Allt om maitake: den näringsrika matsvampen
Maitake, eller "korallticka", är en omtyckt ätbar svamp med lång historia som medicinalsvamp inom japansk och kinesisk medicin. Svampen har ökat i popularitet tack vare sina potentiella fördelar och hälsofrämjande egenskaper. Men den är inte bara välgörande för kroppen – den är dessutom utsökt som matsvamp!
Maitake växer naturligt över hela världen.
Vad är maitake?
Maitake, även kallad “korallticka”, "dancing mushroom", samt “kungen av svamp” i Japan och “Grifola frondosa” på latin, är en ätbar svamp med ursprung från norra Japan. Svampen har en lång historia inom traditionell japansk och kinesisk medicin som medicinalsvamp. Den är även mycket uppskattad som matsvamp tack vare dess umamirika och fylliga smak, med en mild sötma och en lätt nötaktig underton. Namnet kommer från en gammal folksaga och sägs betyda “dansa svamp”, eftersom människor blev så glada när de fann svampen att de började dansa.
Maitake har ett karakteristiskt buskigt och fjäderlikt utseende som liknar en korall, och de växer ofta vid basen av träd. Maitake är vanlig i Asien och Nordamerika men kan även odlas på andra platser. I Sverige är det ovanligt att stöta på en maitakesvamp i naturen, och den är dessutom rödlistad som nära hotad och bör därför inte plockas. Däremot finns den i odlad variant, och är även populär och uppskattad som kosttillskott, både i form av torkat pulver och som kapslar.
Vad är maitake bra för?
Maitake har länge använts inom traditionell kinesisk och japansk medicin för sina potentiellt hälsofrämjande egenskaper. Svampen innehåller betaglukaner och polysackarider, ämnen med många intressanta egenskaper. Betaglukaner är en slags fiber som även återfinns i havre och korn, och som bidrar till normala kolesterolnivåer i blodet.
Maitake betraktas även som en adaptogen, vilket innebär att den kan hjälpa kroppen att hantera stress och pressande situationer. Adaptogener bidrar nämligen med balanserande egenskaper som anpassar sig efter kroppens stundande situation. Maitakesvampens näringsprofil gör den populär för energi, uthållighet och metabolism, men studier visar att det finns fler potentiella hälsofrämjande egenskaper (1).
Maitake och immunsystemet
En av maitakesvampens mest omtalade egenskaper är dess potential att stötta immunsystemet. Den är rik på flera intressanta bioaktiva ämnen, särskilt betaglukaner och proteinkomplex som D-fraction och X-fraction. Studier visar att maitake kan aktivera viktiga immunceller, som makrofager, NK-celler och T-celler, vilket hjälper kroppen att upprätthålla en naturlig balans och motståndskraft (1). Dessutom stödjer svampens glukaner produktionen av viktiga signalsubstanser (cytokiner) som stärker immunförsvaret och kroppens naturliga försvarsmekanismer (1). Maitake innehåller även polysackarider som tros ha antioxidativa egenskaper (2). Mer och djupare forskning krävs dock för att fastställa hur och varför dessa ämnen potentiellt påverkar immunförsvaret samt kroppen, samt i vilken utsträckning de kan bidra till långsiktig hälsa.
Maitake och blodsockerkontroll
Maitake har bland annat studerats för sina potentiella effekter på blodsockernivåer och insulinrespons. Studier utförda på djur visar att maitake-extrakt potentiellt kan bidra till att reglera blodsockret genom att påverka insulinets verkan (1). Forskningen på området är fortfarande i ett tidigt skede, men intresset för svampens roll inom metabol hälsa växer. Maitake anses kunna vara ett naturligt stöd för personer som vill balansera sitt blodsocker som en del av en hälsosam livsstil.
Vad gör maitake för hjärnan?
Maitake innehåller PGM (protein-bound polysaccharides from Maitake), en proteinbunden polysackarid och bioaktiv förening. PGM har visat sig ha flera potentiella hälsofördelar, inklusive immunstödjande och antioxidativa effekter (2). En studie på möss som fick PGM visade positiva resultat på både minne och inlärning, och visar på potential för maitake och möjliga effekter på hjärnans funktion (2). Även om mer forskning behövs för att helt förstå sambandet, växer intresset för maitake som en naturlig ingrediens i strategier för att främja hjärnans långsiktiga hälsa.
Maitake som kosttillskott
Eftersom maitake inte är en av de vanligaste matsvamparna i Sverige väljer många att ta den som kosttillskott. Vid val av maitake-tillskott är det viktigt att se efter en hög halt av de aktiva ämnena betaglukaner och polysackarider. Ett extrakt från fruktkroppen är ofta att föredra för att säkerställa ett högt biotillgängligt innehåll.
Kosttillskott med maitake används ofta som en del av en balanserad livsstil för att på ett naturligt sätt stödja flera olika processer i kroppen såsom immunförsvar och insulinrespons. Många väljer att ta maitake dagligen, men svampen är även populär att äta under krävande perioder med stress och påfrestningar.
Utforska produkter med maitake
Referenser
1. Camilleri E, Blundell R, Baral B, Karpi?ski TM, Aruci E, Atrooz OM. 2024. Unveiling the full spectrum of maitake mushrooms: A comprehensive review of their medicinal, therapeutic, nutraceutical, and cosmetic potential. Heliyon. (Hämtad 2025-02-26)
2. Bai Y, Chen L, Chen Y, Chen X, Dong Y, Zheng S, Zhang L, Li W, Du J, Li H. 2019. A Maitake (Grifola frondosa) polysaccharide ameliorates Alzheimer's disease-like pathology and cognitive impairments by enhancing microglial amyloid-? clearance. RSC Adv. (Hämtad 2025-02-26)