Lär dig allt om psylliumfröskal
Psylliumfrön och psylliumfröskal är mycket fiberrika och uppskattas av de som vill få bukt med magproblem eller gå ner i vikt. De kan även användas som substitut för gluten och ägg i bakning och matlagning.
- Vad är psyllium?
- Psylliumfröskalets hälsofrämjande egenskaper
- Så använder du psylliumfröskal
- Har psylliumfröskal några biverkningar?
Psylliumfrön är ett fiberrikt alternativ för att främja tarmhälsan.
Vad är psyllium?
Psylliumfrö, även kallat loppfrö, är ett mycket fiberrikt frö. Skalet består till 85 % av vattenlösliga och gelbildande kostfiber. Vi kan inte bryta ner dessa fibrer i mag- tarmkanalen men de har trots det flera positiva hälsoeffekter för oss.
Är psylliumfröskal samma sak som fiberhusk?
Fiberhusk, psylliumfröskal eller psylliumfiber består alla i grunden av psylliumfröskal. De olika namnen beror på vad tillverkaren har valt att kalla sin produkt och i vilken form psylliumfröna är. Det går att få tag på ljusa och mörka psylliumfrön, hela eller bara skalen, grovmalda eller finmalda. Hela psylliumfrön är bra för dig som vill komma åt den energi och de fettsyror som ingår i fröna. Fröskal är ett alternativ för dig som istället vill reducera intaget av fettsyrorna och på så vis sänka kaloriintaget. Större delen av näringen sitter i skalet och återfinns därför i båda varianterna.
Psylliumfröskalets hälsofrämjande egenskaper
Psylliumfröskal är ett poplärt kostfibertillskott som används för att främja tarmhälsan eller som ett hälsosamt substitut till gluten och ägg vid matlagning och bakning.
Vid förstoppning och andra magproblem kan psylliumfrön hjälpa till att sätta fart på systemet. Fibrerna drar nämligen åt sig vätska i tarmen där de bildar en gelémassa som får tarmarna att arbeta mer intensivt och på så sätt lätta upp trycket. För att det ska fungera optimalt är det viktigt att dricka mycket vatten så att inte all vätska försvinner och problemen istället förvärras.
Vid en viktminskningsdiet där du äter en begränsad mängd mat och lätt blir småhungrig, kan ett fibertillskott av psylliumfrön vara en lösning. Fibrerna är svårbearbetade i magen, vilket leder till att magsäcken fylls snabbare och maten ligger kvar längre. Resultatet blir att du lättare blir mätt på maten du äter och håller dig mätt under en längre tid. Blodsockret balanseras och sockersuget kan lättare kontrolleras.
Kolesterolvärdet kan också påverkas av en kost som innehåller stora mängder av den här sortens kostfibrer. En av kolesterolets uppgifter i kroppen är nämligen att bilda gallsalter som utsöndras när vi äter en fettrik kost. Dessa gallsalter återvinns sedan av kroppen och används på nytt. Fibrerna hjälper då till att föra med sig dessa gallsalter ut ur kroppen så att återupptaget blir mindre, och mer kolesterol måste gå till att bilda nya gallsalter. På så vis sänks kolesterolnivån.
Tips! Läs mer om fibrer här.
Så använder du psylliumfröskal
Psylliumfröskal kan användas på olika sätt. För att få mer fibrer i sin vardag går det utmärkt att strö psylliumfröskal på müslin, i en smoothie eller blanda ut det med vatten och dricka det som det är. Vid matlagning och bakning har psylliumfröskalet liknande egenskaper som gluten och används med fördel vid tillagning av gluten- och äggfria maträtter, så som äggfria pannkakor, eller vid bakning av matbröd.
Dosera psylliumfröskalen efter användningsområde. En rekommendation brukar vara att ta en deciliter vatten för varje matsked psylliumfröskal för att skapa balans i tarmarna. Vid bakning och matlagning kan du låta fröna svälla i tio minuter för att se hur mycket du behöver.
Har psylliumfröskal några biverkningar?
Psylliumsfröskal är en naturlig fiberkälla och för de allra flesta har det inga biverkningar. Vid överkonsumtion eller överkänslighet kan det leda till uppsvälldhet och gasbildning. Detta brukar gå att undvika genom att introducera psylliumfröskal gradvis och dricka rikligt med vatten.