Incabär: Så nyttigt är det
De gyllene incabären är en riktig tungkittlare och näringsbomb. De flesta av oss känner till bären som Physalis, en exotisk frukt som ofta används till dekoration. De finns även som torkad frukt för den som vill ta del av alla nyttigheter i koncentrerad form.
- Vad innehåller incabäret?
- Hälsofördelar
Vad innehåller incabäret?
Incabäret är gyllengult och har en sötsyrlig smak som får tungan att pirra. Bäret har små frön och ett saftigt fruktkött som färskt, med en segare struktur som torkad, ungefär som fikon eller dadlar. Incabäret är rikt på många näringsämnen och en bra källa till vitamin C och flera B-vitaminer, däribland det ovanliga B12-vitaminet som annars mest förekommer i kött och mejeriprodukter. Incabär innehåller även bioflavonoider, karotenoider och fibrer.
Incabärets egenskaper
Det gyllene incabäret växer på många kontinenter i världen, främst i Sydamerika, och finns året runt i tropikerna. Bären växer med tunna blad kring sig. Bäret är stort som en körsbärstomat i färsk och mogen form, då den även kallas physalis. Köttet har små kärnor i sig, ungefär som fikon, och har en god sötma på gränsen till syrlighet. Både färska och torkade incabär är goda att äta precis som de är, eller som ingrediens i bakning eller mysli.
Näringsinnehåll
Vid sidan av sin goda smak innehåller incabär mycket nyttigheter, med vitamin C, B12, antioxidanter och kostfibrer. Bland annat innehåller de motsvarande nästan lika mycket C-vitamin som i citroner, vårt mest välkända vitamin i förkylningstider. C-vitamin medverkar till immunsystemet och har antioxidanta egenskaper. Tack vare sitt höga innehåll av bioflavonoider, tas C-vitaminet upp mycket bra i kroppen, eftersom dessa samverkar.
Incabäret har fått sin orangegyllene färg från karoten, ett provitamin A. Karotener ombildas nämligen till A-vitamin när kroppen behöver det, och bidrar då till ögats funktion och synförmåga.
Incabär är som vissa andra frukter och bär, extra rikt på pektin, en löslig fibertyp som har en gelbildande förmåga i vätska. Detta används ibland i livsmedel som konsistensgivare i exempelvis kräm och sylt, men har även en angenäm hälsofördel för oss. Den gelbildande effekten ger nämligen en ökad mättnadskänsla och sätter igång tarmarnas rörelser. Dessutom bidrar de aktivt till en kolesterolsänkning, genom att föra med sig gallsalter ut ur kroppen. Dessa gallsalter bildas av kolesterol vilket innebär att mer kolesterol går åt till att bilda nya gallsalter efter att fibrerna först med sig dessa ut.
Ät en handfull torkade bär om dagen, precis som de är eller i goda nöt- och fruktblandningar. En boost av näring och mättnad!
Prova att använda dem i frukt- och nötblandningar som ett näringsrikt mellanmål, eller blanda dem i din hemgjorda mysli.