Probiotika vs prebiotika - Så lär du dig skillnaden
Ta hand om din mage så tar den hand om dig. Uppemot 70-80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Då är det lätt att förstå hur viktigt det är att vi tar hand om våra magar och ger mage-/tarmkanalen bästa möjliga förutsättningar för att fungera bra och därmed också skapa en hälsosam tarmflora. Det är här som probiotika och prebiotika kommer in i bilden. Vi tar reda på skillnaden och hur de jobbar tillsammans, för att du lättare ska veta vad du behöver.
Det här är en artikel i samarbete med Holistic.
Ta hand om din mage med goda bakterier.
Probiotika = de goda tarmbakterierna
Ju fler goda bakterier i tarmen du har desto bättre (så länge de håller till i tjocktarmen där de ska vara och inte i tunntarmen där det bara ska finnas ett fåtal bakterier). Man kan jämföra det med en trädgård där du planterar mängder av olika växter av de arter du vill ha, för att på så sätt göra mindre plats för ogräs. Ju större artrikedom och variation du har på dina goda tarmbakterier, desto starkare blir dess motståndskraft mot dåliga tarmbakterier.
Hur vet man då om tarmfloran fungerar eller inte? Om den fungerar sämre har du säkert märkt av symtom som till exempel IBS, förstoppning, diarré, halsbränna, uppblåsthet, hudutslag, allergier eller kanske till och med sömnproblem och låga energinivåer. Tarmfloran kan vara extra utsatt om du varit sjuk i till exempel magsjuka eller annan infektion, eller om du precis genomgått en antibiotikakur.
Behöver du balansera tarmfloran kan det vara en god idé att tillsätta probiotiska bakterier, alltså de goda tarmbakterierna som jobbar för dig och emot de dåliga bakterierna, genom tillskott.
Tillskott med tarmbakterier
Holistic Lactovitalis® pro är proppfull med goda tarmbakterier och varje dos innehåller minst 20 miljarder mjölksyrabakterier, från hela 12 olika stammar. Alltså en bred variation av bakterier. Något annat som är bra med Holistic Lactovitalis® Pro är att bakterierna är inkapslade med hjälp av en patenterad teknik som gör att hela 90 procent av dem klarar sig hela vägen fram till tarmen, utan att brytas ner på vägen. För att hjälpa bakterierna på traven innehåller också Lactovitalis® pro fibrer som matar de goda bakterierna så att de kan föröka sig när de väl nått fram till tarmen.
En, bland många, uppgifter som de goda tarmbakterierna har är att producera smörsyra, som påverkar tarmfloran positivt och lugnar ner magen. Personer med IBS har till exempel dåligt med smörsyra i tarmen, men kan få snabb hjälp genom att tillsätta smörsyra. Här kommer Holistic Lactovitalis® IB Smörsyra in i bilden. Här kombineras minst 1 miljard mjölksyrabakterier från fem olika stammar med natriumbutyrat som ger tillgång till smörsyra i tjocktarmen.
Prebiotika = mat till de goda bakterierna
Prebiotika är helt enkelt fibrer och stärkelse som klarar sig igenom hela matsmältningen utan att brytas ner. När de sedan kommer fram till tjocktarmen börjar de fermenteras och blir till mat för dina goda tarmbakterier. Det är nämligen så att de goda bakterierna i din tarm älskar fibrer, men även vegetabilier. Och ju mer fibrer du matar bakterierna med, desto bättre mår de. Därför är det smart att låta en stor del av din tallrik bestå av livsmedel med högt fiberinnehåll som till exempel grönsaker, frukt, bär och rotfrukter.
Fiberrika pulver för en balanserad tarmflora
Holistic PrebivitalisEKO och Holistic PrebivitalisPRO är fiberrika pulver som ger näring till en balanserad tarmflora. De kan lite enkelt beskrivas som en riktig gourmétmåltid till dina goda tarmbakterier. I båda produkterna hittar du växtbaserade fibrer och resistent stärkelse, och även en dos mjölksyrabakterier.
Skillnaden mellan de båda varianterna är att Pro ger ett tillskott av hela 12 olika fibrer och dessutom 750 miljoner mjölksyrabildande bakterier, medan EKO innehåller två olika växtbaserade fibrer och 1 miljard mjölksyrabildande bakterier. Med andra ord är Holistic Prebivitalis EKO extra lämplig för den med väldigt känslig tarm.
Produkterna är väldigt enkla att använda för att ge din mat lite extra boost. Prova att:
- Strö den på gröten
- Blanda i den i smoothien
- Använda i bakning av t.ex. bröd
- Strö i köttbullesmeten/grönsaksbiffarna
- Ha i t.ex. blåbärspaj
- Strössla över fruktsallad