Honungens hälsoeffekter
Honung är känt för att ha en rad olika hälsofördelar. Lär dig mer vad honung är och hur det kan användas ur ett hälsoperspektiv.
- Vad är honung?
- Hälsoeffekter av honung
- När får honung kallas ekologisk?
- Vad är manukahonung
Honung har flera hälsoeffekter och har flera användningsområden.
Vad är honung?
Honung blir till av att bin hämtar nektar som finns i blommor och nektarn omvandlar de sedan till honung som de lagrar i vaxkakor inne i bikupan. Honungen är redo att skördas när bina sätter ett vaxlock över vaxkakan. Vaxkakorna plockas ut och man slungar vaxkakorna. Man kan jämföra det likt en centrifug som slungar ut honungen ut vaxkakorna. Sedan silas honungen, man tar bort vaxrester och när det är klart har man fått nyslungad honung. Nyslungad honung är rinnande och bärnstensfärgad.
Honung innehåller cirka 20 % vatten och cirka 75 % sockerarter. Mycket av sockret innehåller fruktsocker och druvsocker medan resten utgörs av enzymer, mineralämnen, aminosyror, vitaminer och inhibiner vilket är ett bakteriehämmande ämne. Ingenting får tillsättas eller tas bort i honung eftersom ordet honung är skyddat och endast får användas som beteckning på produkter som “har sitt ursprung i söta ämnen som bin har samlat i naturen.” Det finns smaksatt honung men då måste det skrivas ut.
Honung används bland annat till matlagning, bakning, hudvård, hårvård och inom hälsa.
Hälsoeffekter av honung
Honung har använts som medicin och föda sedan urminnes tider. Man brukar säga att honung är läkande och har flera hälsosamma egenskaper. Honung innehåller mycket av det söta fruktoset som ger honung färre kalorier än vanligt vitt socker och det ger inte heller samma blodsockertoppar som vitt socker. Honung är ett bra komplement till till sötningsmedel.
Svenska forskare har hittat en unik bakterieflora i binas mage som består av minst tio olika mjölksyrabakterier. Dessa bakterier tillverkar ämnen som har antibakteriella egenskaper. Du kan använda honung för dess antibakteriella egenskaper i hudvård eller på insektsbett för att läka och lugna huden. Honung innehåller antioxidanter, vitaminer och proteiner vilket är positivt för kroppen.
Tänk på att välja äkta honung från naturlig och varierad flora, exempelvis skogshonung som innehåller mer nyttigheter än odlad honung. Försök att välja honung från Sverige för att stödja svensk produktion av honung!
När får honung kallas ekologisk?
För att producera ekologisk honung måste man följa de regler som finns för ekologisk biodling. Nektar och pollen från ekologiska odlingar eller naturområden måste finnas inom en radie på 3 km från bikupan. Det blir därför svårt för honung från stadsbin att kallas ekologisk. På vintern matas bina med ekologisk honung eller socker.
Vad är Manukahonung?
Manukahonung är blivit mycket populärt de senaste åren. Manukahonungen kommer från Nya Zeeland och är mycket speciell då den unika nektarn från manukaträdets blommor ger honungen en antibakteriell effekt. Den kan både ätas och smörjas in på kroppen samt kallad för “naturens antibiotika”. Använd Manukahonung för att lindra hudirritation, hudproblem eller att söta mat och bakverk.
Tips! Läs mer om manukahonung.