Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Huskur vid magkatarr

Magkatarr drabbar de flesta någon gång i livet och kan vara riktigt besvärligt. Orsakerna kan vara många men det finns vissa saker man kan tänka på för att underlätta symtomen. Här delar vi med oss av våra bästa husmorstips för hur du kan lindra din magkatarr.

Hur känns magkatarr?

Magkatarr används som ett samlingsnamn för olika besvär i den övre delen av magen och går inom vården under namnet “funktionell dyspepsi” (1). Symtomen på magkatarr kan variera men många upplever en obehagskänsla eller smärta högt upp i maggropen. Man kan till exempel känna sig uppblåst, drabbas av illamående, hungersug eller tidig mättnadskänsla och besvären kan pågå under olika lång tid.

Varför får man magkatarr?

Det finns två typer av magkatarr: akut eller kronisk. Den akuta typen orsakas ofta av yttre omständigheter såsom högt alkoholintag eller vissa receptfria värktabletter. Den kroniska varianten ger besvär över längre tid och kan bero på en bakterieinfektion eller hög syraproduktion (2). Vanor som rökning, starkt kryddad mat, kost som innehåller mycket fett, kaffe, alkohol och andra sura drycker kan därför förvärra symptomen.

Vad hjälper vid magkatarr?

Magen mår bra av lugn och ro och lindrig magkatarr har ofta en koppling till stress, oro eller oregelbunden kosthållning. Hur man behandlar magkatarr varierar utifrån individens specifika behov men ofta ingår någon typ av livsstilsförändring. Att minska ner på stress kan vara ett steg i rätt riktning och att addera mer motion och fysisk aktivitet kan också hjälpa till att minska besvären. Ett första steg kan alltså vara att se över din livssituation och se om det finns något du kan ändra på.

Tips! Läs om fördelarna med Djup avslappning

Vad ska man äta vid magkatarr?

Kanske vet du redan vad som triggar din magkatarr? Fundera över vilka livsmedel som förvärrar respektive förbättrar obehaget och försök anpassa din kost efter detta. Något du kan tänka på är att äta fler små måltider fördelade under dagen istället för att äta mycket på samma gång. Ät med fördel mat som är snäll mot magen och undvik om möjligt receptfria läkemedel, alkohol och rökning samt kaffe och fet, kryddad mat. Nedan tipsar vi om våra bästa husmorstips mot magkatarr!

Tips! Se till att alltid ha ett mellanmål i väskan så att du inte väntar för länge med att äta. Både hunger och stora portioner mat kan förvärra symtomen så håll dig lagom mätt för att undvika för tom eller för full mage.

Huskurer vid magkatarr

Kokt och mild mat - Lättsmälta livsmedel som ris, kokt kyckling eller fisk kan underlätta för magen då kokt mat är lättare för magen att hantera.

Kamomillte - Kamomill förknippas ofta med avkoppling och vila. Örten kan ha en lugnande inverkan på både mage och tarm. Kamomillte är helt koffeinfritt och passar därför bra att dricka på kvällen innan sänggåendet för en stunds nedvarvning. Om du vill kan du riva ner lite ingefära i teet. Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper och kan dessutom främja produktionen av de viktiga matsmältningsenzymerna.

Äppelcidervinäger - En traditionell kur vid halsbränna, som är ett vanligt symtom vid magkatarr, är att inta äppelcidervinäger före maten. Äppelcidervinäger hjälper nämligen till att öka produktionen av magsyra och främjar därmed matsmältningen. Blanda 1 msk äppelcidervinäger med lite vatten och drick cirka 30 minuter före måltid. Äppelcidervinägern ska med fördel vara ofiltrerad, ouppvärmd och opastöriserad.

Yoghurt - Ett glas yoghurt kan kännas lugnande för magen när symtomen för magkatarr uppträder. Yoghurt innehåller mjölksyrabakterier som kan stötta tarmfloran och verka lindrande vid magproblem. Detta kräver förstås att du inte är känslig mot laktos.

Kombucha - Kombucha innehåller en stor mängd enzymer och probiotika vilka är välkända välgörare för mage och tarm. Då kombucha kan innehålla en del socker kan det räcka med några klunkar före maten.

Syrade grönsaker - Syrade livsmedel innehåller stora mängder mjölksyrabakterier som kan vara hjälpsamt för tarmen. Tarmen förses med levande bakteriekultur som kan påverka immunförsvaret och förbättra tarmhälsan. Syrningsprocessen gör även att C-vitaminet bevaras i grönsakerna. Det kan vara klokt att äta med försiktighet till en början då grönsakerna kan upplevas mer lättuggade och mängden fibrer du får i dig kan bli större än du är van vid.

Probiotika - För att förbättra tarmhälsan i det långa loppet, eller återställa balansen i tarmen efter exempelvis en antibiotikakur, kan ett tillskott med probiotika vara fördelaktigt. Ju fler goda bakterier du har i tarmen – desto bättre.

Tips på produkter:

 
Probiotic Premium
 
Te Kamomill EKO
 
Kultures Kombucha
 
Probiotic Vital
 
Kombucha Eko
 
Äppelcidervinäger
 
Äppelcidervinäger
 
Äppelcidervinäger
 
Äppelcidervinäger
 
Äppelcidervinäger

REFERENSER:

  1. 1177. Dyspepsi-känslig mage. (Hämtad:2024-09-11)
  2. Kry. Magkatarr. (Hämtad: 2024-09-11)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Huskur vid bihåleinflammation

Huskur vid bihåleinflammation

Bihåleinflammation kan göra ont, men som tur är finns det huskurer att ta till!
 
Enkla huskurer vid halsbränna

Enkla huskurer vid halsbränna

Läs om flera traditionella huskurer som kan hjälpa till att lindra besvären!
 
Allt om äppelcidervinäger

Allt om äppelcidervinäger

Lär dig mer om äppelcidervinäger - vad är den så kallade modern hur används den?
 
Curcumin från gurkmeja

Curcumin från gurkmeja

Åmnet curcumin är intressant för hälsan och lederna utifrån flera aspekter.
 
Oil pulling - naturlig munskölj

Oil pulling - naturlig munskölj

Oil pulling - Gör din egen naturliga munskölj och lär dig metoden här!
 
Ingefära: den kryddiga superroten

Ingefära: den kryddiga superroten

Ingefära är rikt på verksamma gingeroler, antioxidanter och mineraler.