Medveten träning
Genom att vara mer medveten om din kropp och hur den kommunicerar med dig kan du må bättre och undvika överansträngning, onödiga stresspåslag och skador. Fortsätt läs, vi förklarar hur!
Bli mer medveten under din träning och upplev de positiva effekterna för både kropp och själ.
I dagens samhälle är det lätt att glömma bort att lyssna inåt, på kroppen. Många av oss ignorerar signalerna kroppen ger oss och blir tillslut döva för dem. Det vi förlorar är mängder av viktig information om hur kroppen mår, om hur vi ska ta hand om den och hur vi håller oss friska och välmående. Genom att bli mer medveten om din kropp, hur den fungerar och om det som pågår på insidan, både rent allmänt men även under träning eller fysiska påfrestningar, kan du vinna mycket.
Varför medveten närvaro?
Att vara mer medveten i sig själv och i sin omgivning, det vill säga mer medvetet närvarande, kan leda till en rad positiva hälsoeffekter. Det är ett verktyg som kan användas för bland annat stress, ångest och oro vilka alla tre kan leda till rejäla hälsoproblem om de inte uppmärksammas och behandlas i tid (1). Att vara medvetet närvarande kan vara svårt, speciellt eftersom det är något vi sällan gör i dagens samhälle och inget vi tränar på speciellt mycket. Men du kan vara lugn, det är en förmåga som du kan träna upp oavsett hur svårt eller jobbigt det känns i början. Och tro oss, det är värt det!
Metoden går ut på att fokusera på stundens upplevelser, känslor, tankar och kroppens sinnesintryck utan att värdera dessa. Genom att bli mer medveten kan du lättare lägga märke till kroppens signaler, lära känna dig själv bättre och fånga upp varningssignaler för möjliga hälsoproblem. Att leva mer i nuet sägs även kunna bidra till ett liv fyllt med mer lycka och tacksamhet.
Medveten träning - vad menar vi?
När vi använder begreppet medveten träning menar vi träning där du är närvarande i kroppen och i omgivningen, där du har en intention med din träning, där du är inlyssnande för vad din kropp behöver just idag och hur den mår. Medveten träning innebär att du är uppmärksam på hur kroppen känns innan, under och efter träningspasset och att du lyssnar på dess signaler och agerar därefter. Genom att vara medveten under ditt träningspass kan du lära känna din kropp bättre, lättare uppmärksamma signaler som kan vara viktiga för att inte ta ut dig för hårt eller skada dig, samt optimera din träning genom att bättre känna in vilka muskler som arbetar och hur känslan i dessa muskler är.
Produkttips för träning
Övning - bli mer medveten i din träning
Genom att bli mer medveten under ditt träningspass kan du både skydda dig mot överansträngning samt optimera din träning genom att känna din kropp och dina muskler bättre. Testa att implementera medvetenhet vid ditt nästa träningspass.
Gör såhär
- Innan passet. Ta 5 minuter och slut ögonen och känn in kroppen. Ta några medvetna andetag hela vägen ner i magen, känn hur det känns. Känns det ansträngt eller lätt, känner du dig full av energi eller väldigt trött? Har du ont någonstans eller känner du att din finns restriktioner i kroppen? Känner du dig mjuk och smidig? Utan att värdera det du känner, låter du det finnas. Nu har du checkat in i kroppen och har ett utgångsläge för dagens träningspass.
- Under träningen eller aktiviteten stannar du i dig själv och möjligen i din omgivning (till exempel om du är ute och går i skogen). Försök att inte sysselsätta tankarna med annat för att distrahera dig från känslorna som uppstår, utan stanna i kroppen och var i dem. Blir det för tungt så bromsar du istället, eller om du känner att du orkar kan du medvetet pusha på kroppen. Känn efter!
- Efter träningspasset gör du samma sak som innan - checka in. Hur känns kroppen nu? Andningen, känslor, smärta, stelhet. Vad upplever du, vad känner du? Kunde du lyssna på kroppen under träningen eller var det svårt att stanna i nuet? Värdera inte dina känslor, upplevelser eller hur det gick, utan utvärdera bara upplevelsen.
Det kommer att bli lättare och lättare för varje gång. Träna även på att vara mer medvetet närvarande i andra delar av livet också för att snabbare utvecklas. Lycka till!
Referenser
- Mindfulness - 1177 (Hämtad 2022-12-18)