Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Sköldkörteln - viktig för hormonsystemet!

Vad har sköldkörteln för uppgift i kroppen, och vilka ämnen är viktiga för att den ska fungera på topp? Lär dig hur du kan stötta sköldkörteln och på vilket sätt den påverkar en del av kroppens viktigaste funktioner!

Kvinna i närbild som håller sin hand över sin sköldkörtel. Sköldkörteln påverkar många av kroppens funktioner.

Vad är sköldkörteln och vad har den för funktion?

En fungerande sköldkörtel är viktig för flera av kroppens funktioner och för att vi ska må så bra som möjligt. Sköldkörteln är en liten körtel som är belägen på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet, och är trots sin storlek ett betydande organ för kroppens hormonsystem och för vår hälsa. Sköldkörtelns uppgift är att producera hormoner som styr ämnesomsättningen, verkar för kroppens tillväxt och utveckling, temperaturreglering och upptag av kalcium. Sköldkörteln ingår i det endokrina systemet som har som uppgift att producera de hormoner kroppen behöver, tillsammans med till exempel njurarna, tallkottkörteln, äggstockarna och testiklarna – organ som alla har olika funktioner i hormonproduktionen. (1)

Hur påverkar sköldkörteln oss?

Sköldkörteln bildar hormoner som påverkar många av kroppens funktioner, där den viktigaste funktionen är att styra ämnesomsättningen. Det gör sköldkörteln genom att producera hormonerna tyroxin och trijodtyronin, som man också brukar kalla för T4 och T3. När sköldkörteln inte fungerar som den ska kan produktionen av trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4) öka eller minska. Även hjärnan påverkas av sköldkörtelhormon, och har man för höga halter av sköldkörtelhormon tillverkas mer adrenalin och noradrenalin, som är kopplat till stress. (2) Förutom att hormonet tyroxin har som uppgift att reglera kroppens ämnesomsättning, har det även en viktig funktion för att kroppen ska växa och utvecklas som den ska samt för hjärnans utveckling. Ett annat hormon som bildas i sköldkörteln är kalcitonin. När vi får i oss kalcium i kroppen är det kalcitoninet som påverkar hur det sedan tas hand om i kroppen. (1)

Vad är hypotyreos?

Vid hypotyreos har man brist på sköldkörtelhormon, vilket påverkar ämnesomsättningen och gör den långsammare – vilket medför att kroppens celler inte kan arbeta lika effektivt. Därför kan man få många olika symptom vid hypotyreos. Man kan till exempel bli trött och kraftlös, känna sig frusen och nedstämd. I ett senare skede kan man bland annat börja tappa hår, bli förstoppad och gå upp i vikt. Oftast beror tillståndet på inflammation i sköldkörteln, men det finns också andra orsaker. Det finns behandling för den som drabbas av tillståndet, som de flesta mår bättre av. Vid misstanke om att man har hypotyreos är det viktigt att kontakta vården. (3)

Vad är hypertyreos?

Om det istället produceras för mycket sköldkörtelhormon hamnar man i ett tillstånd som kallas hypertyreos. Den vanligaste orsaken till hypertyreos är Graves sjukdom, en autoimmun sjukdom där immunförsvaret bildar en typ av antikroppar som får sköldkörteln att tillverka mer hormon. Graves sjukdom är en form av hypertyreos, men varför man drabbas är oklart, i likhet med andra autoimmuna sjukdomar. Det som händer vid hypertyreos är att ämnesomsättningen ökar, och kroppen måste arbeta mer. Symtomen varierar, men kan till exempel vara att man känner sig trött, får hjärtklappning och går ner i vikt. Man kan även få svettningar eller känna sig nedstämd och orolig. Symtomen kan vara svårupptäckta då de kan likna symtom som man kan ha i vardagen. Precis som vid hypotyreos blir de flesta bra med behandling. (2)

Vilka ämnen påverkar sköldkörtelfunktionen?

