Allt om kakao
Kakao, eller "gudarnas föda", har skördats i flera hundra år och är både gott och nyttigt. Det innehåller bland annat fibrer, mineraler och antioxidanter och kan göra oss både pigga och glada. Läs mer om kakaons egenskaper här!
Hur framställs kakao?
Theobroma cacao är kakaons riktiga namn som betyder "gudarnas föda". I det forna Sydamerika ansåg Aztekerna nämligen att kakaobönorna var Guds gåva till mänskligheten och man har i alla tider använt det i både matlagning och dryck, dels för den goda smakens skull och för dess hälsofördelar.
Kakao växer i tropiska klimat och finns i tre olika sorter: Criollo, Forastero och Trinitario. Bönorna frodas inuti kakaofrukten, som växer på höga träd. Vid framställningen av kakao och choklad torkas och rostas bönorna och varmpressas sedan till kakaomassa och kakaosmör. Beroende på vilken typ av choklad man vill tillverka, blandas dessa sedan i bestämda proportioner. Kakaopulver är torkad och pulveriserad kakaomassa.
Tips! Prova vårt näringsrika chagate med en touch av kakao!
Vad innehåller kakao?
Kakao innehåller fibrer, vitaminer och mineraler som magnesium, zink och järn. Det är dessutom rikt på antioxidanter,så kallade flavonoider och polyfenoler. Den antioxidativa effekten medverkar till att fria radikaler bekämpas i kroppen, som annars börjar slita ut och förstöra våra celler. Polyfenoler främjar även nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att kunna slappna av och i och med det minska blodtrycket (1).
Visste du att det krävs mellan 10-20 kakaofrukter för att framställa 1 kilo choklad!
I kakao finns också teobromin, ett ämne som verkar aktivt för att vidga luftrören, så att blodet kan syresättas (2). Likaså innehåller kakaobönan koffein, och båda dessa ämnen bidrar till att vi känner oss pigga och alerta. Om du någon gång har ätit mycket mörk choklad sent på kvällen, har du säkert känt att det varit svårare att sova!
Sist men inte minst har man i studier sett att kakao och choklad kan påverka vårt humör och vår lust till det bättre (3). Kakao är nämligen rikt på tryptofan, en aminosyra som utgör grundstommen till signalsubstansen serotonin. När serotonin frisätts i kroppen, signalerar detta till hjärnan att vi mår bra vilket i förlängningen även kan ha en positiv inverkan på vår sexlust. Det är inte för inte som choklad under vissa epoker använts som afrodisiakum!
Välj rätt kakao
En stor del av världens kakao odlas i Elfenbenskusten och Ghana och kakaoodlingen är en av de största orsakerna till avskogning i de här länderna (4). Det för med sig många negativa effekter då skövlingen av regnskog kan få stora konsekvenser för klimatet och den biologiska mångfalden.
Då kakaoproduktionen kantas av dåliga arbetsförhållanden, slavarbete och i vissa fall även barnarbete är rättvis handel något att vara uppmärksam på när du väljer kakao (6). Att handla ekologiskt och rättvisemärkt kan vara ett steg mot en bättre chokladindustri och en liten insats för regnskogen, klimatet och arbetsförhållandena för de som arbetar i odlingarna.
Kom ihåg! Kakao och choklad är farligt för både hundar och katter redan i små mängder då de inte kan bryta ner ämnet teobromin. Kontakta en veterinär om ditt djur har fått i sig kakao eller choklad (4).
REFERENSER:
- Valeria Ludovici, Jens Barthelmes, Matthias P Nägele, Frank Enseleit, Claudio Ferri 2, Andreas J Flammer, Frank Ruschitzka, Isabella Sudano. 2017. Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function.(Hämtad: 2024-09-24)
- Bas van den Bogaard, Richard Draijer, Berend E Westerhof, Anton H van den Meiracker, Gert A van Montfrans, Bert-Jan H van den Born. 2010. Effects on peripheral and central blood pressure of cocoa with natural or high-dose theobromine: a randomized, double-blind crossover trial. (Hämtad: 2024-09-24)
- Ji-Hee Shin, Chong-Su Kim, Jiah Cha, Sojeong Kim, Seokoh Lee, Suyeon Chae, Woo Young Chun, Dong-Mi Shin. 2022. Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial. (Hämtad: 2024-09-24)
- Naturskyddsföreningen. 2024. Kakao och choklad.(Hämtad: 2024-09-24)
- Medveten konsumtion. Kakao och choklad. 2021. (Hämtad: 2024-09-18)
- Giftinformationscentralen. Choklad - husdjur. (Hämtad: 2024-09-18)