Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Huskur vid bihåleinflammation

Bihåleinflammation drabbar de flesta någon gång i livet, och uppstår ofta i samband med förkylning eller allergi. Det kan vara långdraget, obehagligt och göra väldigt ont, men som tur är beror det sällan på något allvarligt och går över av sig självt tids nog. Under tiden finns det flera huskurer som kan lindra symtomen och hjälpa dig att må bättre igen.

Kvinna sitter i sin säng och lutar sig fram över en skål med hett vatten, med en pläd runt huvudet. Bihåleinflammation uppstår ofta i samband med en förkylning.

Vad är bihåleinflammation?

Bihåleinflammation, eller sinuit som det också kallas, är en inflammation i bihålorna. Bihålorna är hålrum i ansiktet som är kopplade till näsan. Bihålornas viktigaste roll är att de ska fukta och filtrera luften vi andas, samt producera slem.

En inflammation i bihålorna kan uppstå på grund av olika faktorer, som infektioner eller allergier (1). Under en förkylning kan slemhinnorna i näsan och bihålorna svullna upp, och slemmet och vätskan som bihålorna producerar samlas inne i hålrummen. Slemmet och vätskan fastnar, och skapar tryck, smärta och obehag (1,2).

Bihåleinflammation orsakas ofta av virus, men kan också bero på en bakterie. Ett exempel är bakterien Haemophilus influenzae (3) som kan orsaka olika infektioner i de övre luftvägarna, till exempel bihåleinflammation och mellanöreinflammation (3).

Symtom vid bihåleinflammation

Vanliga symtom vid bihåleinflammation kan vara:

  • Smärta eller tryck i ansiktet, ofta mer på ena sidan
  • Nästäppa
  • Sämre eller påverkat luktsinne
  • Ont i tänderna i överkäken, särskilt när du lutar dig framåt
  • Ibland feber

Källa: 1177.se (2)

Vad ska man göra vid bihåleinflammation?

Bihåleinflammation går oftast över av sig självt, oavsett om inflammationen beror på bakterier eller virus. Det gör att man oftast inte behöver söka vård utan kan behandla hemma med vila och lindrande huskurer. I allvarliga fall eller om inflammationen inte går över kan du behöva söka vård.

Hur får man bort tryck i bihålorna?

Tryck i bihålorna som beror på bihåleinflammation kommer ge med sig på samma sätt som själva inflammationen. Samma huskurer som kan hjälpa mot bihåleinflammation kan därför också ge lindring mot själva trycket i bihålorna.

Huskurer vid bihåleinflammation

Medan du är hemma och kurerar dig finns det flera vanliga huskurer du kan ta till för att lindra symtomen – säkerligen har du redan några av dessa hemma! Här nedan listar vi våra bästa tips på huskurer för att lindra bihåleinflammation.

Gör ett ångbad - Ett ångbad kan hjälpa dig att öppna passagerna i näsgångarna, och på så sätt lindra trycket. Koka upp en eller två liter vatten och häll över i en stor skål. Luta ansiktet över skålen på ett avstånd som känns behagligt, och lägg en handduk över dig och skålen för att hålla inne vattenångan. Detta skapar en liten ångbastu för ditt ansikte. Håll ögonen stängda och andas in ångan genom näsan. Låt ångan hjälpa dina slemhinnor att svälla av och njut. Du kan även tillsätta en droppe eterisk olja såsom pepparmyntsolja, tallbarrsolja eller eukalyptusolja. Se till att den eteriska oljan är av hög kvalitet.

Varm kompress - En varm kompress till ansiktet är en enkel metod för att lindra tryck och obehag i bihålorna. Använd en ren handduk och blöt den i varmt vatten. Vrid ur den så att den inte droppar. Håll den varma kompressen mot ditt ansikte, särskilt runt näsan, kinderna och pannan där bihålorna finns. Se till att temperaturen är behaglig och inte för varm. Värmen kan kännas skön och hjälpa till att öka blodflödet och minska smärta.

Drick ordentligt - Se till att du får i dig tillräckligt med vätska under sjukdomen. Vätska tunnar ut slemmet och gör att det lättare kan passera de svullna slemhinnorna. Om du tycker vanligt vatten är lite tråkigt så kan du smaksätta med till exempel citron, honung eller en god smaksättare. En kopp te är också bra för lite extra värme och ånga i näsan och bihålorna.