För att sköldkörteln ska fungera som den ska, och för att vi ska må så bra som möjligt, behöver vi få i oss vissa ämnen. Jod, selen och tyrosin har en stor betydelse för att sköldkörteln ska kunna fungera normalt, men det finns också andra ämnen som verkar påverka sköldkörteln. Man har till exempel sett att järn har en koppling till sköldkörtelns funktion – man har bland annat kunnat se ett samband mellan järnbrist och en för låg produktion av sköldkörtelhormoner. (4). D-vitamin har i viss forskning indikerats ha en betydelse för sköldkörteln, och vissa studier har antytt att omega-3-fettsyror kan ha en positiv effekt på sköldkörtelns hälsa och immunförsvar. Här går vi igenom ämnen som vi idag vet gör en stor skillnad för sköldkörtelns funktion – jod, selen och tyrosin.

Jod

För att sköldkörteln ska kunna producera hormoner som leder till en normalt fungerande ämnesomsättning behöver vi få i oss av det livsnödvändiga mineralet jod. Förutom att jod hjälper till att bidra till sköldkörtelns normala funktion, utgör det även en del av det färdiga sköldkörtelhormonet. Får man i sig för lite jod kan det leda till att sköldkörtelns hormonproduktion blir för låg, vilket kan göra att ämnesomsättningen inte blir lika aktiv och att man ökar i vikt. Ett för högt intag av jod kan också störa sköldkörtelns hormonproduktion – men eftersom våra odlingsjordar är jodfattiga är det ovanligt att ha en för hög halt av ämnet i kroppen. Man återfinner jod i olika höga halter i livsmedel som fisk, skaldjur och mjölkprodukter. Ett vanligt sätt att få i sig jod är genom jodberikat salt, något man brukar rekommendera eftersom det är ett enkelt sätt att få i sig av ämnet. Kelp är en brunalg som har en naturligt hög halt av jod, och som därför är vanligt förekommande i jodtabletter. Det finns också tillskott med bara kelp, utvunnen från sin rena form. Har man en kosthållning som är fattig på jod, till exempel om man är vegan eller av andra anledningar avstår från livsmedel som fisk, skaldjur, mjölkprodukter och salt med jod, kan man behöva stötta upp med tillskott med jod.

Tillskott med jod

 
Jod Kelp 200
 
Jod+Tyrosin
 
Kelppulver Raw & Eko

Selen

Selen är en mineral som bidrar till sköldkörtelhormonerna och ämnesomsättningen. Kroppen behöver selen för att syntetisera selenoproteiner. Selenoproteiner är närvarande i sköldkörteln och är beroende av selen för sin funktion. Selen är alltså en bidragande faktor till att sköldkörtelhormonsyntesen ska fungera som den ska. (5) Generellt sett får man i sig för lite selen, eftersom våra odlingsjordar ofta är selenfattiga. Selen finns i nästan alla livsmedel men i olika höga halter. Nötter, fisk, ägg, sallad, skaldjur och mjölk är livsmedel som innehåller rikligt med selen. Vissa kan även behöva tillskott med selen för att få i sig tillräckligt av ämnet.

Selentillskott

 
Selen 100
 
Selen 200
 
Vitamin E+Selen

Tyrosin

Tyrosin är en aminosyra som bygger upp protein och som är viktig för sköldkörtelns normala funktion. Tyrosin bidrar till sköldkörteln genom att tillsammans med jod bilda tyreoideahormonerna tyroxin (T3) och trijodotyronin (T4), vars främsta uppgift är att bidra till ämnesomsättningen och fettförbränningen. En låg nivå av tyrosin i kroppen kan leda till en minskad förbränning, och en hög nivå av ämnet kan bidra till en hög förbränning. Tyrosin finns i till exempel kött, ägg och mjölkprodukter och i andra livsmedel som är naturligt rika på protein. Eftersom tyrosin finns naturligt i proteiner återfinns det ofta i proteintillskott, men om man däremot vill ha ett tillskott med endast tyrosin i sin fria form, kallas det för L-tyrosin.

Tips! Läs mer om tyrosin i Vad är L-tyrosin?

