Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Hur man lär sig bättre självkänsla

Självkänsla är något man bygger upp under hela sitt liv. En dålig självkänsla kan ha många olika anledningar. Här hjälper vår hälsoinspiratör Susanna Jungblom oss med hur vi enkelt kan bygga upp den.

Susanna Jungblom sitter på en brygga en sommardag. Självkänslan byggs upp under hela livet.

Hur får man bättre självkänsla?

Självkänsla är så brett och stort och något man kan få jobba med hela livet. Hur självkänslan är beror på var man befinner sig i livet och vad man har bakom sig. Susanna tror att A och O är att man har en bra hälsa men även att man är snäll mot sig själv och tar hand om sig, inte bara fysiskt utan även mentalt.

- Påminn dig själv om att du är tillräcklig. När du vaknar på morgonen och ser dig i spegeln kan du säga “vad du är vacker och värdefull, nu tar vi denna dagen”.

När du vaknar på morgonen och ser dig i spegeln kan du säga “vad du är vacker och värdefull, nu tar vi denna dagen”.

Det är även viktigt att man gör bra saker, att man tränar eller är aktiv på olika sätt, äter bra, tar sig tid för avkoppling och nedvarvning och faktiskt tar hand om sig själv, för vi har bara en kropp, säger Susanna. Man kan tänka att man ska behandla sig själv som man skulle behandla en vän, för visst säger man inte till sin bästa vän “åh vad du är ful idag”?

Olika saker man kan göra för bättre självkänsla

Susanna försöker se det positiva i saker - även motgångar, som hon ser som lärdomar. Det är även viktigt att känna av energier från andra personer och fundera över vilka du umgås med, är de allmänt negativa med ett negativt tankesätt eller är de positiva och vill lyfta andra? Personer som är negativa ska du helst lämna bakom dig, för man blir som man umgås. Fundera också på vad som får dig att må bra och gör vad du kan göra för att boosta dig själv.

- Känner du dig bättre när du sminkar dig? Gör det då. Jag behöver göra iordning mig för att känna mig fin. Gör jag inte det och sitter i pyjamas och jobbar får jag inte en bra start och känner mig inte fin på samma sätt.

Porträtt på Susanna Jungblom med mörk bakgrund.Genom att visa tacksamhet för det man redan har i livet, kan man öppna upp för fler positiva saker i sitt liv.

Susanna brukar skriva affirmationer med hennes mål för dagen och vad hon vill uppnå, men även vad hon är tacksam för. Det är viktigt att visa tacksamhet för det man har i livet, då är man öppen för att ta emot positiva saker i sitt liv. Susanna menar att det finns mycket man kan göra, som faktiskt är enkla saker. Att inte stressa är också viktigt, men att säga till någon att sluta stressa brukar sällan hjälpa, istället finns det andra knep. Susanna brukar göra en andningsövning flera gånger om dagen, och den tar bara någon minut men gör otroligt mycket.

- Jag sätter mig ner och sträcker ut handflatan framför mig, det är min grund som jag startar från. Sedan andas jag in, tänker att jag går ut i tummen, håller andan lite, går tillbaka till basen och andas ut. Sedan pekfingret, alla fingrar och tillbaka. Jag brukar blunda. Om du inte vet hur länge du ska andas kan du räkna till fyra, du andas in fyra, håller andan fyra och ut fyra. När du har gjort alla fingrar öppnar du ögonen och då är det som att all stress bara släpper och du är redo igen.

För Susanna har andning blivit naturligt, det hjälper henne jättemycket. En kort stund där fokus ligger på andningen kan hjälpa att minska stress och finna ro på ett enkelt sätt. Dessutom kan det användas när och var som helst.

- Andningsövningar kan hjälpa för så mycket. Jag gör det för mina klienter som kan ha problem med sötsug eller som vill gå ner i vikt. Då kan övningarna vara ett väldigt bra sätt att “surfa” på sötsuget. Är du hungrig eller är du sugen för att du är ledsen? Efter andningsövningen känner du att nej, jag är inte sugen längre. Det är enkelt, det är gratis. Varför inte testa liksom.

Boosta dig själv genom:

  • Bra mat
  • Fysisk aktivitet
  • Stressa inte, försök finna ro
  • Umgås med positiva människor som lyfter andra
  • Andningsövningar
  • Prata alltid snällt med dig själv
  • Skriv affirmationer

Susannas väg till bättre självkänsla

Susanna har en väldigt bra självkänsla idag, hon är trygg med sig själv och älskar sig själv. Men att ta sig dit har varit en bergochdalbana.

- Jag har gått igenom alla möjliga stadier i livet. Det är framförallt efter att jag blev mamma som jag känner att jag börjar prioritera mig själv och min egen hälsa. Tack vare att jag har läst på om hur man ska ta hand om mig själv har självkänslan blivit bättre. Jag vill finnas här för mina barn så länge jag bara kan.

