Krillolja
Krillolja har fått mycket uppmärksamhet tack vare sitt rena innehåll och effektiva upptag. Idag används det flitigt som källa till de essentiella omega-3-fettsyrorna, inte minst eftersom kapslarna är mindre och risken för fisksmakande reflux är mycket liten.
Vad är krillolja?
Krillolja utvinns från kräftdjuret krill, eller lysräkor som de också kallas för att framställa kosttillskott med omega-3. Dessa lever i de kalla vattnen runt Antarktis, där de finns i ett mycket stort antal. Krillen är långt ner i näringskedjan och har alger som basföda. Att krillen lever av alger och inte av andra fiskar medför att den inte lagrar in tungmetaller på samma sätt som fiskar längre upp i näringskedjan gör. Detta beror på att bytets inlagrade tungmetaller och gifter frigörs i rovfiskens mage och ackumuleras in i dennas kropp.
Krill lever i kalla vatten och är mat till en rad olika valar och sälar.
Krillolja utvinns på samma sätt som traditionell fiskolja, nämligen från krillens kött. Detta kan jämföras med fiskleverolja, som framställs från fiskens lever. Eftersom levern fungerar som reningsorgan innehåller fiskleveroljan ofta mycket gifter och tungmetaller, varför fiskolja eller krillolja är att rekommendera före fiskleverolja. Jämför man krillolja med fiskolja har man dessutom sett att upptaget av krilloljan är effektivare än fiskoljan. Detta innebär att det inte krävs lika stora doser av krilloljan, vilket i sin tur innebär att kapslarna är mindre och enklare att svälja än traditionella fiskoljekapslar som ofta är väldigt stora.
Tips! Läs mer om omega-3 och dess funktioner här.
Krillolja
Vad innehåller krillolja?
Fisk innehåller fettsyror i form av triglycerider. Krillen skiljer sig dock från vanlig fisk och består inte av triglycerider utan fosfolipider. Fosfolipider är vattenlösliga, tack vare att de har en vattenlöslig del, något som inte triglycerider har.
Fosfolipiderna är bundna till omega-3-fettsyrorna DHA och EPA och innehållet av dessa är den främsta anledningen till att krillolja blivit populärt. Omega-3-fettsyror är nämligen fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka utan som måste tillföras via kosten. Den fettlösliga delen på fosfolipiderna gör att DHA och EPA kan tas upp snabbt i kroppen och upptaget av krillolja är snabbare än upptaget av traditionell fiskolja.
Krillolja innehåller även mer omega-3 än exempelvis fiskleverolja, vilket också är en fördel. Dessutom gör den vattenlösliga delen av fettsyran att oljan kan blanda sig med det övriga innehållet i magsäcken. Det gör att man slipper bismaken av fisk som en del upplever med andra fiskbaserade tillskott eftersom dessa lägger sig som en hinna på magsäckens övriga innehåll. Att de är vattenlösliga gör att deockså är mer lättillgängliga. Jämfört med många andra fiskar (och fiskolja) har krillen en högre biotillgänglighet, de absorberas alltså snabbare och lättare i våra kroppar.Krill innehåller även ett naturligt konserveringsmedel som kallas för astaxhantin. Detta finns alltså naturligt i krill och hjälper till att skydda omega-3-fettsyrorna från härskning.
Vill du veta mer om olika typer av fettsyror? Här har vi samlat information om fett i en enda artikel.