Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Incabär: Så nyttigt är det

De gyllene incabären är en riktig tungkittlare och näringsbomb. De flesta av oss känner till bären som Physalis, en exotisk frukt som ofta används till dekoration. De finns även som torkad frukt för den som vill ta del av alla nyttigheter i koncentrerad form.

  • Vad innehåller incabäret?
  • Hälsofördelar

Vad innehåller incabäret?

Incabäret är gyllengult och har en sötsyrlig smak som får tungan att pirra. Bäret har små frön och ett saftigt fruktkött som färskt, med en segare struktur som torkad, ungefär som fikon eller dadlar. Incabäret är rikt på många näringsämnen och en bra källa till vitamin C och flera B-vitaminer, däribland det ovanliga B12-vitaminet som annars mest förekommer i kött och mejeriprodukter. Incabär innehåller även bioflavonoider, karotenoider och fibrer.

Incabärets egenskaper

Det gyllene incabäret växer på många kontinenter i världen, främst i Sydamerika, och finns året runt i tropikerna. Bären växer med tunna blad kring sig. Bäret är stort som en körsbärstomat i färsk och mogen form, då den även kallas physalis. Köttet har små kärnor i sig, ungefär som fikon, och har en god sötma på gränsen till syrlighet. Både färska och torkade incabär är goda att äta precis som de är, eller som ingrediens i bakning eller mysli.

Näringsinnehåll

Vid sidan av sin goda smak innehåller incabär mycket nyttigheter, med vitamin C, B12, antioxidanter och kostfibrer. Bland annat innehåller de motsvarande nästan lika mycket C-vitamin som i citroner, vårt mest välkända vitamin i förkylningstider. C-vitamin medverkar till immunsystemet och har antioxidanta egenskaper. Tack vare sitt höga innehåll av bioflavonoider, tas C-vitaminet upp mycket bra i kroppen, eftersom dessa samverkar.

Incabäret har fått sin orangegyllene färg från karoten, ett provitamin A. Karotener ombildas nämligen till A-vitamin när kroppen behöver det, och bidrar då till ögats funktion och synförmåga.

Incabär är som vissa andra frukter och bär, extra rikt på pektin, en löslig fibertyp som har en gelbildande förmåga i vätska. Detta används ibland i livsmedel som konsistensgivare i exempelvis kräm och sylt, men har även en angenäm hälsofördel för oss. Den gelbildande effekten ger nämligen en ökad mättnadskänsla och sätter igång tarmarnas rörelser. Dessutom bidrar de aktivt till en kolesterolsänkning, genom att föra med sig gallsalter ut ur kroppen. Dessa gallsalter bildas av kolesterol vilket innebär att mer kolesterol går åt till att bilda nya gallsalter efter att fibrerna först med sig dessa ut.

Ät en handfull torkade bär om dagen, precis som de är eller i goda nöt- och fruktblandningar. En boost av näring och mättnad!

Prova att använda dem i frukt- och nötblandningar som ett näringsrikt mellanmål, eller blanda dem i din hemgjorda mysli.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
Därför är blåbär så nyttigt

Därför är blåbär så nyttigt

Blåbärspulver är rikt på antioxidanter och lutein, och smakar dessutom gott!
 
Goji superbäret

Goji superbäret

Gojibär är smakrika små bär, fullt av antioxidanter, mineraler och vitaminer.
 
Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia är ett litet bär med ett fantastiskt näringsinnehåll.
 
Därför är tranbär bra

Därför är tranbär bra

Tranbär är rikt på antioxidanter och används som metod för att motverka UVI.
 
Acai- det näringsrika superbäret

Acai- det näringsrika superbäret

Acai är ett blålila bär från Sydamerika som har mycket högt näringsinnehåll.
 
Mullbär

Mullbär

Mullbär är rikt på näringsämnen och förknippas med blodsockerbalans.
 
Är choklad nyttigt - egentligen?

Är choklad nyttigt - egentligen?

Sanningar och myter kring choklad.
 
Därför är Svart te nyttigt

Därför är Svart te nyttigt

Hur tillverkas egentligen svart te och vad innehåller det för nyttiga ämnen?
 
Glögg med incabär

Glögg med incabär

En av julens måsten är helt klart glögg! Här med en twist.
 
Fiskolja - därför är det så nyttigt!

Fiskolja - därför är det så nyttigt!

Fiskolja innehåller de hälsosamma fettsyrorna EPA och DHA.
 
Blåbärsgröt med acai och jordgubbar

Blåbärsgröt med acai och jordgubbar

Vår ambassadör Moa Hals recept på mättande gröt med blåbär, jordgubbar och acai.
 
Havtorn

Havtorn

Havtorn är ett vanligt bär med ovanligt nyttiga egenskaper.
 
Chiapudding med vanilj, bär och frukt

Chiapudding med vanilj, bär och frukt

Denna krämiga variant av chiapudding är rik på nyttigheter!
 
Så nyttigt är maca

Så nyttigt är maca

Macaroten kallas Amazonas ginseng tack vare sin uppiggande effekt.
 
Proteinrik blåbärssmoothie

Proteinrik blåbärssmoothie

Smoothie med blåbär, ärtprotein och chiafrön.
 
Honungens hälsoeffekter

Honungens hälsoeffekter

Lär dig mer om honung och dess hälsoeffekter.
 
Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
 
Smoothie med bär

Smoothie med bär

En somrig smoothie med hallon och jordgubbar som både läskar och mättar.
 
Julens rödkålssallad med tranbär

Julens rödkålssallad med tranbär

Liva upp den traditionella rödkålssalladen med nyttiga tranbär och valnötter.