Njut av en balanserad jul utan mat-måsten med Kalorismart
Att försöka hålla en balans kring vad man väljer att äta kring jul, och samtidigt njuta av allt härligt som julen faktiskt innebär, kan ibland kännas svårt. Vår hälsoinspiratör Annie Erfass, känd som Kalorismart på sociala medier, delar med sig av sina bästa tips kring hur man kan tänka om julbord, lussebullar och annat som för många hör julen till. För visst går det att njuta fullt ut av allt vad julens festligheter innebär, samtidigt som du behåller ett balanserat tankesätt kring vad du väljer att äta.
Det går att njuta och samtidigt hålla en balans, säger Annie Erfass.
Annies tips på hur man kan tänka kring julens mat och festligheter
Annie menar att julen bara är en gång per år – och att det vi gör en liten tid under året, kanske inte behöver spela så stor roll.
– Om man exempelvis försöker hålla ett viktmål och ser till resultaten, så spelar inte några dagar av ett år någon roll alls. Man får vara tillåtande mot sig själv! Sedan behöver man inte äta allting bara för att det är jul, man kan göra medvetna val och äta det man tycker är gott.
80 procent hälsosamt och näringsrikt, 20 procent för att äta vad man vill
Själv försöker Annie äta efter en 80/20-metod, där 80 procent av maten är näringsrik och hälsosam, medan de övriga 20 procenten är till för att hon ska kunna äta det hon vill i stunden, som godsaker och snacks. För henne är det ett sätt att hålla balans året runt, och inte bara kring julen. Hon tänker att om hon har en stabil grund av näringsrik och mättande mat, så finns det egentligen alltid plats för att lägga till smågrejer som gör att hon känner sig lite mer levande. Hon brukar rekommendera andra att tänka så, för det kan verkligen få en jobbig känsla att lätta från axlarna, menar hon.
– Allt behöver inte vara så perfekt – och det är skönt för hjärnan att tänka att “jag har ju ändå de här 20 procenten”. Tänker jag ”80/20” är det lättare att slippa känslan av att man inte får göra ett enda snedsteg.
Julen är så mycket mer än bara mat – att tänka för strikt kan ta bort glädjen
Under julen kanske man inte behöver vara exakt lika strikt med sina vanor som man brukar, menar Annie.
– Man kanske inte behöver hålla sig superstrikt till sitt mål just under julen. Om man har målet att äta 80 procent näringsrikt finns det alltid plats för 20 procent till allt man vill njuta av. Julen är ju så mycket mer än bara mat. Det innebär så mycket mer; att träffa människor, träffa sin släkt, och att ha fina stunder tillsammans. Då behöver man kanske inte lägga så stort fokus på maten, om man ändå gör det resten av året. Att känna att man bibehåller en balans samtidigt som man njuter, kan även behövas i andra stunder när livet erbjuder lite mer frestelser, menar Annie.
– Under sommaren är det lite samma sak, det serveras glass hela tiden, då försöker jag göra ett medvetet val. Jag försöker att tänka “är jag sugen på en glass, eller vill jag ha bara för att det erbjuds?”. Om man verkligen är sugen tycker jag inte att man ska hindra sig själv. Det är viktigt att njuta av all julmat om man väl har bestämt sig för att äta, och inte gå och ha ångest hela tiden, för då får man inte ut något positivt av det i slutändan.
En jul utan för många måsten är en mysigare jul.
Julen ska göra gott för själen, släpp axlarna och sänk kraven
Om man känner krav på sig själv kring mat runt jul, eller får ångest av utebliven träning under julledigheten, kan man försöka se till vad man mår bra av i själen, men också försöka släppa kraven, menar Annie. I Annies familj har julen sedan alltid sett ut på samma sätt: man ska vakna upp tidigt, äta en stor frukost och vara tillsammans hela dagen. Hon tycker att det kan vara skönt att gå ut och ta en promenad för att få in lite rörelse, men inte som ett krav – utan verkligen för att det är det hon mår bra av.
– En solig (om solen faktiskt är där på julen!) promenad, är ju jättehärligt. Om man gymmar varje dag behöver man ju inte åka till gymmet bara därför – just på julafton tycker jag att man ska få njuta. Och hela året är inte förstört för att man bryter vanor, även om man har strikta regler för sin mat eller träning. Bara för att man äter julbord så tror man att man har gjort något dåligt, men man har ju egentligen bara ätit helt vanlig mat och kanske nån kaka efteråt. Potatis och skinka och köttbullar äter jag ju varje dag ändå, haha.
Håll balans i balansen!
Annie menar att man ofta pratar om balans – men att man paradoxalt nog kan få stress och ångest kring att hålla en balans. Till exempel kanske man äter så mycket att man får ont i magen, och tänker att man har tappat sin balans helt.
– Balansen behöver också balans! Man kan känna att man blivit för mätt – och då får man vara förlåtande och försöka tänka att allt inte är förstört för att man för en stund tappade balansen. “Nu är hela veckan förstörd för jag råkade äta en kaka på måndagen” – och så äter man mer i veckan trots att man egentligen inte är sugen. Även fast man inte är sugen så kanske man går in i ett tankesätt som säger “allt är ändå kört, jag behöver inte kämpa för mina mål.” Om man har för höga krav och sätter mycket förbud, så är det lätt att känna att man misslyckats, för man tänker att man misslyckas för minsta lilla sak.
Valen kring vad du äter är dina egna – och din balans är individuell
Vi alla har olika behov när det kommer till balans. Vad som är balans för en person, ser helt annorlunda ut för någon annan. Annie menar att man aldrig ska jämföra sig kring kost, och titta på vad andra äter och inte äter. Hon menar att julbordet består av ganska bra mat – där vissa maträtter är sådana som hon även äter till vardags. Själv har hon ätit risgrynsgröt och julbakat klassiska lussebullar och pepparkakor, det är obligatoriskt kring jul, menar Annie. Hon har även experimenterat med ett lika gott, men kalorismart alternativ till risgrynsgröt.
– När jag har haft vanligt jasminris från dagen innan, har jag blandat det med proteinpudding, och det blir jättejättegott med lite sylt på. Det är ett kalorismart jultips som även minskar matsvinnet!