Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Allt om kakao

Kakao, eller "gudarnas föda", har skördats i flera hundra år och är både gott och nyttigt. Det innehåller bland annat fibrer, mineraler och antioxidanter och kan göra oss både pigga och glada. Läs mer om kakaons egenskaper här!

Kakaobönor.

Hur framställs kakao?

Theobroma cacao är kakaons riktiga namn som betyder "gudarnas föda". I det forna Sydamerika ansåg Aztekerna nämligen att kakaobönorna var Guds gåva till mänskligheten och man har i alla tider använt det i både matlagning och dryck, dels för den goda smakens skull och för dess hälsofördelar.

Kakao växer i tropiska klimat och finns i tre olika sorter: Criollo, Forastero och Trinitario. Bönorna frodas inuti kakaofrukten, som växer på höga träd. Vid framställningen av kakao och choklad torkas och rostas bönorna och varmpressas sedan till kakaomassa och kakaosmör. Beroende på vilken typ av choklad man vill tillverka, blandas dessa sedan i bestämda proportioner. Kakaopulver är torkad och pulveriserad kakaomassa.

Tips! Prova vårt näringsrika chagate med en touch av kakao!

Vad innehåller kakao?

Kakao innehåller fibrer, vitaminer och mineraler som magnesium, zink och järn. Det är dessutom rikt på antioxidanter,så kallade flavonoider och polyfenoler. Den antioxidativa effekten medverkar till att fria radikaler bekämpas i kroppen, som annars börjar slita ut och förstöra våra celler. Polyfenoler främjar även nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att kunna slappna av och i och med det minska blodtrycket (1).

Visste du att det krävs mellan 10-20 kakaofrukter för att framställa 1 kilo choklad!

I kakao finns också teobromin, ett ämne som verkar aktivt för att vidga luftrören, så att blodet kan syresättas (2). Likaså innehåller kakaobönan koffein, och båda dessa ämnen bidrar till att vi känner oss pigga och alerta. Om du någon gång har ätit mycket mörk choklad sent på kvällen, har du säkert känt att det varit svårare att sova!

Sist men inte minst har man i studier sett att kakao och choklad kan påverka vårt humör och vår lust till det bättre (3). Kakao är nämligen rikt på tryptofan, en aminosyra som utgör grundstommen till signalsubstansen serotonin. När serotonin frisätts i kroppen, signalerar detta till hjärnan att vi mår bra vilket i förlängningen även kan ha en positiv inverkan på vår sexlust. Det är inte för inte som choklad under vissa epoker använts som afrodisiakum!

Välj rätt kakao

En stor del av världens kakao odlas i Elfenbenskusten och Ghana och kakaoodlingen är en av de största orsakerna till avskogning i de här länderna (4). Det för med sig många negativa effekter då skövlingen av regnskog kan få stora konsekvenser för klimatet och den biologiska mångfalden.

Då kakaoproduktionen kantas av dåliga arbetsförhållanden, slavarbete och i vissa fall även barnarbete är rättvis handel något att vara uppmärksam på när du väljer kakao (6). Att handla ekologiskt och rättvisemärkt kan vara ett steg mot en bättre chokladindustri och en liten insats för regnskogen, klimatet och arbetsförhållandena för de som arbetar i odlingarna.

Kom ihåg! Kakao och choklad är farligt för både hundar och katter redan i små mängder då de inte kan bryta ner ämnet teobromin. Kontakta en veterinär om ditt djur har fått i sig kakao eller choklad (4).

REFERENSER:

  1. Valeria Ludovici, Jens Barthelmes, Matthias P Nägele, Frank Enseleit, Claudio Ferri 2, Andreas J Flammer, Frank Ruschitzka, Isabella Sudano. 2017. Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function.(Hämtad: 2024-09-24)
  2. Bas van den Bogaard, Richard Draijer, Berend E Westerhof, Anton H van den Meiracker, Gert A van Montfrans, Bert-Jan H van den Born. 2010. Effects on peripheral and central blood pressure of cocoa with natural or high-dose theobromine: a randomized, double-blind crossover trial. (Hämtad: 2024-09-24)
  3. Ji-Hee Shin, Chong-Su Kim, Jiah Cha, Sojeong Kim, Seokoh Lee, Suyeon Chae, Woo Young Chun, Dong-Mi Shin. 2022. Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial. (Hämtad: 2024-09-24)
  4. Naturskyddsföreningen. 2024. Kakao och choklad.(Hämtad: 2024-09-24)
  5. Medveten konsumtion. Kakao och choklad. 2021. (Hämtad: 2024-09-18)
  6. Giftinformationscentralen. Choklad - husdjur. (Hämtad: 2024-09-18)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Lär dig allt om psylliumfröskal

Lär dig allt om psylliumfröskal

Vi går igenom det fiberrika fröets hälsofördelar!
 
Allt om den näringsrika maskrosen

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 
Är choklad nyttigt - egentligen?

Är choklad nyttigt - egentligen?

Sanningar och myter kring choklad.
 
Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayurvediska hälsosystemet.
 
Allt om reishi

Allt om reishi

Läs om supersvampen reishi och vad den används till.
 
Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
 
Allt om enzymer

Allt om enzymer

Läs om enzymernas funktion i magen.
 
Allt om lions mane (igelkottstaggsvamp)

Allt om lions mane (igelkottstaggsvamp)

Lions mane har använts länge inom den kinesiska kulturen. Läs mer om svampen!
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 
Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
 
Allt om superfrukten Baobab

Allt om superfrukten Baobab

Baobab är en näringsrik frukt med antioxidanter, mineraler och kostfibrer.
 
Läs allt om Atkins-dieten

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
 
Allt om äppelcidervinäger

Allt om äppelcidervinäger

Lär dig mer om äppelcidervinäger - vad är den så kallade modern hur används den?
 
Allt om hälsodrycken matcha

Allt om hälsodrycken matcha

Matcha är rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 
Allt om den populära ginseng-roten

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
 
Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Allt om cordyceps

Allt om cordyceps

Läs mer om den populära svampen cordyceps.