Kosttillskott för äldre
Allt eftersom vi blir äldre, ändras både vårt näringsbehov och vårt levnadsmönster som också påverkar vad vi bör få i oss varje dag. I denna artikel har vi samlat några vanliga problem som kan uppstå i övre medelåldern, och tips på vad du kan välja för kosttillskott för ändamålet.
Det är viktigt att hålla sig aktiv genom livet.
Minne och koncentration
Med stigande ålder är det vanligt att vår kognitiva förmåga förändras och vårt minne försämras. Inte minst är det korttidsminnet som blir sämre när vi blir äldre. Genom att förse hjärnan med rätt näring, kan hjärnan få bättre förutsättningar att klara av åldrandet.
Koenzym Q10 är ett välkänt, vitaminliknande ämne som förekommer i riklig mängd i alla viktiga organ, speciellt hjärnan och hjärtat. Q10 har en antioxidativ verkan och hjälper till att motverka cellnedbrytning. Vi har en naturlig produktion av Q10 i kroppen, men denna produktion avtar kraftigt med stigande ålder, och börjar redan när vi är i 30-årsåldern. Låga nivåer av Q10 kan ge upphov till låg energi, orkeslöshet och koncentrationssvårigheter.
Lecitin är ett annat välkänt ämne som förekommer i kosttillskott som marknadsförs mot minne och koncentration. Lecitin är fosfolipider (fett), som finns i alla cellmembran och i vitala organ som hjärnan. Lecitin i kosttillskott utvinns främst från solros eller soja.
Minne och koncentration
Leder och skelett
Både stela leder och skör benstomme är vanligt bland äldre personer. Skör benstomme innebär att skelettet blir allt svagare, vilket i förlängningen kan leda till skador som benbrott. Det är viktigt att hålla sig aktiv genom livet, träning och aktivitet belastar skelettet och minskar risken för svag benstomme. Rätt näring är också viktigt, och här är kalcium, D-vitamin och K-vitamin tre intressanta komponenter.
Kalcium är en mineral som hjälper till att bygga upp skelett och tänder. Kalcium finns i riklig mängd i mjölkprodukter och mörkgröna bladgrönsaker. Det är dock även viktigt att få i sig en tillräcklig mängd D-vitamin, eftersom detta hjälper till vid inlagringen av kalcium. Vitamin D bidrar även till ett normalt immunsystem, och Livsmedelsverket rekommenderar ett högre intag av D-vitamin för personer över 75 år, då huden inte har samma förmåga att bilda D-vitamin från solen.
Vitamin K bidrar till benstommens mineralisering. Dessutom är det viktigt för en normal blodkoagulation. En kombination av D-vitamin och K-vitamin är det allra bästa för att säkerställa intaget av båda dessa vitamin.
Stela leder kan uppkomma av olika orsaker, och det finns näringsämnen som är speciellt intressanta för ledernas rörlighet. MSM är naturligt svavel som finns i kroppens ben och bindväv. MSM kan även kombineras med hyaluronsyra och glukosamin.
Kollagen är ett annat välkänt ämne som blivit extra populär som kosttillskott på senare tid. Kollagen är ett protein som finns naturligt i all kroppens bindväv, bland annat i leder och brosk, där det ansvarar för att upprätthålla strukturen. Då kollagen även finns i hud och hår, förekommer det också vanligen i kosttillskott för hud, hår och naglar.
Nypon är rikt på C-vitamin som bidrar till kollagenbildningen, och innehåller även galaktolipider som studerats för sin påverkan på ledrörlighet. Nyponpulver och nyponextrakt är vanligt inte minst som kosttillskott för tävlingshästar som sliter på sina leder mycket.
Leder och benstomme
Syn och ögon
En försämrad syn drabbas nästan alla av vid stigande ålder, och det börjar inte sällan redan i medelåldern. Du har säkert någon gång hört att du ska äta morötter för en bra syn, och anledningen till det är dess innehåll av A-vitamin. Vitamin A är mest känt som ögonens vitamin, då det bidrar till en normal syn och slemhinnor, däribland mörkerseendet.
Även blåbär är omdiskuterat för sitt innehåll av näring till ögonen, och det beror på den rika mängden antioxidanter som finns i blåbär. Antioxidanter motverkar cellernas föråldring, och blåbärets lutein och antocyaner hjälper även till vid näthinnans normala funktion.
Syn och ögon
Den äldre kvinnan och mannen
Mycket av det som kvinnor och män besväras av är lika, men det finns några faktorer som skiljer sig. Kvinnor efter klimakteriet får en minskad produktion av hormonet östrogen, vilket ger många förändringar och besvär i kroppen. Att äta tillskott av isoflavoner kan för vissa vara till hjälp vid klimakteriebesvär. Isoflavoner fungerar som växtöstrogener och utvinns från bland annat soja.
Torra slemhinnor är ett annat vanligt problem som kan drabba både män och kvinnor. Omega-7 är en fettsyra som hjälper till att motverka torra slemhinnor. Omega-7 är en ovanlig fettsyra som finns i bland annat havtorn.
Mannen i stigande ålder kan uppleva prostatabesvär med nedsatt blåsfunktion. Det kan visa sig som att du behöver gå upp många gånger på natten till toaletten, vilket i sin tur stör nattsömnen. Det finns kosttillskott och naturläkemedel för dessa besvär, som vanligen innehåller extrakt från pumpa eller kvanne.