Johanna Hectors rogivande och återhämtande kvällsritual
Johanna brukade tillbringa kvällarna framför TV:n med snacks – kanske känner du igen dig? Nu längtar hon till sin kvällsritual, som för henne är en helig stund av mjukhet och lugn – som hon bjuder in oss alla till att inspireras och njuta av till fullo! Frigör stressen och låt kroppen och sinnet samla ett lugn innan du går och lägger dig med Johannas kvällsritual.
Om Johannas kvällsritual
I Johannas kvällsritual ingår lavendelolja, andningsövningar och yogaövningar. Ritualen inleds med en djup inandning med rogivande lavendelolja. Hon använder PURE Lavendelolja som hon droppar på en bomullspad, som hon lägger bredvid sin yogamatta. Yogamattan används som ett mjukt underlag för hela ritualen och för de kommande yogaövningarna. Doften av lavendelolja sprider ett lugn och bjuder in till kontemplation. Efter den inledande inandningen lyfter hon höger hand för andningsövningen Nadi Shodana som leder henne till djupare kontemplation och inre ro. Därefter lägger hon sig mjukt ner i barnets position. Pannan riktas mot marken, mot moder jord. Barnet är grundande, och bra för rygg och mage. Dessutom bjuder den in till en känsla av tacksamhet, som hon låter genomsyra hela kroppen. Sedan går hon mjukt in i positionen duvan och dubbelduvan, en övning som ger lite extra kärlek till höfterna. Energin flyter sedan upp i ryggen med mjuka sidofällningar.
I december använder hon juligare dofter som kanel, nejlika och mandarin. Johanna menar att PURE-oljorna gör allt lite mysigare, varmare och mjukare – som en inbjudan till lugn och harmoni.
Johannas PURE-favoriter för återhämtning
1. Nadi Shodana – djupandning för kontemplation
Andas in och ut, låt kroppen komma till ro
Ta tre långa andetag och låt sedan ögonlocken slutas på utandningen om det känns naturligt. Fokusera på den lätthet som kommer med utandningen och låt spänningarna i kroppen att släppa. Låt axlarna att sjunka neråt, magen att expandera en aning och låt spänningen mellan ögonbrynen mjukna.
Andas in och ut, en näsborre i taget
Slut lufttillförseln på ena näsborren. Börja med den ena sidan, till exempel höger. Slut luften med hjälp av din högra tumme. Sedan andas du in djupt med din vänstra näsborre. Efter inandningen sätter du pekfingret på din vänstra näsborre och andas långsamt ut med höger näsborre. Fortsätt att hålla kvar ditt pekfinger på din vänstra näsborre och ta nu ett djupt andetag in med höger näsborre. Flytta tummen till höger sida och gör sedan en långsam utandning genom din vänstra näsborre. Töm ut all luft du har i lungorna och känn lugnet sprida sig. Upprepa sedan samma procedur på din motsatta näsborre.
Känn dina andetag
Sänk sedan handen tillbaka till knät och känn stillheten i andetaget när det strömmar in och ut genom dina näsborrar. Känn andetagets närvaro och bli medveten om lugnet som sprider sig. Inandningen lyfter upp din kropp och ryggrad, medan utandningen inger ett rogivande lugn. Panna, axlar, bröstkorg och mage slappnar av.
2. Barnets position – för rygg, mage och ett vilsamt inre
Utgångsläge: stå på händer och knän
Börja med att ställa dig med dina händer och knän trycka mot underlaget. Armar och lår står i en lodrät linje.
Andas in och lägg dig i Barnets position
Vinkla dina fotryggar mot underlaget och för ihop dina stortår så att de möter varandra. Ta ett djupt andetag in, pressa sedan ner dina skinkor mot dina hälar och andas ut. Låt bröstkorgen rikta sig ner mot golvet. Om du kan, vila din panna mot underlaget.
Armarna hålls utsträckta eller längs sidorna av din kropp. Är de utsträckta hålls handflatorna och underarmarna mot underlaget.
Om det känns rätt kan du vinkla ut knäna lite för att låta överkroppen komma längre ner mot underlaget.3. Duva – frigör energin i höfterna
3. Duvan
Låt ditt högra ben glida ut på underlaget. Sänk ner höfterna genom att lyfta överkroppen i riktning mot taket. Öppna upp bröstkorgen genom att trycka upp toppen av huvudet. I det här läget kan du stanna, eller så kan du bit för bit luta överkroppen framåt ner över benen. Repetera samma övning med vänster ben.
4. Sidofällningar med armarna – mjuk stretch
Sitt på underlaget och håll sedan upp din högra arm rakt. Samtidigt som du riktar bröstkorgen åt höger sida sträcker du ut armen långsamt i riktning mot vänster. Känn hur det sträcker i underarmen, i närheten av armhålan. Det ska kännas stretchande, men inte ont – gör det ont så kan det vara bra att antingen avsluta övningen eller göra en mindre intensiv stretch. Du kan även luta vänster underarm i 90 graders vinkel mot golvet för extra stöd. Upprepa på vänster sida.