosttillskott och ger dig därmed en komplett kombination av dessa viktiga vitaminer. Detta resultat kan vara intressant för kvinnor som bor på nordliga breddgrader och inte ser solen så mycket under vinterhalvåret. Men främst kvinnor med afrikanskt och asiatiskt ursprung bör ha extra koll på sitt intag då de har en lägre förmåga att ta upp solljus här i norr. För den som vet med sig att man har låga nivåer av D-vitamin kan ett kosttillskott därför vara gynnsamt.
Hur vet jag om jag har brist på D-vitamin?
Äldre och de som bär heltäckande kläder även under sommarhalvåret löper större risk att drabbas av D-vitaminbrist. Om man får brist på D-vitamin kan detta visa sig på olika sätt eftersom kalciumbalansen påverkas. Ibland har brist på D-vitamin förknippats med depression, något som det dock inte finns tillräckligt med forskning på. Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn. Det visar sig i form av mjukt och missformat skelett. Hos vuxna kallas det benuppmjukning, osteomalaci. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper, något som dock är mycket ovanligt i Sverige.
Vitamin D3 5000 IE är ett högdoserat vitamintillskott från Healthwell.
Kan man få i sig för mycket D-vitamin?
Det är inte möjligt att överdosera D-vitamin från solen eftersom överskottet lagras i vår kropp och frigörs i kroppen när det behövs. Man kan inte heller få i sig farliga mängder med D-vitamin enbart via maten. Naturligt är det därför väldigt svårt att få biverkningar av D-vitamintillskott. Det kan dock vara bra att undvika att äta flera tillskott med D-vitamin samtidigt.
Referenser:
1 & 2. Nick Voulgaris, Labrini Papanastasiou, George Piaditis, Anna Angelousi, Gregory Kaltsas, George Mastorakos, Eva Kassi. 2017. Vitamin D and aspects of female fertility. (Hämtad 2023-06-13)