Så kan du använda din vetekudde - stor guide
En vetekudde kan värma vilken kall vinterdag som helst. Men även på sommaren har den många användningsområden. Här kommer flera smarta tips på hur du kan använda din vetekudde!
En vetekudde kan användas både varm eller kall.
Vetekuddar kommer i olika former och storlekar och kan ha olika typer av fyllning. Den klassiska vetekudden är precis som namnet antyder fylld med vete, men det finns även vetekuddar som innehåller korn eller gryn. Lider du av allergi går det att hitta vetekuddar med syntetisk fyllning som kan passa bättre. De olika modellerna har varierande syften, en längre kudde kan till exempel vara skön att lägga över axlarna medan en mer kvadratisk modell kan passa bättre till att lägga på magen.
Varm eller kall vetekudde?
Det går lika bra att använda vetekudden varm som att ha den kyld. Du kan värma kudden i mikron eller i ugnen och vill du ha den kall kyler du enkelt ned den i frysen.
Värm i mikron: Värmer du vetekudden i mikron brukar det vara lagom att värma på full effekt i cirka två minuter. Det kan skilja sig mellan modellerna så titta efter vad som gäller för din vetekudde. Ett tips är att lägga den på en ren tallrik och se till så att den inte slår i väggarna utan kan rotera fritt.
Värm i ugnen: I ugnen kan du värma vetekudden på låg värme. Sätt värmen på 125 grader, lägg vetekudden i en form och låt den vara inne i cirka tio minuter. Var försiktig när du tar ut den då den kan vara väldigt varm precis i början. Den svalnar snabbt och håller sedan en mer lagom värmande temperatur.
Kyl vetekudden i frysen: För en kall kudde lägger du vetekudden i en påse i frysen i upp till 60 minuter.
Tips! Skaka kudden efter uppvärmning så fördelas värmen bättre.
Vetekudde för värkande nacke och axlar
En vetekudde kan göra underverk för stela nackar och axlar. Jobbar du mycket stillasittande kan värmen från vetekudden mjuka upp muskler och leder på ett behagligt sätt. Har du ett aktivt jobb med tung belastning kan en vetekudde hjälpa musklerna att slappna av och göra gott mot smärta. En varm vetekudde vid nackspärr kan minska värken och verka mjukgörande.
Lindra magont med vetekudde
Lägg en värmande vetekudde på magen för att lindra vid magont. En vetekudde kan kännas skönt både vid mensvärk och stressmage.
Vetekudde i sängen
En vetekudde i sängen gör det extra härligt att krypa ner. Brukar du lida av kalla fötter när du sover kan du lägga den vid fotänden för att hålla fossingarna varma en längre stund. Det kan också vara skönt att lägga den i sängen före sänggåendet så att lakanen är uppvärmda lagom till det att du går och lägger dig.
Värm upp musklerna före massage med vetekudde
Värm upp musklerna före massage för att få ut det lilla extra av knådningen. Värmen ökar blodflödet i musklerna och kan också hjälpa dig att komma ner i varv lagom till din mysiga stund.
Vetekudde vid förlossning
En vetekudde kan vara skön att ha under förlossningen för att lindra smärtan under det tidiga skedet. Värme kan faktiskt sätta igång kroppens egen smärtlindring samtidigt som tyngden av vetekudden kan hjälpa dig att slappna av. Du kan lägga den mot magen, ryggen eller där smärtan känns som värst. Vetekuddar brukar finnas att låna på BB, annars kan du packa ned din egen i BB-väskan och ta med när det är dags!
Vetekudde vid amning och mjölkstockning
När du ammar kan brösten bli spända och göra ont. Värme kan verka både lindrande och hjälpa dig att slappna av. Det kan också hjälpa mot smärta vid mjölkstockning. Lägg vetekudden mot brösten före eller mellan amningstillfällena som smärtlindring. Ibland kan det kännas skönt att kyla ner området kortare stunder, då kan en kall vetekudde göra gott. Men se till att undvika drag på brösten.
Kall vetekudde mot solbränna
Har du varit ute för länge i solen? Kyl ner vetekudden och lägg på de smärtande områdena för att minska sveda och eventuell klåda från solbrännan.
Vetekudde efter träning
En varm vetekudde kan kännas skönt efter träning, om du har överansträngda muskler eller träningsvärk. En kall vetekudde kan också vara behagligt och verka lugnande.
Kyld vetekudde mot muskelbristning
Kyla kan lindra smärta och hjälpa till att minska inflammation i muskler och leder. Har du till exempel råkat ut för en muskelbristning eller stukning kan kyla verka avsvällande och minska cirkulationen i området vilket kan minska smärtan.
Kall vetekudde mot pannan
Vid huvudvärk kan en kyld vetekudde mot pannan kännas ljuvligt. Det kan även vara skönt om du känner dig stressad och behöver slappna av en stund.
Värm bebisens säng med vetekudde
Ibland kan det vara svårt att lägga ner ett sovande spädbarn i sängen utan att det vaknar. Det kan vara så att barnet känner av temperaturförändringen när det förflyttas från förälderns varma famn till en kall säng. En varm vetekudde i bebissängen kan göra att sängen känns mer inbjudande för barnet. Låt vetekudden ligga i sängen en stund och ta sedan bort den. Känn efter att det inte är för varmt innan du lägger ner bebisen. Har du tur känns det varmt och gosigt och bebisen kan sova vidare!
Varning! Om det samlas smuts i vetekudden kan det börja ryka och i värsta fall brinna i mikron. Så se till att hålla vetekudden ren och ha uppsikt över den när du värmer den.
Hur ska man tvätta en vetekudde?
För att kunna tvätta en vetekudde behöver ytterfodralet vara avtagbart då vetet inte bör tvättas. Fodralet brukar vara i naturliga material som bomull eller linne och bör tvättas därefter.
Återfukta vetet
Vetet kan ibland behöva återfuktas för att hålla värmen ordentligt. Lägg kudden i mikron med ett glas vatten så verkar vattenångorna återfuktande.
Kan barn använda vetekudde?
Barn är känsligare för värme än vuxna så ska du ge en värmekudde till ditt barn bör det vara en som är anpassad för barn. Sådana finns till exempel i form av gosedjur och är ofta både mindre och har kortare uppvärmningstid. Var försiktig med att ge små barn vetekuddar då de inte kan säga till om det blir för varmt.
Gör din egen vetekudde!
Har du ingen vetekudde hemma kan du enkelt tillverka en egen. Ta ett örngott och klipp av botten på örngottet till önskad storlek, spara lite extra för att sy ihop. Nåla längs med långsidan, vänd ut och in och sy längs med kanten. Fyll örngottet med helt vete och sy sedan ihop kanten som är kvar. Värm som vanligt och njut av din egen kudde!