Kalium
Kalium samverkar med natrium för att reglera blodtrycket. Balansen mellan dem är därför viktig och du som tränar mycket eller går på tillfälligt kaloriunderskott kan behöva extra kalium. Nedan ser du alla våra tillskott med kalium.
Kalium samverkar med natrium för att reglera blodtrycket. Balansen mellan dem är därför viktig och du som tränar mycket eller går på tillfälligt kaloriunderskott kan behöva extra kalium. Nedan ser du alla våra tillskott med kalium.
Kalium samverkar med natrium för att reglera blodtrycket. Balansen mellan dem är därför viktig och du som tränar mycket eller går på tillfälligt kaloriunderskott kan behöva extra kalium.
Kalium har många viktiga funktioner i kroppen. Det förekommer i alla kroppsvätskor, det mesta inom celler. Kalium hjälper till att reglera mängden vätska i kroppen samt behåller en stabil syra- och basbalans. Kalium bidrar bland annat till en normal muskel- och nervfunktion samt till njurarnas funktion. Det samverkar även med mineralet natrium för att reglera blodtrycket. Kalium hjälper till att sänka blodtrycket, medan natrium hjälper till att höja det. En alltför hög saltkonsumtion kan därför påverka blodtrycket negativt, och en balans mellan de båda mineralerna är viktig att uppnå.Alger, nötter och torkad frukt är rikt på kalium.
Kalium finns i huvudsak innanför cellväggen medan dess intima samarbetspartner natrium, finns utanför cellerna i högst koncentration. Majoriteten av elektrolyterna i kroppen utgörs av natrium och kalium. Elektrolyter håller kvar vätskebalansen i vävnaden och reglerar transport av näring genom cellmembran. Samarbetet mellan dessa två mineraler brukar kallas natrium/kalium-pumpen. Kalium har en nära samverkan med andra mineraler. Bland annat magnesium som hjälper till att hålla kvar kalium i cellen och kalium påverkar hur kroppen använder aminosyror. Om du har brist på kalium kan aminosyror inte omsättas som de ska.Vuxna människor har 150-250 g kalium i kroppen och det utgör 5 procent av mineralinnehållet i kroppen. Kalium finns till övervägande del, ca 98 procent inne i cellerna. Ett genomsnittligt dagligt intag för en vuxen ligger mellan 2 -4 g kalium via maten. Kalium har en viktigt funktion hjärt- och kärlproblem och blodtrycket. Det reglerar rytmen och aktiviteten hos hjärtat. Det är viktigt att hålla en bra balans mellan natrium och kalium för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar. Högt blodtryck är en stor riskfaktor för stroke och hjärtsjukdom. Studier visar att kalium kan sänka blodtrycket hos personer som har högt blodtryck.
Tips! Läs mer om hjärt- och kärlhälsa.
Det finns flera olika kaliumvarianter i tillskott, så var noga med att välja rätt. Kalium-citrat, kalium-karbonat och kalium-aspartat har en hög upptagningsförmåga. Kalium-oxid däremot tas nästen inte upp alls av kroppen och bör därför undvikas.Om du letar efter ett kaliumtillskott, ska du också titta efter mängden elementärt kalium, alltså den mängd som vi faktiskt får i oss från tabletten. Att en produkt innehåller 400 mg kalium-citrat innebär alltså inte att den innehåller 400 mg kalium, eftersom mineralet är bunden till citrat som också tar upp plats i tillskottet. Den elementära kaliummängden i kalium-citrat är 22%, vilket betyder att 400 mg kalium-citrat innehåller 88 mg kalium.Minskat födointag och ökat vätskeintag påverkar mineralbalansen, så du som tränar hårt eller går på diet kan behöva äta extra kaliumrik kost eller ta ett tillskott.
Vid normalt intag finns inga biverkningar. Extrema doser på 15 g eller mer kan ge rubbningar i hjärtrytmen, illamående och svaghet, så det är viktigt att inte överdosera kalium.
Livsmedel som är rika på kalium är bland annat dulse som är en alg, vetekli, torkad frukt, mandlar, dadlar och avokado. Om du äter en varierad och normal kost får du i dig ca 2 000- 4 000 mg kalium per dag. En kosthållning som inte består av mycket grönsaker och frukt utan är riklig på kött, salt och halvfabrikat ökar risken avsevärt för kaliumbrist.