Så skapar du hälsosamma vanor som håller
Vill du skapa nya hälsosamma vanor, men tappar motivationen när livet kommer emellan? I denna artikel tipsar vår hälsoinspiratör Susanna Jungblom om små vanor du kan lägga till i din vardag för att bli mer hälsosam, och framförallt, hur du får dina nya vanor att hålla i längden!
Susanna tar alltid trapporna istället för hissen, en enkel vana som gör mycket i längden!
Börja smått - nya vanor kräver tid
Att få in fler hälsosamma rutiner i vardagen är något många eftersträvar och som kan göra otroligt mycket för både vårt fysiska och mentala välmående. Det är dock lätt att gå ut alldeles för hårt i början vilket leder till att vi ger upp innan vi märker de positiva effekterna.
Faktum är att processen med att skapa nya vanor kan, och bör, ta tid. Våra hjärnor är nämligen programmerade att stå emot förändring eftersom vi vill spara så mycket energi som möjligt. Som tur är finns det sätt att “smyga” in hälsosamma rutiner och på så sätt göra det mycket enklare att hålla dem. Vår hälsoinspiratör Susanna Jungblom är en stor förespråkare av tiny habits, ett koncept som har blivit väldigt populärt och som innebär att göra små, små förändringar som sedan kommer bli naturliga vanor.
- Det kan vara pyttesmå saker som att du gör en knäböj när du lagar mat, eller att du gör två situps när du borstar tänderna. Om ditt mål är att bli bättre på att dricka vatten så kan du ha för vana att ta en klunk vatten i timmen. Sedan kommer det att bli en naturlig grej, att du sträcker dig efter flaskan hela tiden. Du gör helt enkelt små förändringar som tillsammans ger en stor positiv effekt på din vardag och som är lätta att hålla i längden. Små förändringar ger hållbara resultat, säger Susanna.
Susanna tror att ett vanligt problem är att många tänker att man ska förändra hela sitt liv, sluta äta socker, bli jättehälsosam, men det håller inte mer än en dag eller två. Man ska göra små förändringar som blir hållbara över tid, menar hon.
Smarta sätt att få in rörelse i vardagen
Det finns många sätt att träna på i vardagen utan att avsätta timmar till gymmet eller olika gruppass. Susanna tar alla chanser att få in motion i vardagen när hon får möjlighet.
- Det finns så många små saker som kan göra enorm skillnad om man inte gjort det innan. Till exempel så åker jag aldrig hiss eller rulltrappa, jag tar trapporna istället. Det är sådan vardagsmotion som kan göra mycket.
Hon tipsar även om att försöka ställa bilen och istället gå eller cykla när du tar dig till ställen. Ta cykeln till jobbet, eller om du åker buss, hoppa av bussen en station innan och promenera resten, säger Susanna.
Förbud funkar sällan
Susanna säger att ett vanligt problem är att man tar bort saker helt och skapar förbud, till exempel att man inte ska äta godis på ett helt år. Istället kan du tänka att “på måndagar så har jag en sockerfri dag”, och börja där. Över tid kommer det att kännas naturligt att måndagar är godisfria – då kan du börja lägga till tisdagen och sedan rullar det på. Detta knep funkar för de flesta nya vanor du vill skapa, menar Susanna. Själv har hon hittat sätt att få in träning på ett enkelt och roligt sätt i vardagen, även de dagar då hon har fullt upp.
- Jag har till exempel ett HIIT-pass som är 7 minuter. När man har börjat göra det på måndagar så kanske man inser att man har lust att köra det på torsdagar också. Sen när man känner att “wow jag mår jättebra på måndagar och torsdagar”, kanske man lägger till det på lördagen också och startar dagen med ett träningspass. Man ser att förändringarna ger en stor effekt efter ett tag och känner av de positiva effekterna!
Tips! Testa Susannas HIIT-pass, ett tidseffektivt helkroppspass på endast 7-minuter som garanterat får upp flåset!