Håll det fuktigt hemma - Torr luft kan göra att slemhinnorna torkar ut samtidigt som de är svullna. När luften är torr, blir slemhinnorna i näsan och bihålorna torrare, vilket kan göra att slemmet blir segare. Detta kan i sin tur förvärra trycket och leda till ökad irritation och förlängd återhämtning. Att använda en luftfuktare eller aromadiffuser med eteriska oljor kan hjälpa till att hålla slemhinnorna fuktiga och underlätta för slemmet att rinna bort. Eteriska oljor, som till exempel tallbarrsolja, kan med fördel användas under natten för att ta del av dess fördelar. Har du ingen sådan hemma kan du öka luftfuktigheten genom att ställa en vattenbehållare på elementen, som till exempel en vattenfylld skål eller burk. När vattnet värms upp av elementet, börjar det avdunsta, vilket bidrar till att fukta luften i rummet. Denna metod kan hjälpa till att lindra torra slemhinnor och göra det lättare att andas om luften är för torr.

Gör en egen koksaltlösning - Genom att skölja näsan och näsgångarna med en koksaltlösning rensas gångarna och bihålorna på slem. Detta kan verka lindrande under en bihåleinflammation. I en koksaltlösning för nässköljning bör du använda salt utan jod. Det är bäst att använda rent natriumklorid, alltså vanligt bordssalt utan tillsatser som jod eller klumpförebyggande medel, eftersom dessa tillsatser kan irritera slemhinnorna. Blanda en halv liter ljummet vatten med en tesked rent salt och värm upp vattnet till kroppstemperatur. Häll in i ena näsborren så att det rinner ut ur den andra.

Tips! Om du inte vill göra en egen finns det även färdiga koksaltlösningar att köpa.

Stå upp och rör på dig - Se till att resa på dig och gå runt hemma regelbundet. Att vara uppe och röra på sig istället för att ligga ner kan minska svullnaden i näsans och bihålornas slemhinna, vilket i sin tur minskar trycket i ansiktet.

Sov med en extra kudde - Höj upp huvudändan på sängen med en extra kudde under huvudet eller under bäddmadrassen. Att hålla huvudet högre minskar svullnaden i näsan och bihålorna, och kan därför lindra symtomen.

Undvik rökning - Rökning och rök leder till att slemhinnorna svullnar upp, och både ökar risken för bihåleinflammation och försvårar läkning efter inflammation. Undvik att röka överlag, men särskilt under perioder av sjukdom.

Vila - Ett klassiskt råd som är värt att påminna om. Kroppen behöver återhämtning för att läka ut inflammationen. Om du känner dig sjuk ska du inte träna över huvud taget, utan vänta tills du mår bättre igen. Ta sedan små steg tillbaka till din vanliga träningsnivå.

Eteriska oljor och luftfuktare:

 
PURE Pepparmyntsolja
 
PURE Tallbarrsolja
 
PURE Eukalyptusolja
 
Aroma Diffuser Vapor
 
Luftfuktare LB 37
 
Aroma Diffuser Astro
 
Diffuser Nova
 
Rengöring Diffuser
 
Aroma Diffuser LA 30
 
Aroma Diffuser LA 40
 
Aroma Diffuser wood

Honung, salt och smaksättare:

 
Havssalt Finmalet
 
Manukahonung
 
Bolero Sticks
 
Manukahonung 250 g
 
Manukahonung 500 g
 
Bolero Sticks Mix
 
Manukahonung 250g
 
Keltiskt Havssalt Fint
 
Celtic Havssalt Fint
 
Primörhonung
 
Manukahonung

Referenser:

1. Kry. 2023. Bihåleinflammation – sinuit, rinosinuit. (Hämtad 2024-09-20)

2. 1177. 2021. Bihåleinflammation. (Hämtad 2024-09-20)

3. Folkhälsomyndigheten. 2024. Sjukdomsinformation om Haemophilus influenzae-infektion (invasiv). (Hämtad 2024-09-20)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Huskur vid magkatarr

Huskur vid magkatarr

Våra bästa husmorstids för huyr du lindrar din magkatarr.
 
Enkla huskurer vid halsbränna

Enkla huskurer vid halsbränna

Läs om flera traditionella huskurer som kan hjälpa till att lindra besvären!
 
Allt om äppelcidervinäger

Allt om äppelcidervinäger

Lär dig mer om äppelcidervinäger - vad är den så kallade modern hur används den?
 
Curcumin från gurkmeja

Curcumin från gurkmeja

Åmnet curcumin är intressant för hälsan och lederna utifrån flera aspekter.
 
Oil pulling - naturlig munskölj

Oil pulling - naturlig munskölj

Oil pulling - Gör din egen naturliga munskölj och lär dig metoden här!
 
Ingefära: den kryddiga superroten

Ingefära: den kryddiga superroten

Ingefära är rikt på verksamma gingeroler, antioxidanter och mineraler.