Istället för att göra saker redan när man är sjuk och dålig, kan man faktiskt göra otroligt mycket innan man blir det. Susanna fick som en snöbollseffekt när hon började ta hand om sig själv bättre. Hon började med träning och kände hur bra hon kunde må med endorfiner som sprutade, ett plus var också att hon fick tillbaka sin kropp efter graviditeten. Sedan blev hon intresserad av kost, började plugga till hälsocoach, lärde sig stresshantering och sedan rullade det på.

- Jag är aldrig färdigutbildad, jag vill alltid lära mig mer om hur man kan förbättra sin hälsa. Nu är jag inne mycket på den mentala biten och har börjat mycket mer med meditation, avslappningsövningar, andningsövningar. Det är en kombo av allt möjligt.

Livet med bättre självkänsla

Alla har den inre rösten som någon gång säger att man inte duger, men den ska man säga “nej tack” till och istället ändra till en positiv röst. Man ska prata snällt med sig själv. Susanna har ofta fått höra att hon är för positiv och att hon inte ska vara så glad. Men vad är det värsta som kan hända om man är positiv? Att man har gått och varit glad i onödan, vilket inte låter så tokigt alls.

- Man ska inte jämföra sig med andra, alla är unika. Det finns ingen annan som är som du. Hur häftigt är inte det? Du är verkligen unik och du har dina egna fantastiska egenheter som ingen annan har. Se det som en superkraft.

Man ska inte jämföra sig med andra, alla är unika. Det finns ingen annan som är som du. Hur häftigt är inte det?

Visualisera ditt liv

Susanna har alltid visualiserat och tänkt på hur hon vill att livet ska vara, och mycket som hon har tänkt, har faktiskt slagit in i hennes liv. Med det sagt ska man inte bara tänka att “nu får jag 10 000 kr”, utan istället visualisera ett mål man vill nå, det blir mycket lättare att ta sig dit man vill då.

- För kanske 20 år sen när The Secret kom ut så lyssnade jag på den som ljudbok. Då kände jag att, det här är ju sant. Det är mycket jag har varit med om som jag har visualiserat som har slagit in i mitt liv.

Du kan försöka se framför dig i ditt huvud hur du är, hur du tänker och hur du agerar i situationer när du känner att du har en stark självkänsla. Genom att visualisera kan du medvetet fantisera och föreställa dig själv som den person du önskar vara. Precis så som du kan börja tro på negativa saker du tänker om dig själv, kan du lika starkt tänka åt det positiva hållet.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Kost för bättre ledhälsa

Kost för bättre ledhälsa

Vilka livsmedel är extra bra för våra leder? Lär dig mer här!
 
Kost för en bättre tarmflora - och bättre mående?

Kost för en bättre tarmflora - och bättre mående?

Stor intervju med Robert Brummer, expert på tarm-hjärn-axeln.
 
Rör dig till en bättre ledhälsa

Rör dig till en bättre ledhälsa

För att dina leder ska må bra behöver du röra på dig.
 
Yoga för nybörjare

Yoga för nybörjare

Lär dig allt du behöver för att komma igång med yoga!
 
Mat för dig med IBS-mage

Mat för dig med IBS-mage

Lindra IBS-mage med enkla medel.
 
Vad är rooibos?

Vad är rooibos?

I denna artikel får du lära dig mer om det hälsosamma rooibosteet.
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
 
Är choklad nyttigt - egentligen?

Är choklad nyttigt - egentligen?

Sanningar och myter kring choklad.
 
Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Krydda maten mer! Vi listar de 10 vanligaste kryddor och dess hälsoeffekter.
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Vill du komma igång med yoga? Få de bästa tipsen!

Vill du komma igång med yoga? Få de bästa tipsen!

Vår ambassadör, yogainstruktören Johanna Hector delar med sig!
 
Vad är adaptogener?

Vad är adaptogener?

Adaptogener hjälper celler att anpassa sig till stress och andra påfrestningar.
 
Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna på bästa sätt?
 
Muskel- och ledhälsa

Muskel- och ledhälsa

Genom rätt träning och kost kan du påverka din muskulatur och dina leder.
 
Träna för fettförbränning

Träna för fettförbränning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
 
Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
 
Hälsofördelar med vegetarisk kost

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
 
GI-metoden med tabell

GI-metoden med tabell

Livsmedelstabell över GI-värden.
 
Så tar du hand om dina leder

Så tar du hand om dina leder

Rätt träning och kost främjar en god ledhälsa.
 
Intermittent fasta

Intermittent fasta

Läs om intermittent fasta, som är underbyggt av en del vetenskaplig forskning.