Tillskott som kan stötta sköldkörteln

 
Selen 100
 
Zink 25
 
Jod Kelp 200
 
Tyrosin 500
 
L-teanin 200
 
Selen 200
 
Tyrosin 1000
 
Zink 25 Plus
 
Inositol 1000
 
L-teanin 100
 
L-teanin 400
 
Zink 15
 
Jod+Tyrosin


Referenser:
1. 1177. 2020.Så fungerar hormonsystemet. (Hämtad 2024-04-16)
2.1177. 2023. Hypertyreos – ökad produktion av sköldkörtelhormon.(Hämtad 2024-04-16)
3.1177. 2023. Hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon. (Hämtad 2024-04-16)
4.Vincenzo Garofalo, Rosita A Condorelli, Rossella Cannarella, Antonio Aversa, Aldo E Calogero, Sandro La Vignera. 2023. Relationship between Iron Deficiency and Thyroid Function: A Systematic Review and Meta-Analysis. (Hämtad 2024-04-16)
5. Lutz Schomburg 1. 2011. Selenium, selenoproteins and the thyroid gland: interactions in health and disease. (Hämtad 2024-04-16)





Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Varför är D-vitamin viktigt?

Varför är D-vitamin viktigt?

Läs mer om D-vitaminbrist och mat som är rik på D-vitamin.
 
Därför är sömn viktigt för din hjärna

Därför är sömn viktigt för din hjärna

Sömn är A och O för en välfungerande hjärna. Lär dig varför här!
 
Styrketräning för dig över 40: Därför är det viktigt

Styrketräning för dig över 40: Därför är det viktigt

Attt styrketräna är extra viktigt för dig över 40 - läs mer i vår artikel!
 
Så boostar du din hjärna - de viktigaste vanorna och tillskotten

Så boostar du din hjärna - de viktigaste vanorna och tillskotten

I den här artikeln får du de bästa tipsen på hur du boostar din hjärnhälsa!
 
Därför är kolhydrater viktigt

Därför är kolhydrater viktigt

Kolhydraterna är en grupp av energigivande näringsämnen - lär dig mer här!
 
Är jod viktigt för oss?

Är jod viktigt för oss?

Jod krävs för att hormonproduktionen ska fungera och finns i berikat bordssalt.
 
Därför behöver vi elektrolyter

Därför behöver vi elektrolyter

Läs om elektrolyternas betydelse och hur du kan förebygga elektrolytobalans.
 
Yoga för nybörjare

Yoga för nybörjare

Lär dig allt du behöver för att komma igång med yoga!
 
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Läs mer om antiinflammatorisk kost och hur det kan hjälpa.
 
Vad är L-tyrosin?

Vad är L-tyrosin?

Tyrosin medverkar i produktionen av tre betydelsefulla hormoner i kroppen.
 
Ät efter din menscykel för hormonell balans

Ät efter din menscykel för hormonell balans

Läs om hur du kan lägga upp din kost för en mer balanserad hormonhälsa.
 
Hormonell obalans? Så balanserar du dina hormoner på naturlig väg

Hormonell obalans? Så balanserar du dina hormoner på naturlig väg

Hormonell obalans drabbar många och kan leda till besvärliga symtom.
 
Tillskott för unga

Tillskott för unga

Ungdomar och tillskott - hur ska man tänka och vad är rekommendationen?
 
Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Stor guide: Vitaminer

Stor guide: Vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 
Tiden som utmattad - Sofia Ståhl berättar

Tiden som utmattad - Sofia Ståhl berättar

Sofia Ståhl berättar om tiden som utmattad och delar med sig av sina tips.
 
Kost för bättre ledhälsa

Kost för bättre ledhälsa

Vilka livsmedel är extra bra för våra leder? Lär dig mer här!
 
Så påverkas du av magnesium

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
 
Graviditet - Må bra med rätt kost och träning

Graviditet - Må bra med rätt kost och träning

Vi går igenom hur du kan tänka kring kost och träning som gravid!